Papa Francisc a binecuvantat Romania in pelerinajul de 3 zile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Papa Francisc a binecuvantat Romania in pelerinajul de 3 zile
Papa Francisc a binecuvantat Romania in pelerinajul de 3 zile
de Magda Florea la 02 Iun. 2019
Urmareste-ne pe Google News
papa francisccapitalabucurestisuveranul pontifrestrictii trafic

Papa Francisc a incheiat, duminica seara, pelerinajul istoric de trei zile pe pamant romanesc. Vineri, Papa Francisc a participat la mai multe evenimente in Bucuresti, iar sambata, Sfantul Parinte se va afla la Sumuleu Ciuc, dupa a plecat la Iasi si Blaj, sub genericul "Sa mergem impreuna!”. 150.000 de credinciosi au ovationat "Vivat Papa" pe strazile Bucurestiului, in prima zi a vizitei Sanctitatii Sale, Papa Francisc, iar sambata, nu mai putin de 85.000 de pelerini l-au intampinat pe Suveranul Pontif la Sumuleu Ciuc. In ultima sa zi de pelerinaj, peste 100.000 de credinciosi i-au fost alaturi Papei, rostind impreuna sfintele rugaciuni ale Sanctitatii Sale.

Update: Suveranul Pontif a urcat in avion, cu destinatia Roma. Papa Francisc a reusit sa lase in urma Sa o Romanie unita sub semnul credintei, spiritualitatii si iubirii de aproape. Intreaga tara a fost cuprinsa de o emotie sfanta, transmisa cu caldura si duiosie de cel mai iubit lider de la Vatican. Vivat, Papa!

Update: Suveranul Pontif viziteaza o biserica dintr-un cartier de romi din Blaj.
 
"Am totusi o greutate pe inima. Este greutatea discriminarilor, a segregarilor si a maltratarii suferite de comunitatile voastre. Istoria ne spune ca nici crestinii si nici chiar catolicii nu au fost straini de raul acesta atat de mare. Pentru aceasta as vrea sa va cer iertare. Cer iertare, in numele Bisericii, Domnului si voua pentru momentele cand, in decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit intr-o maniera gresita, cu privirea lui Cain si nu cu cea a lui Abel, si nu am stiut sa va recunoastem, sa va pretuim si sa va aparam in specificitatea voastra”, a afirmat Papa, la intalnirea cu romii din Blaj.

"Pentru Cain nu conteaza fratele sau. Prin indiferenta alimentam prejudecati si instigam la ura. De cate ori nu judecam in mod nechibzuit, folosind cuvinte care ranesc cu atitudini care seamana ura si creeaza distante! Cand cineva este lasat in urma, familia umana nu mai merge inainte. Nu suntem crestini pe deplin si nici macar umani daca nu stim sa vedem persoana inainte de actiunile sale, inainte de judecatile si prejudecatile noastre. In istoria omenirii, exista mereu atat Abel, cat si Cain. Exista mana intinsa si mana care loveste", a mai spus Sanctitatea Sa.

"Ca popor aveti un rol de protagonisti pe care sa vi-l asumati. Nu trebuie sa va fie frica sa impartasiti si sa oferiti acele caracteristici specifice voua care va definesc, care marcheaza drumul vostru si de care avem atat de mare nevoie: valoarea vietii si a familiei, in sens larg (...); solidaritatea, ospitalitatea, ajutorul, sprijinul si apararea celor mai slabi din comunitate; valorizarea si respectul celor in varsta; simtul religios al vietii, spontaneitatea si bucuria de a trai. Sa nu privati societatea in care va aflati de aceste daruri, dar sa fiti disponibili si sa primiti toate acele lucruri bune pe care ceilalti vi le pot oferi si aduce”, le-a transmis Papa Francisc participantilor la intalnire.
 
"Am venit in aceasta tara frumoasa si primitoare ca pelerin si frate, pentru a trai diferite intalniri. Iar acum ma intorc acasa imbogatit, luand cu mine locuri si momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele si vor fi prezente in rugaciunea mea. Va multumesc si va duc cu mine! Iar acum va binecuvantez, dar mai intai va cer o mare favoare: sa va rugati pentru mine!”, a incheiat Papa.
 
Update: Papa a terminat slujba de la Blaj in care a sanctificat 7 episcopi greco-catolici martiri, tinand o cuvantare:
 
"Voi ati suferit din cauza discursurilor si actiunilor bazate pe discreditare, care duceau pana la expulzarea si distrugerea aceluia care nu putea sa se apere si reduceau la tacere vocile disonante, ii avem in minte, in mod deosebit, pe cei sapte Episcopi greco-catolici pe care am avut bucuria sa-i proclam Fericiti. in fata persecutiei aprige din partea regimului ei au dat dovada de o credinta si de o iubire exemplare pentru poporul lor”, a spus Papa Francisc.

Update: Papa Francisc oficiaza la Blaj slujba de beatificare a celor sapte episcopi greco-catolici martiri, reprezentanti ai Bisericii Romane Unite - Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu.

La Blaj, emotia pluteste in aer. Este incredibila mobilizarea spirituala pe care a creat-o Suveranul Pontif pe pamantul romanesc.

De vineri, de cand liderul Vaticanului a pasit pentru prima data pe pamant romanesc, romanii nu mai tin cont de barierele culturale si religioase, de vineri, sute de mii de romani isi dau mana in numele credintei, spiritualitatii si valorilor morale. indiferent de biserica din care fac parte. 
 
