Romanii impart salariul fifty fifty cu statul. Degeaba

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romanii impart salariul fifty fifty cu statul. Degeaba
Romanii impart salariul fifty fifty cu statul. Degeaba
de Magda Florea la 11 Feb. 2020 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
taxeimpozitetaxa pe lacomiesalariu minim 2019

Statul roman: national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Asa ne invata primul articol din Legea fundamentala, lege care omite sa spuna despre statul roman ca este si rau-platnic si inobedient. Pe principiul de guvernare "bad boy", Romania uita sa isi respecte obligatiile fata de cetateni, insa la capitolul "drepturi" suntem suverani, intr-adevar.

Statul stie sa isi ceara drepturile si parca are din ce in ce mai putina mila in exigentele sale: taxe, impozite, contributii, penalitati, taxe la taxe si asa mai departe. 

Salariatul roman ajunge sa imparta fifty-fifty cu statul leafa lunara. De parca statul il insoteste zi de zi la munca, il trezeste de dimineata, il imbraca, hraneste, il transporta la serviciu, unde pune umarul la treaba, si vin impreuna cu metroul spre casa, dupa 8-10 sau 12 ore.

Aceste 8-10-12 ore zilnice ajung sa fie platite in Romania anului 2019 cu un salariu minim pe economie de 1263 lei respectiv 1413 lei daca angajatul are studii superioare si stiti deja povestea, lucreaza de minimum un an pe o functie conforma cu pregatirea.
 
Acesta este salariul minim net, pe romaneste, cat ia in mana angajatul. Brutul ar fi 2080, respectiv 2350.

Oricat nu ne-ar placea matematica, e evident ca ceva e putred. Statul imparte aproape la jumatate leafa cu salariatul.
 
Pentru a plati un salariu net de 1229 lei, angajatorul cheltuie 2085 lei, diferenta se varsa lunar de la milioane de angajati in vistieriile statului.

Vedem in graficul de mai jos unde se duc banii nostri:
 
 
Si ar fi bine sa salvam acest grafic, pentru acele momente cand mergem pe Autostrada Bucuresti-Pitesti facand slalom printre gropi, cand mergem in spitale de stat si ni se recomanda politicos sa ne cumparam medicamentele sau consumabilele, cand impartim in spitale mancarea cu gandacii din noptiere si cand le cade tavanul in cap copiilor la scoala, copii ce se bucura inca de privilegiul de a avea toalete in fundul curtii scolii. Rustic!
 
Pentru acele momente cand ne intrebam unde se duc banii nostri, sa pastram graficul de mai sus, pentru ca e singura forma de a vedea cumva acesti bani. Si acestia nu sunt toti, din cei putin peste 1,200 de lei trebuie sa platim impozit pe pamant, pe locuinta, pe masina. De asemenea, multe dintre solicitarile catre institutiile statului costa. De exemplu, eliberarea cazierului judiciar, 10 lei.

Statul insa continua surprizele ... neplacute: In 2019,ca taxe noi, romanii vor avea unele pentru firmele din domeniul energiei electrice si termice, pentru organizarea jocurilor de noroc si pentru taxa pe lacomie.
 
Cunosc oameni care au doua locuri de munca, contribuie la sistemul public de sanatate de doua ori, si nu au loc sa se interneze in spitale, nici chiar cu bunavointa de a imparti patul de suferinta cu alt vecin. 
 
Cunosc oameni care au mostenit darul de a fi asistat social din tata in fiu si lunar saracesc Casa Nationala de Asigurari de Sanatate care le deconteaza retele medicale gratuite SI/SAU compensate. Oameni care refuza locuri de munca doar pentru ca, socotind, ca asistat social iesi mai in castig.
 
Cunosc familii care au copii cu rezultate exceptionale la invatatura, care au potential, talent, inclinatii, dar prea putini bani sa si le valorifice. Un drum catre sustinerea unei olimpiade in alt judet este un efort financiar pe care multe familii nu si-l permit si face parte din statul paralel pentru politicienii care vorbesc de mita de miloane de euro, iar spre deosebire de dictonurile politice, acel stat paralel chiar exista, intr-o proportie de care ar trebui sa ne jenam ... cu totii.
 
Cunosc copii care au renuntat la sportul de perfomanta pentru ca un echipament este cat un sfert din salariul mamei. 
 
