Global AgeWatch Index, initiativa celor de la HelpAge International, analizeaza bunastarea sociala si economica a celor care trecuti de 60 de ani.
Afghanistanul s-a situat pe ultimul loc, in timp ce Australia, Europa de Vest si America de Nord au fost fruntase.
Miercuri s-a sarbatorit si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice, un prilej tocmai bun pentru prezentarea unui asemenea raport.
Conform analizei, in anul 2050, aproape 21% din populatia globala va avea varsta de peste 60 de ani.
Indicele este realizat in functie de patru criterii - securitatea venitului, sanatatea, capacitatea personala si masura in care persoana varstnica locuieste intr-un mediu accesibil.
Dupa Norvegia s-a situat Suedia, urmata de Elvetia, Canada si Germania.
In 2050, circa 40 de tari din clasament vor avea populatii formate in proportie de 30% din persoane cu varste de peste 60 de ani.
In 2030, numarul celor de peste 60 de ani va ajunge la 1,4 miliarde, informeaza ONU.
Situatia s-a inrautatit in tarile in care se obisnuia ca batranii sa fie ingrijiti in cadrul familiei.
Exista o inegalitate majora intre grupurile de pensionari. Bunastarea celor batrani reprezinta o provocare mult mai mare decat cea a tinerilor.
Sloganul global al campaniei este "Nu lasati pe nimeni in urma". Unele tari din America Latina, precum Mexic si Peru, si-au facut loc in clasament datorita angajamentului lor pentru asigurarea pensiilor sociale pentru batranii saraci, o patura sociala extrem de vulnerabila.
In Mexic, 9 din 10 pensionari cu varste de peste 65 de ani primesc pensie sociala. Mexic ocupa locul 30 in clasament, depasind tarile BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.
Peru a implementat programul Pensia 65, prin care le ofera batranilor cate 250 nuevo soles (53 lire sterline) la fiecare doua luni.
Din randul celor 20 de tari analizate in Europa de Est, cele mai multe s-au situat la mijlocul clasamentului, cu exceptia Estoniei, care a ocupat locul 20, datorita facilitatilor oferite batranilor.
Schimbarea economica si sociala rapida, inregistrata dupa colapsul Uniunii Sovietice, a avut un impact major asupra generatiei batrane.
Multi oameni care se apropiau de varsta a treia si-au pierdut locurile de munca si sistemul beneficiilor sociale s-a erodat.
Numarul gospodariilor in care batranii erau ingrijiti de rude a scazut pe fondul plecarii tinerilor la munca in strainatate.
Unele tari est-europene inregistreaza insa progrese semnificative. De exemplu, Slovenia (29), Republica Ceha (25), Polonia (32) si Croatia (67) stau bine in privinta sistemului medical (intre 38 si 49).
Economiile acestor tari au crescut in ultimii ani. Republica Ceha, Slovacia (47), Slovenia si Polonia sunt in fruntea clasamentului pe regiune, in privinta securitatii finantelor (13-24).
Totusi, riscul saraciei ii bantuie in continuare pe batranii din Europa de Est. In Slovenia, riscul este mai mare pentru femeile batrane, mai ales daca ele locuiesc singure. In acest clasament, Romania s-a situat pe locul 41 (vezi tabel).