 




Update:
Printre pelerinii prezenti se afla si Klaus si Carmen Iohannis. Presedintele si sotia sa au ajuns in jurul orei 11 in Campia Libertatii de la Blaj. Si alte personaje politice se afla alaturi de Suveranul Pontif la Blaj, printre acestea numarandu-se Viorica Dancila. Ana Birchall sau Orlando Teodorovici.


 
Update: Dumunica dimineata, Papa Francisc a ajuns la Blaj.  Aeronava Tarom care l-a adus pe Papa Francisc la Sibiu a aterizat.  Din cauza cetii de la Blaj, Papa Francisc nu a putut pleca din Sibiu cu elicopterul, asa ca merge spre Campia Libertatii cu un autoturism. Desi oraselul mic are doar 20.000 de locuitori, aici sunt in aceasta dimineata peste 100.000 de pelerini. 

Update: Suveranul Pontif a autorizat inca din luna martie recunoasterea martiriului a sapte episcopi romani greco-catolici: Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu - ucisi din ura fata de credinta intre anii 1950 si 1970. Procedura de recunoastere a martiriului celor sapte episcopi s-a derulat pe durata unui sfert de secol.
 
Patru dintre episcopi - Valeriu Traian Frentiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu si Alexandru Rusu - au murit in inchisorile din Sighet si Gherla. Mormintele acestora au ramas necunoscute. Supravietuitori ai Sighetului, Vasile Aftenie, Ioan Balan si Iuliu Hossu au fost ingropati, sub supravegherea Securitatii, in Cimitirul Bellu din Bucuresti.
 
Potrivit traditiei in astfel de ceremonii, Papei Francisc i se va oferi un relicvar cu moaste, respectiv obiecte care au apartinut celor sapte episcopi greco-catolici.
 
"Exista o cutuma ca atunci cand Sfantul Parinte celebreaza o beatificare, in acest caz a celor sapte episcopi greco-catolici, sa se ofere Sfantului Parinte un relicvar, cu relicve, cu moaste pe care le avem de la episcopii martiri. (...) Trei dintre episcopi - Ioan Suciu, Valeriu Traian Frentiu, Tit Liviu Chinezu, au murit la Sighet, au fost aruncati in gropi comune, deci nu avem osemintele acestora. La fel, Alexandru Rusu a murit la Gherla. Nici osemintele sale nu au fost identificate. Avem oseminte pentru ceilalti, Ioan Balan, Vasile Aftenie si cardinalul Iuliu Hossu. Sunt relicve de gradul unu si sunt relicve de gradul doi, adica haine, obiecte care le-au apartinut, adica ceea ce a intrat in contact nemijlocit cu ei", a explicat pentru Agerpres vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia si Fagaras, Cristian Barta.
 
Rude ale celor sapte episcopi martiri care vor fi beatificati de catre Papa Francisc se vor afla pe Campia Libertatii, alaturi de zecile de mii de pelerini asteptati la eveniment, arata hotnews.ro
 

Ultima zi a pelerinajului Papei Francisc pe pamant romanesc: Suveranul Pontif, intampinat de 100.000 de credinciosi la Blaj


Update sambata ora 19:00: Papa Francisc a plecat din Iasi spre Bucuresti, unde va innopta.

Update: 
In discursul pe care l-a tinut pe scena din Iasi, Papa Francisc a citat din Mihai Eminescu:

 ”Sunt radacinile noastre: constiinta ca apartinem unii altora, ca viata fiecaruia este ancorata in viata celorlalti. „Tinerii infloresc cand se simt iubiti”, spunea Eduard. Toti inflorim cand ne simtim iubiti. Pentru ca iubirea prinde radacini si ne cheama sa ne infigem aceste radacini in viata celorlalti. Asa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru national, care ii dorea dulcii sale Romanii: "fiii tai traiasca numai in fratie ca a noptii stele” (M. EMINESCU, "Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie”). Noi apartinem unii altora, iar fericirea noastra personala se realizeaza facandu-i fericiti pe ceilalti.
 
 Toate celelalte sunt povesti. Pentru a merge impreuna acolo unde esti, sa nu uiti de ceea ce ai invatat in familie. Acest lucru mi-a amintit de profetia unui sfant eremit al acestor tinuturi. Intr-o zi calugarul Galaction Ilie de la Manastirea Sihastria, mergand cu oile la munte, s-a intalnit cu un eremit sfant pe care-l cunostea si il intreba: "Spune-mi, parinte, cand va fi sfarsitul lumii?”. 
 
Si venerabilul eremit, suspinand din inima sa, spuse: "Parinte Galaction, stii cand va fi sfarsitul lumii? Cand nu va mai fi carare de la vecin la vecin! Adica, atunci cand nu va mai fi dragoste si intelegere crestineasca intre frati, intre rude, intre crestini si intre popoare! Atunci cand nu se vor mai iubi oamenii deloc, cu adevarat, va fi sfarsitul lumii. Caci fara iubire si fara Dumnezeu nu pot sa mai traiasca oamenii pe pamant!”, a fost o parte din mesajul suveranului pontif. 

Update: Peste 150.000 de pelerini au venit la Iasi sa il vada pe Sfantul Parinte. "Vivat papa" au spus toti, intr-un glas, glasul Romaniei adevarate.

Update: 
Papa Francisc binecuvanteaza batranii si bolnavii in Catedrala romano-catolica din Iasi. "Va multumesc tuturor celor care ii insotiti si multumesc voua bolnavilor pentru ca duceti inainte boala", a afirmat Suveranul Pontif.