Cunosc oameni care nu au bani sa se trateze, care fac campanii de strangere de fonduri pe facebook pentru a pleca in Occident ca acolo ... sunt de toate si oamenii nu mor cu zile atat de des. La altii medicina chiar e importanta, alocarile bugetare sunt consistente, aia nu rup gura medicilor cu 2 mii pe luna, in timp ce le pun la dispozitie aparatura din anii '60 si faianta placata de mesterii lui Gheorghiu Dej. Aia au detoate, de la salarii onorabile, la dotari, la educatie sanitara si asa mai departe. Niste ciudati!
 
Cunosc multe familii, si din majoritatea sunt unu'-doi de-al lor plecat in afara. Isi lasa copii sa creasca cum pot, cu speranta sa le ofere ceva mai bun mai tarziu, ei, fiindca pe stat nu se pot baza. Colac peste pupaza, si pe banutii aia din afara esti obligat acum sa dai declaratii si sa platesti impozit. Cara statul cu bietul om laditele de portocale? De ce vrea statul bani de la oamenii plecati peste hotare? 

"Confirm faptul ca persoanele cu rezidenta fiscala in Romania, cu domiciliul in tara, sunt obligate la plata acestei contributii calculata prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar daca se afla in strainatate. Contributia este de circa 67 de lei/luna, corespunzator sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei”, a declarat Adrian Benta, consultant financiar, citat de HotNews.ro.
 
"Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contributii la asigurarile de sanatate de catre persoanele fizice ce nu realizeaza venituri si nici nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele insarcinate care nu au venituri. In acest sens, cetatenii romani care isi pastreaza rezidenta fiscala in tara sunt in sfera contributiei la aceasta asigurare de sanatate. In esenta, legea nu se adreseaza numai acestor categorii de persoane ci si altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care incaseaza venituri la negru, agricultorilor care nu indeplinesc conditia de a fi impozitati prin transe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate”, a spus Adrian Benta.
 
De remarcat, ca prin Ordinul 84/2012, cetatenii romani ce se afla in strainatate o perioada estimata la mai mult de 183 de zile au obligatia sa depuna la ANAF declaratii privind rezidenta fiscala.
 
Cunosc cazul Colectiv. Si am vazut cu totii cum s-a murit in masa din cauza ca sistemul medical nu e capabil sa trateze nici macar un "mare ars", cu atat mai putin cateva zeci. Dar contributiile curg, parintii indoliati munceau si ei pe 1.000 de lei, restul pana la 2 se ducea la stat, stat care si-a uitat obligatiile se pare.
 
Cunosc oameni care au platit taxa auto, taxa de prima inmatriculare. Taxa care a fost declarata ilegata de institutiile europene, iar Comisia Europeana a somat Romania sa restituie banii oamenilor. Gandindu-se Guvernul cum sa faca bani, a suprataxat populatia, dupa ce ca banii dati pe taxa de drum oricum nu se justifica, fiindca infrastructura e sublima, dar lipseste cu desavarsire, peste 6 milioane de oameni au platit si noua taxa.
 
Ce face Guvernul acum pus in situatia de a restitui banii? Nu-i da. Fiindca n-are. Marin Preda ilustra frumos ... "De unde sa-ti dau ma, daca n-am?!" Va numarati printre cei care asteptati banii, "putintica rabdare" ... 
 
Ce sa mai de ici pana acolo, ce cunosc eu sunt sigura ca si tu cunosti, si mai sigura sunt ca lista poate continua la nesfarsit, insa sa nu omitem punctul de plecare al discutiei. Unde se duce jumatate din leafa unui roman?
 
De ce se pricepe statul de exceptie la a lua si cand trebuie sa ofere ramanem cu speranta? Cand vom alege in functii de conducere oameni capabili sa faca simpla legatura dintre notiunea de buget si cea de investitii?
 
Cand vor fi sustinute tinerele valori, cand se va investi in tehnologie medicala, cand vom avea scoli fara tencuiala cazuta, cand vom putea sa promovam frumusetile naturii din Romania cu o infrastructura rutiera decenta, cand nu ni se vor mai lua banii degeaba?
 
Citeste si: Darius Valcov porneste o noua polemica intre Banca Nationala si PSD, propunand eliminarea completa a indicelui ROBOR

Sursa foto: pexels.com
 
 
 
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x