Ce scrie presa externa despre Summit-ul de la Sibiu: Conflicte politice si controverse
miting psd iasipsdaldeuniunea europeanasummit sibiuklaus iohannisliviu dragneatariceanuguvernpolitica
Joi, Romania a fost gazda Summit-ului UE. La Sibiu au fost prezenti lideri marcanti ai Uniunii Europene, care au discutat despre strategia pe care o vor urma statele membre in urmatorii cinci ani. Evenimentul nu a trecut neobservat de jurnalistii straini, care au notat cele mai importante momente si declaratii de la eveniment.
Politico.eu noteaza ca liderii UE s-au reunit in Sibiu, intr-un summit informal de o zi, pentru a discuta despre "locul Europei in lume", dar si pentru a pune bazele agendei blocului comunitar in urmatorii cinci ani.
Publicatia il citeaza pe Donald Tusk, presedintele Consiliului European, care a afirmat ca s-a indragostit de Sibiu, iar Europa s-a indragostit, de asemenea, de oras.
Si Associated Press a scris despre evenimentele de joi din tara noastra, materialul sau fiind preluat de News 1130.
"Conflictele politice din Romania au fost reluate, joi, intrucat presedintele tarii a criticat unii politicieni pentru 'atacarea institutiilor europene' si pentru subminarea pozitiei tarii in Uniunea Europeana", potrivit sursei citate.
AP scrie si despre Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, care a declarat ca Romania trebuie sa depuna eforturi in continuare pentru a atinge standardele europene in ce priveste statul de drept.
"Principalul subiect care creeaza cele mai mari controverse este o lege propusa recent de Partidul Social Democrat, care ar acorda amnistie politicienilor acuzati de coruptie, printre care si seful PSD, Liviu Dragnea, considerat liderul de facto al tarii si adevarata putere din spatele prim-ministrului", mai noteaza jurnalistii.
Si Bloomberg a scris despre summit si declaratia de la Sibiu: "In asa-numita declaratie de la Sibiu, botezata dupa orasul transilvanean, unde s-au intalnit liderii UE, acestia au promis sa protejeze 'democratia si statul de drept', insa nu este clar ca toti au aceeasi intelegere a conceptelor.
Polonia, Ungaria si Romania sunt acuzate ca submineaza standardele democratice, in timp ce obstacolele politice intalnite in procesele de sanctionare inseamna ca, pana acum, celelalte state membre nu au reusit sa se impuna pentru a le pune la punct".
Impresionati de caldura romanilor, liderii UE le-au promis ca ii sustin si le vor apara drepturile
Unii dintre cei mai puternici oameni cu functii de conducere in UE au fost primiti cu aplauze si scandari pro-europene de catre romani, ceea ce i-a surprins placut, astfel ca, atipic pentru o astfel de reuniune la cel mai inalt nivel, liderii europeni s-au dus printre oameni, au dat mana cu ei si au facut fotografii. Europenii le-au multumit romanilor pentru ospitalitate si le-au garantat sustinerea lor, dar si apararea drepturilor.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, premierul Ungariei, Viktor Orban, precum si Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Antonio Tajani, Frans Timmermans si Manfred Weber sunt doar cativa dintre cei care s-au aflat la Sibiu.
Oamenii care au venit sa vada liderii europeni au scandat "Europa” si "Iohannis”, iar europenii au facut bai de multime, in uralele celor prezenti.
"Cred ca este un semn foarte, foarte frumos din partea sibienilor ca au venit si ati vazut ca liderii europeni au dorit sa ii salute pe sibieni. Mi se pare un lucru extraordinar de frumos, este un lucru total spontan. Oamenii au venit de curiozitate si liderii au simtit caldura romanilor care abia au asteptat sa ii primeasca aici, in inima Romaniei. Acesta este cel mai emotionant moment din intregul summit de astazi”, a spus Klaus Iohannis.
Marii absenti de la Sibiu au fost insamembrii Guvernului, precum si reprezentantii partidelor ce formeaza coalitia de guvernamant, PSD si ALDE. Socialistii europeni vor avea si ei o reuniune, insa niciun membru PSD nu a fost invitat, avand in vedere inghetarea relatiilor dupa actiunile impotriva Justitiei si statului de drept orchestrate de partidele lui Dragnea si Tariceanu.
La finalul intalnirii, oficialii au semnat si un document intitulat Declaratia de la Sibiu, in care se angajeaza sa apere o singura Europa, sa ramana uniti, la bine si la greu, sa caute solutii comune, sa protejeze democratia si statul de drept, sa respecte intotdeauna principiul echitatii si sa-si protejeze cetatenii.
In timp ce la Sibiu se discutau cele mai fierbinti puncte din politica UE, la Iasi, liderul PSD, Liviu Dragnea, a organizat un miting la care au luat parte aproximativ 40.000 de persoane, aduse, evident, cu autocarele din judetele rosii ale tarii.
Liviu Dragnea le-a facut iesenilor declaratii cel putin socante, afirmand ca presedintele tarii tine captiva justitia, iar PSD incearca sa o elibereze. De asemenea, Dragnea le-a mai spus iesenilor si ca "Romania are nevoie acum mai mult decat niciodata de ceea ce a pierdut in timpul regimului Basescu si Iohannis. Avem nevoie de patriotism. Basescu si Iohannis au indemnat acest popor spre ura si dezbinare", dar si ca "Iohannis si ai lui blocheaza Romania din cauza unor interese straine".