Dupa binecuvantarea data celor peste 800 de batrani si bolnavi, Suveranul Pontif s-a deplasat apoi cu papamobilul spre Palatul Culturii, unde a fost asteptat, potrivit organizatorilor, de peste 70.000 de pelerini.

Update: Suveranul Pontif a ajuns la Iasi, insotit de episcopul Petru Gherghel, fiind intampinat pe aeroport de Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi si de primarul municipiului, Mihai Chirica. Papa Francisc este primul Papa care a ajuns in Moldova.

Sfantul Parinte a plecat cu un autoturism Dacia Logan spre Catedrala "Sfanta Maria Regina", unde se va intalni cu numerosi bolnavi si batrani.

Update:  In fata Palatului Culturii din Ias zeci de mii de pelerini il asteapta pe Sfantul Parinte. Din pacate, vremea nu este deloc favorabila. Ploua torential, iar din cauza numarului mare de credinciosi veniti sa il vada pe Papa, multi nu au unde se adaposti de ploaie. Suveranul Pontif va ajunge la Iasi dupa ora 17,00, unde va vizita Catedrala "Sfanta Fecioara Maria, Regina" si va sustine un discurs pe scena amplasata in Piata Palatului Culturii special pentru acest eveniment. 

 
Update: Sanctitatea Sa a plecat de la Sanctuarul marian de la Sumuleu Ciuc. Papa Francisc va face o pauza la o unitate de cazare, unde va lua masa si se va odihni.

Update: Papa Francisc a oferit Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei Maria de la Sumuleu Ciuc. Este un dar sacru, istoric, pe care suveranii pontifi il fac marilor sanctuare ale lumii.


Update: Discursul Papei Francisc, citit in limba romana: 

"Cu bucurie si recunoscator lui Dumnezeu ma aflu astazi aici, impreuna cu voi, dragi frati si surori in acest indragit sanctuar marian, bogat in istorie si credinta, unde, ca fii, venim s-o intalnim pe Mama noastra si sa ne recunoastem ca frati. Sanctuarele, locuri aproape 'sacramentale' ale unei Biserici spital de campanie, pastreaza memoria poporului credincios care, in mijlocul necazurilor sale, nu oboseste in a cauta izvorul de apa vie de unde sa-si improspateze speranta. Sunt locuri de sarbatoare si de celebrare, de lacrimi si de implorare. Venim la picioarele Mamei, fara prea multe cuvinte, sa ne lasam priviti de ea si pentru ca ea, cu privirea ei, sa ne conduca la Acela care este 'Calea, Adevarul si Viata'. Nu am venit aici la intamplare, suntem pelerini", a spus Suveranul Pontif la Sumuleu-Ciuc.

Dupa citirea discursului in romana, acesta a fost citit si in maghiara.


Update: Papa Francisc a ajuns sambata, in jurul orei 11:15, la Sanctuarul marian de la Sumuleu-Ciuc.  Sfantul Parinte a fost intampinat de peste 85.000 de pelerini, care ii asculta cuvantarea cu sufletul la gura si mainile impreunate in semn de rugaciune.

Update: Papa Francisc a aterizat cu avionul pe Aeroportul din Targu Mures. Suveranul Ponfit a fost nevoit sa isi schimbe planurile pentru vizita de la Sumuleu Ciuc. Sanctiatea a plecat cu un avion, la 7:30, spre Targu Mures si nu spre Bacau, cum  era anuntat initial.







A doua zi de pelerinaj a Papei Francisc pe pamant romanesc: Sumuleu Ciuc


Update VINERI, ora 20:00 Papa Francisc a ajuns la Nuntiatura Apostolica, unde va innopta. S-a incheiat o zi istorica pentru Romania, o zi pe care crestinii nu o vor uita niciodata, pentru faptul ca emotia transmisa de Suveranul Pontif a cladit in sufletele romanilor catedrale ale mantuirii, care nu cunosc margini profane, care nu tin cont de religii, ci de iubire si spiritualitate. Peste 150.000 de oameni au fost prezenti pe strazile Bucurestiului, ovationand si salutandu-l pe Suveranul Pontif, unul dintre cei mai iubiti lideri de la Vatican, din toate timpurile. Vivat Papa!

Urmeaza alte doua zile de pelerinaj al Papei Francisc in Romania. in care va ajunge si la credinciosii din  Iasi, Sumuleu-Ciuc si Blaj.












Update: 
Slujba s-a incheiat. Papa Francisc a iesit din Catedrala Sfintul Iosif in ropote de aplauze. Papa se deplaseaza cu papamobilul spre Piata Revolutiei, pe Calea Victoriei, apoi pe bulevardul Regina Elisabeta. 

Desi ploua torential, mii de oameni sunt prezenti pe strazile din Bucuresti pentru a-l saluta pe Sanctitatea Sa. Este un moment emotionant, istoric pentru Romania, dar si pentru intreaga crestinitate.



Update:
Suveranul Pontif oficiaza Sfanta Liturghie. Miile de pelerini veniti din toate colturile lumii nu asculta cuvantarea cu urechile, ci inimile lor aud vorbele rostite de blandul Suverna. Inaltatoare emotie! Ce binecuvantare, cata frumusete!
 
Update: Slujba din Catedrala Sfantul Iosif a inceput cu Tatal Nostru. Asistam la un moment istoric pentru Biserica Ortodoxa si Catolica. Papa Francisc indeamna la uniune si solidaritate, la dragoste fata de aproapele nostru, prin simplul sau pelerinaj intr-o tara preponderent ortodoxa. 
 
