Adevarul despre leu, ascuns pana acum: BNR a ars 6 miliarde de euro ca sa ne salveze moneda nationala
curs valutardeficit bugetarleu - eurobanca nationala a romaniei
Banca Nationala a Romaniei a intrat in alerta maxima dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, cand victoria surprinzatoare a lui George Simion a provocat un val de incertitudine politica si financiara. Pentru a frana deprecierea accelerata a leului, BNR a cheltuit circa 6 miliarde de euro din rezerva valutara – o suma uriasa, reprezentand aproape o zecime din rezervele totale ale bancii centrale. Astfel, intr-un context regional relativ stabil, Romania s-a trezit izolata, cu moneda nationala sub presiune si pietele incordate.
In prima zi dupa alegeri, cursul de schimb a urcat in premiera peste pragul simbolic de 5 lei pentru un euro. Evolutia a fost alimentata de avansul neasteptat al candidatului AUR si, mai ales, de ratarea turului al doilea de catre candidatul sustinut de marile partide, Crin Antonescu. Rezultatul a fost perceput ca o destabilizare a echilibrului politic intern, provocand imediat reactii pe piata valutara. Erste Bank a confirmat intr-o nota recenta ca BNR a intervenit masiv, folosind circa 6 miliarde de euro pentru a tempera declinul leului.
In mod oficial, BNR nu a recunoscut suma cheltuita si nu a oferit detalii despre dimensiunea interventiei. Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu, a negat ca institutia ar fi epuizat 2-3 miliarde de euro intr-o singura zi, insa nici nu a infirmat ipoteza unei interventii majore. Conform
Profit.ro, specialistii Erste sustin ca noul „prag de panica” pentru banca centrala pare a fi 5,15 lei/euro, fata de cel anterior de 4,98.
Pragul de panica pentru BNR a crescut la 5,15 lei/euro
Dupa ce cursul a atins miercurea trecuta nivelul de 5,1222 lei/euro, moneda nationala s-a stabilizat usor, coborand spre 5,0993 luni. Analistii Erste estimeaza ca banca centrala va continua sa apere nivelul de 5,15, dar in lipsa unei stabilitati politice rapide, presiunea asupra leului va continua. In paralel, monedele din regiune, precum coroana ceheasca, forintul sau zlotul, s-au mentinut stabile sau chiar s-au apreciat, ceea ce subliniaza vulnerabilitatea unica a Romaniei in acest moment.
Cauzele nu sunt doar politice, ci si economice.
Deficitul bugetar prognozat pentru finalul anului se apropie de 8% din PIB, iar instabilitatea guvernamentala intarzie implementarea masurilor necesare pentru corectie fiscala. Increderea investitorilor este fragila, iar rabdarea pietelor, limitata. BNR se afla, astfel, intr-o pozitie extrem de dificila: trebuie sa protejeze moneda nationala, dar fara a epuiza prea devreme rezerva valutara.