Daca nu ajungem la anticipate, PNL va guverna prin asumarea raspunderii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daca nu ajungem la anticipate, PNL va guverna prin asumarea raspunderii
Daca nu ajungem la anticipate, PNL va guverna prin asumarea raspunderii
de Magda Florea la 23 Ian. 2020
Urmareste-ne pe Google News
sectia specialaguvernraluca turcanpensii specialecalin popescu tariceanupsdmotiune de cenzuraudmralegerea primarilor in doua tururialegeri localealegeri 2020

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, intr-un interviu la RFI ca, daca nu vom ajunge la alegeri anticipate, Guvernul Orban va desfasura un program de guvernare obtinut prin angajarea raspunderii Guvernului. Cu alte cuvinte, Turcan da de inteles ca nu va permite Opozitiei parlamentare sa se opuna masurilor pe care Guvernul PNL le propune.

Raluca Turcan spune ca Executivul liberal isi va asuma raspunderea pe doua mari proiecte, de importanta majora pentru Romania: desfiintarea Sectiei Speciale de investigare a Infractiunilor in Justitie si eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Pana in acest moment, aceste doua initiative liberale au primit bete in roate in Parlament, spune Turcan, care declara ca, daca Romania nu va ajunge la alegeri anticipate, Executivul la guverna prin asumarea raspunderii. Adica va simplifica procedura de adoptare a actelor normative, astfel incat nu vor mai fi dezbatute in Parlament, insa astfel se va crea oportunitatea pentru ca Opozitia sa depuna motiune de cenzura.

”Avem un calendar foarte bine gandit, care ne va duce in situatia fie de a avea alegeri anticipate, fie daca prin absurd nu se poate ajunge la alegeri anticipate, ceea ce eu nu cred, pentru ca am calculat foarte bine toti pasii, vom avea un program de guvernare obtinut prin angajarea raspunderii Guvernului, adica printr-un demers extrem de curajos si pe care nu l-am putea obtine cu acest Parlament ostil”, a declarat Raluca Turcan.


”In momentul in care am declansat calendarul alegerilor anticipate, am ales cateva teme, care pe de o parte rezolva o mare parte din programul de guvernare pe care noi il avem si care este blocat in Parlament de catre actuala guvernare. Va dau exemplul desfiintarii Sectiei de investigare a magistratilor. E un proiect pe care il avem in Parlament, cel mai probabil va fi in continuare pitit acolo, protejat de catre cei care au incercat sa slabeasca justitia pana acum si pe care intentionam sa ne angajam raspunderea. Vom vedea daca depun motiune de cenzura”, a spus Turcan.

 
 
”In momentul in care am declansat calendarul alegerilor anticipate, am ales cateva teme, care pe de o parte rezolva o mare parte din programul de guvernare pe care noi il avem si care este blocat in Parlament de catre actuala guvernare. Va dau exemplul desfiintarii Sectiei de investigare a magistratilor. E un proiect pe care il avem in Parlament, cel mai probabil va fi in continuare pitit acolo, protejat de catre cei care au incercat sa slabeasca justitia pana acum si pe care intentionam sa ne angajam raspunderea. Vom vedea daca depun motiune de cenzura”, a completat vicepremierul liberal.

Catalin Predoiu: Nici daca ar fi vrut, Sectia Speciala nu putea combate coruptia din domeniu. A fost construita deficitar


Si ministrul Justitiei impartaseste opinia vicepremierului cu privire la necesitatea desfiintarii Sectiei Speciale.
 
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, luni, ca Sectia Speciala nu avea competentele necesare sa lupte impotriva coruptiei din domeniul Justitiei, fiindca a fost construita "deficitar".
 
Ministrul Justitiei sustine ca, atat modul de construire, cat si cel in care Sectia Speciala a fost integrata in sistemul Ministerului Public, sunt deficitare.

In schimb, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, critica intentia Guvernului Orban de a desfiinta Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor din Justitie si spune ca, mai degraba, o anumita unitate din DNA ar trebui sa fie analizata, fiindca ea ar fi raspunzatoare de faptul ca "in doar 6 luni peste jumatate dintre magistratii Romaniei au ajuns sa aiba un dosar pe numele lor". In aceeasi ordine de idei, Tariceanu sustine ca o masura mai eficienta decat desfiintarea SS ar fi excluderea din magistratura a procurorilor ai caror acuzati sunt achitati definitiv de instante, iar magistratii sa poata avansa doar daca nu au cauze infirmate ulterior de instante superioare sau europene.
 