Update: Papa Francisc a ajuns la Catedrala Sf. Iosif, unde a fost aplaudat de mii de oameni. Este o emotie incredibila transmisa de Suveran celor prezenti, bunatatea si caldura pentru care este recunoscut Papa Francisc se resimt in inimile miilor de romani veniti sa il aclame pe Liderul de la Vatican.



Update: Papa Francisc a ajuns la Catedrala Mantuirii Neamului, unde a tinut un discurs:
 
"As dori sa-mi exprim multumirea si emotia pentru ca ma aflu in acest templu sfant care ne aduna in unitate. Isus i-a chemat pe fratii Andrei si Petru sa-si paraseasca mrejele ca sa devina impreuna pescari de oameni (cf. Mc 1,16-17). Chemarea proprie nu este completa daca lipseste chemarea fratelui. 
 
Astazi, stand alaturi, dorim sa inaltam impreuna, din inima tarii, rugaciunea comuna Tatal Nostru. Ea sintetizeaza identitatea noastra de fii si, in special, de frati care se roaga unul langa celalalt. Rugaciunea Tatal Nostru afirma certitudinea promisiunii facute de Isus ucenicilor sai: "Nu va voi lasa orfani” (In 14,18) si ne ofera incredere sa primim si sa acceptam fratele ca pe un dar.De aceea as dori sa va impartasesc cateva cuvinte ca pregatire, inainte de rugaciunea pe care o voi rosti pentru drumul nostru de fraternitate si pentru ca Romania sa poata fi mereu o casa a tuturor, un loc al intalnirii, o gradina in care infloreste impacarea si comuniunea. 
 
De fiecare data cand pronuntam "Tatal nostru” subliniem ca, fara sa spunem al nostru, nu poate exista cuvantul Tata. Uniti in rugaciunea lui Isus, ne unim si in experienta sa de unire si de mijlocire care ne face sa spunem: Tatal meu si Tatal vostru, Dumnezeul meu si Dumnezeul vostru (cf. In 20,17).
 
Prin aceasta ne invita ca "al meu” sa se transforme in „al nostru”, si „al nostru” sa devina rugaciune.Tata, ajuta-ne sa luam in serios viata fratelui, sa ne insusim istoria sa. Ajuta-ne sa nu ne judecam fratele, din cauza actiunilor si limitelor sale, ci sa-l acceptam, inainte de toate, ca fiu al tau. Ajuta-ne sa invingem ispita de a ne simti fii mai mari care, pentru ca se afla intr-o pozitie privilegiata, uita ca celalalt este un dar (cf. Lc 15,25-32).
 
Tie, care esti in ceruri, in cerurile care-i cuprind pe toti, de unde faci sa rasara soarele si peste cei buni si peste cei rai, si peste cei drepti si peste cei nedrepti (cf. Mt 5,45), iti cerem acea armonie pe care nu am fost in stare sa o pastram pe pamant. O cerem prin mijlocirea atator frati si surori in credinta, care, impreuna, locuiesc in Cerul Tau, dupa ce au crezut, au iubit si au suferit mult, chiar si in zilele noastre, doar pentru ca sunt crestini.
 
Asemenea lor, vrem si noi sa sfintim numele tau, punandu-l in centrul tuturor intereselor noastre. Doamne, numele Tau, nu al nostru, sa ne miste si sa ne trezeasca sa practicam caritatea. De atatea ori, in rugaciune, ne rezumam sa pretindem daruri si sa-ti insiram cereri, uitand ca lucrul cel mai important este sa laudam numele tau, sa adoram persoana Ta, pentru ca mai apoi sa recunoastem reflexia Ta vie in persoana fratelui pe care ni l-ai pus alaturi. In mijlocul atator lucruri trecatoare pentru care ne trudim, ajuta-ne, Tata, sa cautam ceea ce ramane: prezenta Ta si a fratelui nostru.
 
Asteptam sa vie imparatia ta: o cerem si o dorim, pentru ca observam ca mersul lumii nu o incuviinteaza. Dinamica lumii e dictata de logica banului, a intereselor, a puterii. Cufundati in consumerismul din ce in ce mai dezlantuit care ne farmeca prin stralucirea sa scanteietoare, dar evanescenta, ajuta-ne, Tata, sa credem in ceea ce ne rugam: sa renuntam la garantiile comode ale puterii, la ispitirile inselatoare ale lumescului, la aroganta goala a impresiei de autosuficienta, la ipocrizia preocuparii pentru aparente. Astfel, nu vom pierde din vedere Imparatia la care Tu ne chemi.
 
Faca-se voia ta, nu a noastra. "Vointa lui Dumnezeu este mantuirea tuturor” (ibid., IX, 20). Tata, avem nevoie sa ne largim orizonturile, pentru a nu ingradi in limitele noastre vointa ta milostiva de mantuire, care vrea sa-i imbratiseze pe toti. Tata, ajuta-ne, trimitandu-l la noi, ca la Rusalii, pe Duhul Sfant, datator de curaj si bucurie, ca El sa ne impulsioneze sa anuntam vestea cea buna a Evangheliei dincolo de hotarele in care traim, dincolo de limbi, culturi si natiuni.
In fiecare zi avem nevoie de El, painea noastra cea de toate zilele. El este painea vietii (cf. In 6,35.48), care ne face sa ne simtim fii iubiti, care ne potoleste foamea cand ne simtim singuri si orfani. El este painea slujirii: in timp ce se frange pe sine pentru a deveni slujitorul nostru, ne cere sa ne slujim unul pe altul (cf. In 13,14).
 
