Dar aceasta locatie, cu depozitele si birourile sale, se afla in centrul cartierului general al celei mai temute grupari mafiote din Italia, CAMORRA.
Euromilk, care apartine cumva de comunitatea din San Marcellino, a fost candva proprietatea mafiei.
In prezent, incearca sa scape de umbrele trecutului.
Compania face parte dintr-un grup de sute de entitati, recuperate de la mafie si puse sub controlul Agentiei Nationale italiene pentru Managementul Bunurilor Confiscate de la Gruparile de Crima Organizata.
Autoritatile incearca sa scoata aceste companii din lumea interlopa si sa le vanda unor oameni onesti.
Dar multe companii confiscate nu supravietuiesc acestei tranzitii complexe.
Potrivit agentiei guvernamentale, Euromilk a fost detinuta in trecut de unul dintre cele mai temute clanuri Camorra, Casalesi.
Nasul acestui clan, Michele Zagaria, a fost candva pe lista celor mai cautati infractori din Italia. Autoritatile l-au arestat anul trecut.
Zagaria se ascundea intr-un buncar subteran, construit in apropierea fabricii de iaurturi Euromilk.
"Compania a fost confiscata deoarece persoana responsabila cu managementul facea parte dintr-un clan mafiot local", spune Gianpaolo Capasso, seful Agentiei in regiunea Campania.
Dupa confiscare, agentia a desemnat un nou manager, in persoana lui Giuseppe Castellano, care are o anumita experienta in administrarea companiilor cu probleme sau chiar falimentare.
Cum s-au simtit nasii mafiei? "Sigur ca nu au fost multumiti", a declarat, zambind, Castellano. "Dar nu m-am temut niciodata de ei. Le-am explicat ca a existat un interes comun, acela de a pastra compania pe piata. Am avut si noroc. Am gasit oameni dispusi sa ma ajute si datorita lor, Euromilk inca mai functioneaza".
Faptul ca Euromilk a ramas in picioare reprezinta in sine o victorie. Foarte des, companiile confiscate de la mafioti se inchid peste noapte.
In regiunea din jurul orasului Napoli, autoritatile au confiscat 300 de companii, dar a reusit sa pastreze in picioare doar sase.
Cand mafia infiinteaza o companie, creeaza locuri de munca. Cand statul pune mana pe acestea, joburile se pierd.
"Statul disponibilizeaza oameni, in timp ce Camorra le ofera locuri de munca", se plang ofiterii agentiei.
Si tocmai aceasta este ideea inoculata de mafioti - comunitatile s-ar descurca mai bine cu ei, decat fara...
"Le permitem mafiotilor sa ramana in companie, dar le monitorizam activitatile, incercam sa limitam ilegalitatile", explica Castellano. In final, cand compania este vanduta unui nou proprietar, mafiotii sunt nevoiti sa plece.
Nasii mafiei se implica in activitati aparent legale, din diferite motive. O afacere la limita legii poate reprezenta o masina eficienta de spalat bani in industriile criminalitatii, precum traficul de droguri.
Agentia precizeaza ca baricadele mafiotilor sunt atat de puternice, incat companiile legale nu mai pot functiona, fara "sprijinul" nasilor.
O companie legala poate fi obligata sa plateasca taxa de protectie. Desigur, o companie condusa de gangsteri nu va fi supusa acelorasi reguli.
Purtatorul de cuvant al agentiei, Dario Caputo, spune ca unele comunitati din sudul Italiei, unde mafia actioneaza in voie, lucreaza aparent "legal". Dincolo de dificultati, Caputo spune ca insasi confiscarea acestor bunuri reprezinta o parte esentiala a luptei Italiei cu mafia.
"Mafiotii sufera cel mai mult nu cand intra la inchisoare, ci cand isi pierd averea. Aceasta le ofera prestigiu, ii transforma in persoane importante, in ochii oamenilor obisnuiti", conchide Caputo.
