Pleci in vacanta? 4 strategii care te ajuta sa te deconectezi de la locul de munca, fara sa superi pe nimeni
deconectare de la serviciuvacantaconcediu de odihna
Cu totii avem nevoie de odihna, de o perioada in care sa ne destindem, pe care sa o petrecem departe de grijile de zi cu zi de la locul de munca, fie ca suntem angajati, lideri ai unor companii sau freelanceri. Din pacate, desi concediile de odihna sunt un drept prevazut de lege, la pachet nu vine automat si relaxarea. Pentru aceasta din urma, iti punem la dispozitie in cele ce urmeaza un "plan de atac", datorita caruia vei reusi sa te deconectezi de la serviciu, fara sa lasi lucrurile "incurcate", dar si fara sa superi sefii, colaboratorii sau subalternii, dupa caz. Secretul: organizarea in detaliu.
Multi dintre noi avem responsabilitati la job de care pur si simplu nu ne putem "rupe" perioade lungi de timp. Fie din obligatie, fie din loialitatea fata de compania pentru care lucram sau poate pe care o detinem.
Oricare ar fi motivul, cert este ca trebuie sa impaci relaxarea cu responsabilitatile ... sau, mai bine zis, "si capra, si varza". O poti face prin aceste patru strategii etapizate: comunicare, anticipare, planificare, si delegare.
1. Comunica-ti sejurul
Nu poti pleca intempestiv in
vacanta si sa speri ca nimeni nu te va deranja. La munca, lucrurile merg in continuare, este in continuare nevoie de tine, iar lipsa ta neprevazuta iti va "inrosi" telefonul. Daca nu-ti doresti o astfel de situatie, planifica-ti din timp concediul. Ideal ar fi cu o luna inainte.
Comunica perioada in care vei fi inactiv/a cat mai multor persoane ce pot avea nevoie de tine si serviciile tale in acele zile.
Retine ca un numar mai mare de persoane informate scade sansa de a fi deranjat/a din vacanta.
Cu o saptamana inainte de a pleca, reaminteste-le tuturor ca vei lipsi in perioada urmatoare.
2. Anticipeaza nevoile celor de la serviciu
Va fi musai nevoie de tine in perioada in care esti plecat/a? Daca exista anumite proiecte pe care e posibil sa ti se ceara parerea, deci pentru care exista riscul sa fii deranjat, comunica celor implicati perioadele de timp in care esti disponibil. De exemplu, poti spune ca raspunzi doar la mailuri, nu la telefon, iar acestea sa fie trimise dimineata, pana in ora pranzului.
Astfel, cei care te cauta o sa stie exact in ce conditii te pot contacta, iar tu vei sta linistit, nefiind intrerupt in perioada de relaxare de telefoane neasteptate la ore nepotrivite.
3. Planifica-ti munca inainte de a pleca
E extrem de important sa nu lasi sarcini neindeplinide, inainte de a-ti lua sapca si ochelarii de plaja si a da fuga pe sezlong.
Sarcinile uitate te vor urmari, oriunde ai merge si-ti vor strica momente importante din
concediu!
Fa o lista a ceea ce ai de facut pana pleci, organizeaza task-urile pe categorii de importanta si ocupa-te de cele mai dificile proiecte, cele care pot sa aiba nevoie de o perioada mai lunga pentru a fi realizate, iar apoi bifeaza sarcinile mici care au ramas.
Nu uita sa alcatuiesti si o lista de prioritati de care va trebui sa te ocupi la intoarcere. In acest fel, prima zi de dupa concediu nu va mai fi foarte obositoare si derutanta. Vei sti exact ce ai de facut!
4. Deleaga persoanele potrivite
Pentru a diminua sansele sa iti sune telefonul de munca in concediu, dar si pentru a nu gasi un haos pe birou cand revii la munca, deleaga sarcinile persoanelor competente si care cunosc proiectele respective!
Daca nu ai pe nimeni care sa te inlocuiasca direct, gandeste-te la cei mai apropiati oameni, poate prieteni sau membri ai familiei, care sa te ajute din anumite puncte de vedere. Poti profita de luna aceea despre care vorbeam si poti initia aceste persoane in ceea ce vor trebui sa desfasoare, cat timp vei fi in concediu.
Odata cu delegarea sarcinilor, foarte util este sa alcatuiesti un mesaj OOF - Out of Office - care sa fie trimis automat tuturor celor care iti scriu si au nevoie de tine. Astfel, oamenii vor fi directionati catre persoanele delegate de tine si toata lumea va fi multumita.
Foto: pixabay