Tata, atunci cand ne dai painea cea de toate zilele, alimenteaza in noi nostalgia dupa fratele nostru, nevoia de a-l sluji. Rugandu-te pentru painea de fiecare zi, iti cerem si painea memoriei, harul de a intari radacinile comune ale identitatii noastre crestine, radacini indispensabile intr-un timp in care umanitatea, mai ales tinerele generatii, in mijlocul atator situatii „lichide”, risca sa se simta dezradacinata, incapabila sa dea sens existentei.
Painea pe care ti-o cerem, prin lunga sa istorie de la insamantare la spic, de la cules pana pe masa, sa inspire in noi dorinta de a fi rabdatori cultivatori de comuniune, care nu ostenesc in a face sa incolteasca semintele unitatii, in a face sa dospeasca binele, in a lucra mereu alaturi de fratii lor: fara suspiciuni, fara a sta la distanta, fara exagerari si fara conformism, in convivialitatea diferentelor reconciliate.
 
Painea pe care o cerem astazi este si painea de care atatia oameni sunt lipsiti zi de zi, in timp ce altii, putini, au din prisos. Tatal nostru nu este o rugaciune care relaxeaza, ci este strigatul fata de foametea de iubire a timpului nostru, fata de individualismul si indiferenta care profaneaza numele tau, Tata. Ajuta-ne sa ne fie foame de a ne darui. Ori de cate ori ne rugam, aminteste-ne ca pentru a trai nu e nevoie sa ne conservam, ci sa ne frangem; sa impartim, nu sa adunam; sa-i saturam pe altii, in loc sa ne umplem pe noi insine, deoarece bunastarea este adevarata numai in masura in care apartine tuturor.
 
Ori de cate ori ne rugam, cerem sa ne fie iertate greselile noastre. E nevoie de curaj sa ne angajam totodata sa iertam si noi gresitorilor nostri. Prin urmare, trebuie sa gasim puterea de a ierta din inima pe fratele nostru (cf. Mt 18,35), asa cum Tu, Tata, ierti pacatele noastre: sa lasam trecutul in urma si sa imbratisam impreuna prezentul. Ajuta-ne, Tata, sa nu cedam in fata fricii, sa nu vedem in deschiderea fata de celalalt un pericol; sa avem puterea de a ne ierta si de a merge inainte, curajul de a nu ne multumi cu o viata linistita si de a cauta mereu, cu transparenta si sinceritate, chipul fratelui.
 
Iar cand raul, pandind la usa inimii (cf. Gen 4,7), ne va impinge sa ne inchidem in noi insine, cand ispita de a ne izola ne va coplesi, ascunzand substanta pacatului care consta in indepartarea de Tine si de aproapele nostru, Tata, continua sa ne sustii. Incurajeaza-ne sa descoperim in fratele de langa noi un sprijin pe care Tu ni l-ai pus alaturi pentru a merge spre Tine si sa avem impreuna curajul de a spune „Tatal nostru”. (Sursa: Basilica.ro).

Update: Patriarhul Daniel, discurs alaturi de Papa Francisc, in Catedrala Mantuirii Neamului: 
 
Va adresam salutul pascal „Hristos a inviat!” si va primim astazi in aceasta noua Catedrala a Bisericii Ortodoxe Romane, pe care Sanctitatea Voastra a dorit personal sa o viziteze
Icoana aceasta a Catedralei Nationale din Bucuresti confirma simbolic numele de „Gradina Maicii Domnului” dat Romaniei. Aceasta Catedrala are ca protector spiritual sarbatoarea Inaltarii Domnului nostru Iisus Hristos, cand serbam si Ziua Eroilor romani, ca sarbatoare nationala.
 
Totodata, al doilea patron spiritual al Catedralei Nationale este Sfantul Apostol Andrei, cel Intai Chemat, fratele Sfantului Apostol Petru, din localitatea Betsaida, situata in Galileea.
 
Aceasta Catedrala este o basilica dedicata Sfantului Apostol Andrei, deoarece acesta este Apostolul poporului roman si Ocrotitorul Romaniei.
 
 El a predicat Evanghelia lui Hristos in primul secol crestin pe teritoriul Romaniei de azi, in fosta provincie Scythia Minor (Dobrogea).
Catedrala Nationala a fost construita pe un teren obtinut de la Statul Roman de catre vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist, ca un act de reparatie morala pentru cele cinci biserici care au existat in aceasta zona, trei fiind demolate si doua translate, de catre regimul comunist, pentru a se construi Casa Poporului (actualul Parlament).
 
In acest sens, noua Catedrala Nationala este un edificiu simbolic al Invierii bisericilor demolate, dar si un simbol al libertatii religioase a poporului roman, dupa aproape 50 de ani de regim comunist.
 
Constructia acestui edificiu a inceput efectiv la sfarsitul lunii martie 2011 si a durat opt ani, astfel incat, in data de 25 noiembrie 2018, am sfintit altarul Catedralei Nationale, impreuna cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, in prezenta membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a clericilor, credinciosilor si reprezentantilor societatii romanesti.
In anii 1999 si 2002, Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a oferit un ajutor financiar Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist pentru construirea acestei Catedrale, in valoare de 200.000 USD.
 
In anul 2017, acest ajutor financiar a fost integrat simbolic de Patriarhia Romana, ca parte din costul total de 500.000 euro, in vederea achizitionarii clopotelor Catedralei Nationale, de la firma catolica Grassmayr din Innsbruck, Austria, deoarece, in traditiile ortodoxa si catolica, clopotele au o valoare simbolica foarte profunda: ele reprezinta glasul lui Dumnezeu, care cheama oamenii la rugaciune si la cooperare fraterna.
 