Orban spune ca e nevoie de anticipate, dar PSD si ALDE se opun


Inaintea Ralucai Turcan, premierul Orban a declarat in mai multe randuri ca Executivul pe care il conduce are nevoie de alegeri anticipate, astfel incat masurile propuse sa nu se mai loveasca de opozitia parlamentara in special cea a social-democratilor.
 
Practic prim-ministrul recunoaste ca puterea Guvernului in acest moment este limitata. Fara un consens cu majoritatea parlamentara, PNL are piedici in a aplica masurile din programul de guvernare. Orban sustine ca pentru a se crea un consens si pentru a exista coerenta legislativa si posibilitatea de a se infaptui programul de guvernare, se impun alegeri anticipate.
 

PSD depune motiune de cenzura

Inca de cand au anuntat ca intentioneaza sa isi asume raspunderea asupra bugetului, social-democratii au amenintat liberalii cu motiune de cenzura. PSD, desi a guvernat prin Ordonante de Urgenta in ultimii trei ani si jumatate, critica faptul ca Executivul isi asuma raspunderea pe proiecte de lege importante, despre care spune ca e necesara dezbaterea parlamentara.

Situatia a culminat, insa, cu asumarea raspunderii Guvernului asupra proiectului care prevede alegerea primarilor in doua tururi. 
 
PSD a declarat, prin vocea presedintelui interimar, Marcel Ciolacu, ca, in sesiunea parlamentara care incepe la 1 februarie, PSD va depune motiune de cenzura impotriva Cabinetului Orban.

UDMR sustine motiunea de cenzura impotriva Guvernului

 
Pana duminica, Ciolacu anuntase ca avea deja 115 semnaturi de sustinere pentru motiunea de cenzura. PSD a primit, intre timp si sustinerea UDMR. 
 
Cei care isi doresc sa ajungem la alegeri anticipate ar trebui sa sustina motiunea de cenzura pe care PSD a promis ca o va depune in Parlament, dupa ce Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea care prevede ca primarii sa fie alesi in doua tururi, a declarat la RFI, presedintele UDMR, Kelemen Hunor.
 
"Cei care nu sunt de acord nici cu forma, nici cu fondul interventiei Guvernului cu mai putin de sase luni inainte de alegerea primarilor, alegerile locale, sunt obligati sa sustina o motiune de cenzura, fiindca nu exista alta posibilitate de a bloca intrarea in vigoare a acestui proiect de lege", a spus Kelemen Hunor la RFI.
 
De asemenea, liderul UDMR a spus ca formatiunea politica pe care o conduce va sustine demersul PSD de a darama Guvernul.
 
 ”Eu in acest moment pot sa garantez voturile noastre, despre alte voturi nu pot vorbi, dar eu cred ca sunt sanse foarte bune sa existe inca sapte-opt voturi, ca sa avem 233 de voturi si atunci sigur, deschidem procedura constitutionala spre anticipate”.
 
Parlamentarii PSD si UDMR sunt, in total, in numar de 228. Pentru a trece motiunea de cezura, cele doua grupuri parlamentare mai au nevoie de cinci voturi.

Citeste si: Citeste si: PSD, la distanta de 5 parlamentari pentru a darama Guvernul
 

Liberalii spun ca nu vor vota motiunea. "Nu ne putem bate joc de propriul Guvern"


Chiar daca succesul motiunii ar insemna un pas inainte spre alegerile anticipate, liberalii spun ca nu vor vota motiunea, pentru ca nu isi pot bate joc de propriul Guvern si nici de voturile cetatenilor.

Senatoarea PNL, Alina Gorghiu, sustine ca, in urma motiunii de cenzura pe care PSD a anuntat ca o va depune impotriva Guvernului, singurii care vor avea de pierdut vor fi social democratiil. Gorghiu se indoieste de sansele PSD de a darama Guvernul si sugereaza ca liberalii nu vor vota motiunea, spunand ca nu isi pot "bate joc" de propriul Guvern si de voturile romanilor.

Citeste si: Paul Stanescu: PSD nu trebuie sa revina la guvernare acum. Romanii trebuie sa vada intai ce face PNL
 


Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x