Ce inseamna finlandizarea unei tari?
Termenul a aparut acum 50-60 de ani in limbajul relatiilor internationale si se refera la comportamentul unui stat care, teoretic, isi pastreaza neutralitatea si suvernitatea nationala, dar care, practic, este obligat ca in toate chestiunile de politica (interna, dar mai ales externa) sa tina cont de interesele unui stat vecin mult mai puternic. Evident, acest termen a fost inspirat de relatia Finlandei cu Rusia (URSS pe atunci).
Dupa ce a stat peste 100 de ani sub stapanire ruseasca (1809-1917), Finlanda a capatat o atitudine extrem de prudenta in ceea ce il priveste pe marele ei vecin de la Rasarit.
O prudenta care a fost extrem de vizibila in timpul Razboiului Rece, cand aceasta tara, prinsa la mijloc intre NATO si URSS, a decis (corect) ca nu trebuie sub nicio forma sa ii supere pe sovietici.
Ca urmare, Finlanda si-a impus o auto-cenzura generalizata, in domeniul mass media, al literaturii si al cinematografiei si a prevenit pe orice cale propagarea de informatii negative despre Uniunea Sovietica, mai ales in manualele de istorie.
Uniunea Sovietica trebuia descrisa intotdeauna in termeni laudativi. Elevii, de exemplu, invatau cum colectivizarea agriculturii din URSS a avut loc pe baza de voluntariat, ca Primavara de la Praga a fost provocata de o amenintare contrarevolutionara si ca in URSS, unde socialismul prospera, nu existau probleme sociale.
Finlandezii au mers pe o pozitie de “capul la cutie”, cu speranta ca astfel vor fi feriti de o invazie, speranta alimentata si de faptul ca independenta le fusese acordata ca un dar, in 1917, de insusi Lenin. Considerau asta ca pe un fel de garantie – sovieticii nu ar fi incalcat niciodata vointa lui Lenin.
Si aceasta atitudine se pastreaza si astazi, chiar daca URSS nu mai exista. Exista in schimb Rusia, un vecin foarte agresiv in ultima perioada si cu care Finlanda are o granita terestra de 1.272 km – un element care justifica foarte clar atitudinea amintita.
Finlanda nu este in NATO si constituie astfel, alaturi de Suedia, o zona-tampon intre Rusia si tarile Organizatiei Nord-Atlantice. Iar acest statut a diminuat amenintarea din est, cu conditia ca tara sa ramana neutra si sa nu dea semne ca ar fi interesata de o eventuala aderare. Da, este in Uniunea Europeana din 1969, dar nu este in NATO.
N-am fi reamintit acum ce este “finlandizarea” daca acest termen n-ar fi revenit in actualitate odata cu escaladarea tensiunilor la granita ruso-ucraineana.
Am putea asista la finlandizarea Ucrainei? Ar putea fi si Ucraina transformata intr-o zona-tampon, neintegrata nici in Uniunea Europeana, nici in NATO? Toate evenimentele din ultimii ani, incepand cu anexarea Crimeei in 2014, par sa indice ca acesta este scopul principal, pe termen lung, al lui Putin.
Sursa foto: www.pexels.com