Suntem recunoscatori pentru acest ajutor financiar simbolic si, totodata, va multumim pentru sprijinul pe care il acordati constant credinciosilor ortodocsi romani din Italia si din alte tari, unde Biserica Romano-catolica a pus la dispozitia comunitatilor ortodoxe romanesti 426 lacasuri de cult, 306 in Italia si 120 in alte tari din Europa Occidentala.
 
Din acest motiv, am acceptat propunerea partii catolice sa oferim Sanctitatii Voastre si crestinilor catolici prezenti aici in aceasta Catedrala posibilitatea sa rosteasca rugaciunea Tatal nostru in limba latina si sa intoneze cateva cantari pascale catolice.
 
Acest gest este un semn de recunostinta pentru spatiile liturgice oferite de comunitati catolice parohiilor ortodoxe romanesti din Europa Occidentala. Iar, dupa terminarea cantarilor pascale catolice, va urma rostirea rugaciunii Tatal nostru in limba romana si vor fi intonate cantari pascale ortodoxe.
 
Patriarhul Daniel i-a oferit Papei, la ceremonia din catedrala, o icoana in mozaic a Sf. Apostol Andrei. Momentul a fost aplaudat.

Update: Suveranul Pontif a ajuns la Catedrala Mantuirii Neamului, in fata careia s-au adunat mii de oameni. El a salutat multimea cu "Hristos a inviat", iar pelerinii i-au raspuns "Adevarat a inviat".
 
Update: Papa Francisc se afla in aceste momente la Patriarhie, unde se va intalni cu Preafericitul Partriarh Daniel. Dupa intalnirea cu Preafericitul Daniel, incepand cu ora 17.00, Suveranul Pontif se va afla la Catedrala Mantuirii Neamului unde se va rosti "Tatal Nostru”, in limba latina si in limba romana, urmat de cantari pascale catolice si ortodoxe. 

Update: Papa Francisc a plecat de la Palatul Cotroceni spre Nuntiatura Apostolica, pentru o pauza de pranz. 

Update: Prim-ministrul Viorica Dancila a avut astazi, o audienta privata cu Sanctitatea Sa Papa Francisc. 
 


Update: Suveranul Pontif a tinut un discurs emotionant:
 
"Aduc omagiu sacrificiului facut de numerosii fii si fiice ale Romaniei care, prin cultura, patrimoniul si valoarea muncii lor, imbogatesc tarile in care au emigrat, si care prin fructele muncii lor ajuta familiile ramase acasa in patria lor”, a spus Suveranul Pontif in discursul sustinut.
 
La randul lui, Presedintele Klaus Iohannis a tinut un discurs:
 
"In urma cu mai putin de o saptamana, acest destin european a fost reconfirmat cu forta de romanii din tara si de cei din starintatate. Diplomatia pontificala continua sa reprezinte un factor pacificator si de echilibru in abordarea problemelor de pe agenda globala. In fata provocarilor contemporane cetatenii Romaniei privesc vizita Sanctitatii Voastre ca pe o noua incurajare de a se implini prin infaptuirea binelui comun, de a contribui la o societate a dreptatii si la o lume a iubirii dintre oameni", a declarat presedintele.
 
Update: Papa Francisc a ajuns la Palatul Cotroceni. Sanctitatea Sa va purta aici o discutie cu presedintele tarii, Klaus Iohannis. 

Update: Sensul de mers catre aeroport pe DN1 este blocat de credinciosii care au oprit masinile in trafic pentru a-l saluta pe Sanctitatea Sa.





Update: Papa Francisc pleaca de la Aeroportul Otopeni, se indreapta catre Palatul Cotroceni cu un autoturism Logan de culoare inchisa. 
 



Update: Sanctitatea Sa, Papa Francisc, a aterizat la ora 11:30 pe Otopeni. Suveranul Pontif a fost intampinat de Klaus Iohannis si sotia sa, in uralele a zeci de pelerini prezenti.



Cum va decurge prima zi din vizita istorica a Sanctitatii Sale Papa Francisc la Bucuresti:


Vineri, la ora 11:30, aeronava cu care calatoreste Papa Francisc va ateriza la Otopeni la ora. De la aeroport, Papa merge cu o masina oficiala spre Palatul Cotroceni, pe DN1, Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei, Bulevardul Kogalniceanu, Bulevardul Regina Elisabeta, Bulevardul Stirbei Voda si Bulevardul Eroilor. 
 
Pelerinii au amenajata pe Bulevardul Kiseleff, in apropiere de Piata Victoriei, o zona in care pot sta pentru a-l intampina pe Papa Francisc la sosirea de la aeroport. In aceasta zona, masina in care se va afla Suveranul Pontifcircula cu viteza redusa, in timp ce Suveranul Pontif saluta pelerinii. 
 
Suveranul Pontif se va intalni prima data cu presedintele tarii, , cu premierul Viorica Dancila si cu reprezentanti ai autoritatilor, societatii civile si corpului Diplomatic, de la ora 12:00.
 
La ora 15:45, Papa Francisc va avea o intalnire privata cu Patriarhul Daniel, iar incepand cu ora 17.00, se va afla la Catedrala Mantuirii Neamului unde se va rosti "Tatal Nostru”, in limba latina si in limba romana, urmat de cantari pascale catolice si ortodoxe. 
 
La iesirea din Catedrala, Patriarhul Daniel si Papa Francisc saluta credinciosii prezenti cu salutul pascal: "Hristos a inviat!”. Cei care doresc sa asiste la eveniment sunt asteptati pe esplanada Catedralei Nationale incepand cu ora 14.00. 
 
