E posibila reducerea salariului unui angajat fara acordul acestuia?
In principiu, angajatorul nu ii poate diminua salariul unui angajat fara acordul acestuia. Daca este nemultumit de performantele lui, poate renegocia cu el un nou salariu (mai mic) sau ii poate propune trecerea pe un alt post, mai slab remunerat, in ambele cazuri fiind insa nevoie ca angajatul sa fie de acord cu noile conditii. Lucrurile se schimba insa daca reducerea salariului constituie o sanctiune disciplinara.
Intr-adevar, daca angajatul comite o abatere disciplinara, Codul muncii permite reducerea salariului, ca o masura ce poate fi dispusa
unilateral de catre angajator. Astfel, art. 248 din Codul muncii spune ca:
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
Cateva observatii aici:
1. Retrogradarea de la punctul b) nu consta numai intr-o diminuare a salariului, ci efectiv in trecerea salariatului intr-o alta munca. Salariatul nu va continua sa execute aceeasi munca, avand aceleasi responsabilitati ca inainte de a fi fost retrogradat, dar cu un salariu mai mic, ci efectiv va munci altceva (dar in cadrul aceleiasi profesii).
2. Sanctiunea diminuarii salariului are atat caracter pecuniar, cat si moral, autorul abaterii pierzandu-si pozitia ierarhica in colectivul de munca. Se observa, implicit, ca sanctiunea retrogradarii nu li se poate aplica persoanelor care nu au in subordine alti salariati.
3. Sanctiunea retrogradarii are caracter temporar, masura prin care s-ar dispune o retrogradare definitiva este lovita de nulitate. In practica judecatoreasca s-a decis ca, daca sanctiunea retrogradarii se dispune pentru mai mult de 60 de zile, nulitatea masurii nu va afecta intreaga perioada, ci doar ceea ce depaseste 60 de zile.
4. Referitor la reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%, angajatorul are posibilitatea de a individualiza aceasta sanctiune. Legea prevede numai limitele minima si maxima in care aceasta va trebui sa se incadreze.
5. Limita de 10% nu poate fi depasita nicicum. Spre exemplu, Tribunalul Arad a invalidat o decizie de sanctionare disciplinara prin care unei salariate i se redusese salariul cu 25%, instanta apreciind ca „nu exista baza legala pentru o astfel de reducere a salariului“.
6. Reducerea salariului se va dispune cu titlu de sanctiune disciplinara, si nu cu caracter de despagubire, pentru a acoperi producerea unui prejudiciu. De fapt nici nu conteaza daca s-a produs sau nu un prejudiciu, pentru ca aceasta sanctiune se poate aplica doar daca s-a savarsit o abatere disciplinara (chiar nesoldata cu producerea unui prejudiciu).
7. Daca fapta salariatului a adus prejudicii si a fost, in acelasi timp, si abatere disciplinara, se va putea angaja, concomitent, atat raspunderea disciplinara (cu aplicarea oricareia dintre sanctiunile prevazute la art. 248), cat si raspunderea patrimoniala (constand in obligarea salariatului de a acoperi prejudiciul produs).
8. Reducerea indemnizatiei de conducere, prevazuta la punctul c), se poate aplica doar daca, evident, exista o indemnizatie de conducere. Acordarea acestei indemnizatii tine strict de decizia angajatorului, acesta fiind cel care are prerogativa stabilirii functiilor de conducere si, corespunzator, a persoanelor care au dreptul la o astfel de indemnizatie.
Sursa foto: freepik