O poveste de Craciun care ne poate salva de Paste
paste 2021
Povestea armistitiului de Craciun, facut de mai multi soldati pe frontul Primului Razboi Mondial reprezinta chintesenta a ceea ce avem cu toti nevoie sa ascultam, sa citim si sa urmam, astazi, in ziua celei mai mari sarbatori a crestinitatii.
Este o lectie de viata despre cum, in vremuri de razboi, cand moartea nu mai face parte din poveste, ci devine o tema predilecta, viata capata sens sub cele mai nobile si profunde sentimente umane. Este o lectie de viata care arata ca sufletul omului e un izvor nesecat de credinta si forta, chiar si atunci cand grenadele iti vajaie pe la urechi, si calci pe terenuri minate.
In 1914, in timpul Primului Razboi Mondial, pe Frontul de Vest s-a petrecut un miracol. In Ajunul Craciunului, trupele germane au decorat zona din jurul transeelor lor din regiunea Ypres din Belgia. Soldatii au impodobit un brad, i-au pus lumini, si au inceput sa cante in jurul lui colinde.
Auzindu-i, soldatii britanicii le-au raspuns cantand si ei colindele lor traditionale si le-au urat adversarilor "Craciun fericit".
Nu a mai durat mult pana cand trupele s-au deplasat in zona neutra si si-au impartasit urari, dar si cadouri.
Aproximativ 100.000 de trupe britanice si germane au fost implicate in acest armisitiu, care a inclus si trupe franceze.
In unele zone, armistitiul a fost respectat doar in noaptea de Craciun, dupa care luptele s-au reluat. In altele, acesta a tinut pana la Anul Nou.
Acesta este unul dintre putinele momente din timpul Marelui Razboi, despre care se poate vorbi cu emotie pozitiva. Insa, daca intr-o astfel de situatie, soldata in cele din urma cu 14 milioane de victime, oamenii reusesc sa uite ca se afla in transee, ca vad zilnic in fata ochilor un carnagiu, ca pot oricand sa isi piarda viata, si noi astazi, in pofida umbrei COVID-19, ne putem concentra asupra mesajului lui Isus si a invierii sale - acela ca moartea, desi inevitabila, nu castiga.
In realitate, astazi nu este despre iepurasi, nici despre oua pictate in verde si galben, nici despre petreceri. Este despre solidaritate, empatie, forta credintei si credinta in forta noastra de a merge mai departe. Este despre a constientiza ca nu petrecerea ne-a lipsit in ultimul an, ci tocmai linistea. Este despre bucuriile mici, despre a face Rai din ce ai si despre puterea de a ne plamadi singuri destinul, de a da cu propriile maini o noua traiectorie vietii noastre, prin gesturi mici, prin atitudini marunte, prin asumare, prin responsabilizare, prin pasare si candoare.