De la 18:10, Suveranul Pontif se va afla la Catedrala "Sfantul Iosif” unde va fi oficiata Sfanta Liturghie. Sanctitatea sa va sosi aici cu papamobilul construit special de Dacia. Cu acelasi papamobil, Papa Francisc va face o plimbare pentru a saluta pelerinii,  pe strada Berthelot si pe Calea Victoriei in zona Ateneului si Palatului Regal, unde sunt amenajate zonele pentru pelerini. 
 
La finalul primei zile a vizitei, Papa se retrage la Nuntiatura Apostolica a Vaticanului, unde va dormi doua nopti. In acelasi loc a stat in urma cu 20 de ani si Papa Ioan Paul al II-lea. 
 
Astfel se va desfasura prima zi din vizita istorica a Sanctitatii Sale Papa Francisc, pe pamant romanesc.
 
In Bucuresti, mai multe artere importante vor fi inchise, iar pelerinii trebuie sa se supuna unor reguli stricte
 
Pe tot traseul Papei Francisc, in Bucuresti, s-au luat masuri drastice de securitate, dar si masuri pentru imbunatatirea aspectului orasului: au fost desfiintate cosurile de gunoi, in timp ce gurile de canal au fost sigilate. Ofiteri SPP vor asigura protectia Papei pe toata durata vizitei in Romania. Ei au fost selectati dintre ofiterii cu experienta, care au participat la misiuni ale SPP in teatrele de operatii. Echipe mobile ale Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti distribuie apa plata in zonele unde au loc manifestari si acorda sprijin celor care vor avea nevoie.  

Asistenta medicala este asigurata permanent in cele 19 spitale administrate de Primarie. Doua spitale mobile vor fi la Catedrala Mantuirii Neamului si unul la Catedrala Sfantul Iosif. 

Sunt interzise detinerea de arme, petarde, torte, artificii, recipiente sub presiune, bauturi alcoolice, substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, bate, bastoane, recipiente de sticla, precum si obiecte luminoase sau sonore care pot fi folosite pentru a tulbura linistea si siguranta oamenilor veniti sa il vada pe Papa. 
 
De asemenea, in toata zona unde Suveranul Pontif are evenimente sau circula spre o anumita destinatie, vor fi ofiteri ai MAI, politisti, dar si jandarmi, gata sa intervina la cea mai mica suspiciune ca ceva este in neregula.
 
Autoritatile au solicitat locuitorilor din zonele unde Papa Francisc va fi prezent, sa informeze politia sau alte institutii, daca vad persoane sau obiecte suspecte.
 

Restrictiile de trafic din Capitala: 

 
De joi, de la ora 18.00 sunt interzice opririle si stationarile vehiculelor, in urmatoarele zone:
 
zona Fantana Miorita, alveolele Kiseleff din zona Monumentului Infanteristului, Piata Victoriei, parcarea TNT, Calea Victoriei, intre Piata Victoriei si Bd. Regina Elisabeta;
Bd. Regina Elisabeta (inclusiv alveolele destinate parcarilor), Piata Mihail Kogalniceanu, Bd. Eroilor, Bd. Eroii Sanitari, Bd. Marinescu, intre Sos. Cotroceni si Piata Eroilor;
Bd. Stirbei Voda, intre Calea Plevnei si str. Berzei (banda I catre str. Luterana), str. Constantin Stahi (incepand cu data de 30 mai, ora 08.00, pana la data de 2 iunie, ora 10.00), Piata Papa Ioan Paul al II-lea,
Bd. Schitu Magureanu (stanga/dreapta), Splaiul Independentei intre Pod Izvor si Pod Serban Voda, str. Vasile Parvan, str. Berzei intre Calea Plevnei si str. Stirbei Voda, str. Stirbei Voda, intre str. Berzei si Calea Victoriei.
 

Restrictii pentru evenimentul de la Palatului Cotroceni:

 
intre orele 11.30 - 13.30, se vor aplica restrictii de trafic pe Bd. Marinescu, intre Sos. Cotroceni si Piata Eroilor;
incepand de joi, de la ora 20.00, se va interzice oprirea si stationarea autovehiculelor pe Bd. Marinescu, Sos. Geniului, parcarea adiacenta Palatului Cotroceni si Platoul Academiei Militare (Piata Eroilor).
 

Restrictii de trafic pentru Nuntiatura Apostolica:
 

In perioada 30 mai - 2 iunie, se vor aplica restrictii de trafic auto pe str. Pictor Stahi, Piateta Papa Ioan Paul al II-lea. Va fi interzisa stationarea vehiculelor pe Bd. Schitu Magureanu intre Constantin Stahi si str. Stirbei Voda. In perioada 30 mai, ora 18.00 - 31 mai 2019, ora 21.00, pe Bd. Schitu Magureanu intre Splaiul Independentei si str. Stirbei Voda, precum si pe str. Stirbei Voda intre str. Popa Tatu si str. Luterana, se va interzice oprirea si stationarea autovehiculelor.
Incepand cu 30 mai, ora 20.00, pana in 2 iunie, ora 12.00, se va interzice oprirea si stationarea vehiculelor pe Intrarea Aurora.
Pentru evenimentul de la Catedrala Patriarhala: 
In 29 mai, incepand cu ora 22.00, se interzic opririle si stationarile vehiculelor pe Aleea Colina Bucuriei, Str. Bibescu Voda, Splaiul Unirii - zona Horoscop, Bd. Unirii si Piata Unirii;
vor fi restrictionate opririle si stationarile pe Bd. Unirii, intre Bd. Regina Maria si Piata Constitutiei, ambele sensuri;
in Piata Constitutiei, inclusiv cele doua bretele; Bd. Libertatii intre Bd. Natiunile Unite si rondul George Cosbuc; Bd. Natiunile Unite intre Bd. Libertatii si str. Izvor; Calea 13 Septembrie, intre Bd. Libertatii si str. Tudor Vladimirescu/Panduri; Piata Arsenalului; str. Izvor; str. Hasdeu; cele doua bretele de acces catre sediul Academiei Romane de pe Calea 13 Septembrie; str. Dr. Staicovici si Dr. Vitzu pe o portiune de 50 de metri de la intersectiile cu str. Izvor.
 

