Uniunea Europeana doreste sa combata spionajul financiar al americanilor
parlamentpoliticieniuespionajsuagoogle
Parlamentul European a cerut miercuri ca accesul SUA la baza de date financiare din Belgia sa fie suspendat, din cauza ingrijorarilor legate de posibilul spionaj al americanilor asupra UE, dincolo de eterna "placa" privind "combaterea terorismului".
Autoritatile UE au votat pentru blocarea accesului Washingtonului, care nu mai poate urmari platile internationale, din cauza suspiciunilor privind incalcarea acordului de folosire a bazei SWIFT.
UE se teme ca SUA extrage informatii suplimentare din baza de date, ca urmare a unor informatii difuzate de Globo, cea mai mare retea tv din Brazilia, bazate pe o serie de documente americane secrete, potrivit carora SUA ar spiona ecosistemul SWIFT.
"Avem nevoie de o transparenta totala, mai ales dupa dezvaluirile privind activitatile NSA", a spus Guy Verhofstadt, liderul Liberalilor din PE, referindu-se la programul de supraveghere al NSA, demascat de fostul contractor al agentiei, fugarul Edward Snowden.
"Europa nu poate accepta ca datele cetatenilor sa fie accesate fara cunostinta lor", a mai spus Verhofstadt, fost premier belgian.
Comisia Europeana va trebui sa ia o decizie in privinta blocarii accesului SUA la SWIFT.
Americanii neaga insa ca ar fi savarsit vreo ilegalitate. David Cohen, subsecretarul Trezoreriei SUA pe probleme legate de terorism si informatii financiare, a declarat ca guvernul sau a respectat acordul din 2010.
UE pune la comun informatiile cu Trezoreria SUA prin intermediul bazei de date SWIFT, unde se desfasoara un flux de milioane de informatii financiare despre tranzactiile din toata lumea, in fiecare zi. SUA are insa un acces limitat, doar pentru a intercepta posibilele "planuri teroriste" ale unor indivizi.
Acordul face parte din cooperarea transatlantica semnata dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.
Parlamentul de la Strasbourg a votat cu 280 voturi "pentru" si 254 "impotriva", plus 30 de abtinerii, ezitand sa ia o decizie finala, pana la clarificarea situatiei.
"UE nu poate continua sa ramana tacuta in fata acestor dezvaluiri; nu vrem sa fim victima spionajului SUA", a spus Jan Philipp Albrecht, un politician german, in plenul parlamentului.
Autosesizarea parlamentului survine dupa un alt vot al politicienilor UE, care vizeaza instituirea unui regim de protectie a datelor mai elaborat si aplicarea unor amenzi pentru companiile tehnologice, precum Google, Facebook si Yahoo, care ar incalca modul in care sunt impartasite informatiile cu tarile non-UE.