Eurosecpticii de dreapta din Franta, Marea Britanie, Olanda si Belgia au mai multe in comun decat animozitatile care i-au despartit pana acum. Potrivit unui studiu realizat recent, factorul care ii leaga cel mai tare este opozitia impotriva migratiei.
Mai mult decat atat, daca in trecut aceste forte de dreapta erau divizate si nu aveau o strategie comuna, acum, inainte de euro-alegeri, aceste forte s-au pus de acord asupra unui set comun de valori si preocupari care le pot propulsa in prim-planul viitorului Parlament European.
Rezultatele sondajului arata ca partidele care sunt impotriva UE, cum ar fi Frontul National din Franta si UKIP din Marea Britanie, in cazul in care vor duce o campanie sustinuta, ar avea rezultate mai mult decat convingatoare la alegerile din luna mai, putand realiza o alianta care ar pune in dificultate o majoritate fragila in Parlamentul European. Marele avantaj al acestor partide, arata sondajul realizat pe un esantion de 10.000 de subiecti din Marea Britanie, Franta, Olanda, Italia si Belgia, este ca au o baza electorala comuna, care isi are radacinile in valori similare.
Euroscepticii sunt inclinati sa sustina traditia, organizarea si supunerea civica si sunt ingrijorati de migratie, crima si siguranta nationala. Ei sunt preocupati de locurile de munca si de protejarea mediului. Euroscepticii nu sunt adeptii salariilor mari, doresc salvarea si nu penalizarea bancilor.
Frontul National din Franta si PVV din Olanda au convenit deja sa formeze un bloc dupa alegerile europarlamentare si este posibil sa obtina si sprijinul altor partide de dreapta mai mici. Marea intrebare pe care si-o pun analistii este daca acest bloc de dreapta va obtine si sprijinul UKIP, care se asteapta sa castige sau in cel mai rau caz sa vina pe locul doi la alegerile din Marea Britanie, unde se afla pe un val de popularitate.
O alianta trebuie sa aiba cel putin 25 de locuri in Parlamentul European din cel putin sapte tari pentru a putea forma un grup parlamentar. Fara UKIP acest lucru nu ar fi posibil.
Sondajul releva ca partidele de centru-stanga, centru-dreapta, liberalii si verzii vor detine doua treimi din numarul de mandate si impreuna vor putea mentine un curent pro-european in noul parlament.