Restrictii pentru evenimentul de la Catedrala Mantuirii Neamului:
 

In perioada 30 mai, ora 20.00 - 31 mai, ora 21.00, se interzice oprirea si stationarea autovehiculelor in Piata Arsenalului, str. Izvor, Bd. Natiunile Unite.
 

Restrictii de trafic pentru evenimentul de la Catedrala Sfantul Iosif:
 

Incepand de marti, 28 mai, de la ora 20.00, vor fi interzise opririle si stationarile in scuarul situat la intersectia str. Berthelot cu str. Luterana.
In perioada 30 mai, ora 08.00 – 31 mai, ora 22.00, vor fi interzise opririle si stationarile vehiculelor pe str. Banului intre Budisteanu si Calea Victoriei, totodata se va restrictiona traficul rutier pe str. Banului, incepand cu ora 20.00 pana pe 31 mai 2019, ora 22.00.
Incepand de miercuri, 29 mai, ora 20.00, se vor interzice opririle si stationarile pe str. Luterana, intre str. Berthelot si str. Stirbei Voda; str. Berthelot intre Spiru Haret si Calea Victoriei, str. General Budisteanu intre str. Berthelot si str. Calea Grivitei, str. Teodor Aman, str. Spiru Haret, intrarea Sfantul Sava.
Incepand de joi, ora 20.00, parcarea situata pe str. George Enescu cu Calea Victoriei doar in zona locurilor publice de parcare, precum si parcarea situata in dreptul Palatului Stirbei Voda in zona intersectiei cu Calea Grivitei vor fi eliberate.
Incepand de joi, ora 19.00, se va interzice oprirea si stationarea vehiculelor in parcarea Salii Palatului precum si pe breteaua Kretzulescu precum si pe breteaua Stirbei (Auditorium); pe str. Ion Campineanu intre str.Luterana si str. Walter Maracineanu.
 

Restrictii de trafic pentru evenimentul de la Piata George Enescu:
 

Incepand cu data de 30 mai 2019, ora 07.00, vor fi eliberate urmatoarele parcari:
parcarile de pe str. Benjamin Franklin intre Calea Victoriei si str. Nicolae Golescu;
breteaua care face legatura intre str. Benjamin Franklin si str. Episcopiei, pe str. Constantin Esercu;
parcarea din zona Episcopiei cu str. George Clemenceau precum si pe str. Episcopiei pana pe Calea Victoriei, str. Valter Maracineanu (Aleea Biserica Kretzulescu) de la Calea Victoriei pana pe Ion Campineanu, str. Stirbei Voda breteaua adiacenta de la intersectia Lutherana pana pe Calea Victoriei;
parcarea aferenta Salii Palatului, str. Dem I. Dobrescu intre str. Boteanu si Calea Victoriei (aceasta va fi eliberata incepand cu data de 28 mai 2019, ora 20.00);
parcarea de pe str. Academiei intre Ion Campineanu si Dem I. Dobrescu adiacent Monumentului Renasterii, arata hotnews.ro

Numarul autobuzelor va fi suplimentat


Societatea de Transport Bucuresti a anuntat ca pe cele 9 linii care fac legatura cu Aeroportul Otopeni si Gara de Nord, numarul autobuzelor va fi suplimentat, pentru pelerinii care vin special in Capitala pentru acest eveniment.
 

Peste 25.000 de oameni s-au inscris sa-l vada Papa Francisc la Bucuresti 

 
Pentru vizita Papei in Capitala, au cumparat bilete 25.000 de oameni care vor sa ia parte la evenimentul care va ramane in istorie.
 
Sunt 14 zone special amenajate pentru pelerini – la Catedrala Sfantul Iosif, in Piata Revolutiei si in Piata George Enescu – de unde se poate poate iesi sau intra de cate ori este nevoie, pe baza biletului unic nominal. In zonele special amenajate, pelerinii au acces permanent la puncte de prim ajutor si alimentare cu apa, cosuri de gunoi si toalete. 
 
Persoanele cu dizabilitati si familiile cu copii mici care au anuntat ca au nevoie de carucioare sunt repartizate intr-un sector special amenajat, in Piata Ateneului. 
 
Vor fi amenajate doua scene, una in fata Catedralei Sfantul Iosif si cealalta in Piata Ateneului, orientata spre catedrala.
 
Insa cine nu are acces la scena in mod direct, poate vedea programul artistic pe cele 15 ecrane amplasate in diversele zone amenajate, precum si pe cele 2 mari ecrane puse la dispozitie de Primaria Bucuresti pentru cei care vor dori sa urmareasca evenimentul din afara zonei amenajate, mai ales in zona Piata Revolutiei. Pe scena vor urca  corurile reunite de copii Cantus Mundi, Corul Madrigal si  Orchestra Simfonica Bucuresti.

Citeste si: Guvernul a modificat OUG 114, reducand cerintele de capital pentru Pilonul 2 de pensii
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x