Raport dureros de la UE: Din cauza saraciei, romanii nu se hranesc bine, mancam ce e mai ieftin
saraciedieta echilibrata
Saracia dauneaza grav sanatatii. Din cauza situatiei materiale precare, romanii ajung sa faca un compromis in privinta a ceea ce pun pe masa, alegand alimentele cele mai ieftine si neavand acces la o hrana diversificata si la o dieta echilibrata. Un raport recent scoate la iveala aceasta realitate dureroasa.
Este vorba despre cifrele Eurostat, care arata ca 43% dintre romani sunt expusi riscului de
saracie. Din cauza lipsei de fonduri in familie, oamenii nu isi permit sa se hraneasca adecvat.
Noi si Bulgaria conducem aceasta ierarhie dureroasa. Vecinii nostri avand o rata a saraciei ceva mai mare, de 44,6%.
La nivelul intregii Uniuni Europene, in medie 8,3% din populatia nu si-a permis in 2022 sa manance o masa care sa contina carne, peste sau un echivalent vegetarian la fiecare doua zile. Din nefericire, comparativ cu anul 2021, se consemneaza o inrautatire a situatiei, respectiv o crestere cu 1%.
Mai mult, luand in considerare persoanele expuse riscului de saracie, in 2022 ponderea la nivelul UE era de 19,7%, cu 2,2 pp mai mare decat in ??2021 (17,5%).
Conform specialistilor in statistica, capacitatea de a-si permite o masa cu carne, pui, peste sau echivalent vegetarian la fiecare doua zile se numara printre elementele observate la nivel de gospodarie pentru a calcula rata deprivarii materiale si sociale severe . Acesta este unul dintre indicatorii principali ai Pilonului european al drepturilor sociale – Tabloul de bord social al indicatorilor .
"Cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de saracie care nu isi pot permite o masa adecvata a fost inregistrata in Bulgaria (44,6%), urmata de Romania (43,0%) si Slovacia (40,5%). Pe de alta parte, cea mai mica pondere a fost inregistrata in Irlanda (5,0%), urmata de Luxemburg (5,1%) si Cipru (5,6%)", se arata in analiza Eurostat.
Foto: freepik.com