Iata un rezumat al consecintelor produse de publicarea informatiilor si cum ar putea arata viitorul pentru WikiLeaks.
A ridicat valul relatiilor internationale
WikiLeaks a oferit publicului o imagine fara precedent a culiselor diplomatiei americane. Printre cele mai uimitoare revelatii se numara rapoartele conform carora tarile arabe au facut lobby pentru atacarea Iranului, China a planuit distrugerea Coreei de Nord, iar secretarul de stat Hillary Rodham Clinton le-a ordonat diplomatilor americani sa faca o baza de date cu parolele de calculator, amprentele si chiar ADN-ul omologilor straini.Diplomatii SUA au negat ca si-ar spiona omologii.
A aratat cum mint liderii lumii
In nenumarate randuri, scurgerile de informatii i-au suprins pe liderii lumii mintindu-se unii pe altii, dar si proprii cetateni.
Diplomatia "transpare ca o profesie uneltitoare, duplicitara, ceea ce si este, de fapt", a spus Carne Ross, un fost diplomat britanic ce a demisionat din cauza razboiului din Irak.
Ross a spus ca cel mai rusinos exemplu de act duplicitar este cel din 2009 care l-a surprins pe presedintele Yemen-ului, Ali Abdullah Saleh, glumind despre cum alt oficial important a acoperit o serie de atacuri ale americanilor, mintind Parlamentul.
Dar mai sunt si alte exemple. Cum ar fi cele privindu-l pe Morgan Tsvangirai, multa vreme liderul opozitiei in Zimbabwe, devenit intre timp prim-ministru, care le spunea diplomatilor occidentali ca cererile lui de diminuare a sactiunilor impotriva Zimbabwe sunt doar de fatada, pentru publicul larg.
A zguduit diplomatia americana
Ministrul de Externe italian, Franco Frattini a atras foarte multa atentie asupra sa cand a descris WikiLeaks ca fiind "11 septembrie a diplomatiei mondiale".
Oamenii importanti au fost cel putin enervati. Prim-ministrul Turciei le-a cerut diplomatilor americani sa fie pedepsiti pentru ca au sustinut ca el ar detine bani ascunsi in conturi prin Elvetia. Informatiile ce vorbesc despre incercarea Pakistan-ului de a detine material nuclear au jignit o tara care era deja ostila fata de Statele Unite. Si Rusia a sarit sa acuze SUA de aroganta si lipsa de onestitate.
Ce urmeaza?
Desi doar o mica parte din intreaga comora de documente ale SUA au ajuns online, memorii secrete au ajuns la ziare importante ca The New York Times, The Guardian, Marea Britanie, Der Spiegel, Germania, si El Pais, Spania.
WikiLeaks detine o arhiva imensa de date despre aproape toate tarile din lume, inclusiv, asa cum da de inteles Assange, un numar impresionant de e-mail-uri de la Bank of America.
Si chiar daca site-ul nu mai accepta intrari, Assange a declarat ca inca mai intra in posesia unor secrete. Luni, de exemplu, un fost bancher elvetian (aflat acum in arest din cauza interactiunii cu WikiLeaks) i-a dat lui Assange un set de secrete privind evaziunea financiara comisa de 2.000 de persoane influente.
Assange a spus ca materialul va fi pus online in cateva saptamani.
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si