Elevii maghiari care au picat Bacul la limba romana, indrumati sa faca plangere la CEDO

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Elevii maghiari care au picat Bacul la limba romana, indrumati sa faca plangere la CEDO
Elevii maghiari care au picat Bacul la limba romana, indrumati sa faca plangere la CEDO
de Magda Florea la 09 Iul. 2019
Urmareste-ne pe Google News
bacalaureatbacrezultate bacalaureat 2019invatamantcedodrepturile omului

Regiunile geografice ale Romaniei, care sunt preponderent maghiare, au inregistrat o performanta negativa la examenul de Bacalaureat din acest an. Judete precum Covasna sau Harghita au obtinut rezultate cu mult sub media nationala, iar cei mai multi dintre absolventii de liceu au picat la limba si literatura romana. Doua dintre organizatiile care reprezinta aceasta minoritate indeamna elevii sa faca plangere la CEDO, impotriva statului roman care i-ar descrimina.

In cele cinci colegii tehnice din Harghita, nu a promovat nici macar un elev examenul maturitatii. Potrivit cotidianului Krónika: in judetul Harghita au fost inscrisi 2228 de elevi la examenul de bacalaureat, iar 100 nu au promovat niciun examen. Dintre cei 2128 de candidati 1071 au obtinut media de trecere (minimum 6), iar dintre cei respinsi cei mai multi – aproape o mie – nu au reusit sa obtina nota de cinci la examenul scris de limba si literatura romana. 
 
De asemenea, agentia ungara de presa MTI, spune ca in judetul Mures 60,8 la suta din elevii inscrisi la examen au obtinut media de trecere, pe cand in Covasna procentul a fost de 58,4 la suta.
 
"Cei mai multi tineri care nu au reusit la proba de Bacalaureat in judetul Covasna au fost respinsi la o singura materie, limba si literatura romana. In judetul Covasna, au fost 1147 de candidati la examenele de la bacalaureat, fiind respinsi 670. In Mures, din cei 3488 de liceeni inscrisi, s-au prezentat la examen 3332 si au promovat probele de la bacalaureat 2028 dintre ei", a spus Inspectorul scolar general al judetului Covasna, Imre Kiss.
 
Topul judetelor cu cea mai mare promovabilitate la BAC 2019 este urmatorul: Cluj, Iasi, Bacau si Sibiu.“Clujul are aproape 81% rata de promovare a Bacalaureatului, Iasi – 76%, Bacau – 75%, Sibiu – 74”, a declarat Andronescu, la Realitatea TV.
 
Potrivit rezultatelor la BAC 2019 publicate luni, doar 86.794 de elevi au reusit sa promoveze examenul. Raportat la numarul celor inscrisi la examen, procentul celor promovati a fost de 63,78%. Acesta este cel mai slab procent din ultimii 5 ani. 
 
Desi rezultatele sunt slabe la nivelul intregii tari, in regiunile cu populatie preponderent maghiara lucrurile stau putin diferit.
 
Elevii sunt nemultumiti de faptul ca trebuie sa sustina proba la limba si literatura romana, desi in comunitatile in care traiesc vorbesc doar ungureste, deci, spun ei, neavand contact decat la scoala cu limba nationala oficiala, nu o pot invata.
 
Ca urmare a rezultatelor slabe de la Bac, Fundatia Székely FigyelÅ‘ si Tineretul Maghiar din Ardeal (EMI) le-au sugerat tinerilor care nu au reusit sa promoveze proba de limba romana, sa depuna o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Fundatia le recomanda elevilor sa reclame modul discriminatoriu in care a fost organizat examenul.
 
Nu este prima initiativa de acest gen. Si anul trecut, mai multi elevi maghiari au depus plangere la CEDO, reclamand aceeasi problema si spunand ca nu li se pare corect faptul ca ei trebuie sa sustina 8 probe la examen, nu 6 ca elevii romani, desi au la dispozitie acelasi interval de timp.
 
CEDO nu a oferit o solutie pana in prezent, dar a anuntat de curand ca cererea a fost inregistrata.

Citeste si: Bacalaureatul, promovat doar cu prezenta. O masura PSD

Cine este vinovat de aceasta situatie?


Dincolo de solutia pe care o va da CEDO, lucrurile au o profunzime dureroasa si un adevar care, odata rostit, desi ilustreaza o situatie de fapt, va fi imediat aratat cu degetul ca fiind discriminare.

Avem 19 minoritati oficiale in Romania. Singurii care fac parte ca partid politic din Parlamentul Romaniei sunt cei din UDMR, restul avant titulatura de minoritate.

UDMR reuseste sa isi croiasca o politica antixenofoba dusa la extrem, dusa intr-acolo incat pentru respectarea libertatii si drepturilor maghiare, se incalca libertatile si drepturile celorlate minoritati si ale majoritatii.

UDMR a avut in ultimii 30 de ani revendicari peste revendicari de la Romania, reusind sa obtina de la partidele politice mereu cate un avantaj, in schimbul sustinerii politice si voturilor care au inclinat balanta ba intr-o parte, ba in cealalta.

Elita politica maghiara promoveaza neintegrare ungurilor in Romania, cere autonomie teritoriala, cere limba proprie in institutiile publice. Respectarea limbii oficiale a statului in care traiesc este un cosmar pentru politicienii maghiari, care militeaza pentru o Ungarie Mare.

Demersurile lor sunt atestate de ultima tarasenie, in fata careia statul roman nu a indraznit nici macar sa comenteze. Mai exact, maghiarii au obtinut Cheile Bicazului, printr-o decizie halucinanta a unei instante din Romania. Cheile Bicazului sunt motiv de disputa in instanta intre judetele Neamt si Harghita inca din 2013.
 
”Tribunalul Prahova a dat castig de cauza Primariei Gheorgheni, intr-un dosar in care reprezentantii institutiei au contestat limita dintre orasul Gheorgheni, aflat in Harghita, si comuna Bicaz Chei, din Neamt”, anunta Mediafax, precizand ca, potrivit acestei decizii,  Cheile Bicazului trec in administrarea judetului Harghita!
 
Conform deciziei magistratilor, Tribunalul Prahova a stabilit linia de hotar dintre judetul Neamt si Harghita, astfel ca zona Cheile Bicazului apartine acum orasului Gheorghieni si nu comunei Bicaz Chei.
 
"Admite cererea de interventie accesorie formulata de Consiliul Judetean Harghita. Stabileste linia de hotar dintre teritoriul administrativ al orasului Gheorgheni si teritoriul administrativ al comunei Bicaz – Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1)-Lacul Rosu-limita Jud. Neamt o +ooo 32 +32,ooo Km., conform Hotararii nr. 540/2000 din 22/06/2000 publicat in Monitorul Oficial, Partea I NR. 338 din 20.07.2000", se arata in decizia magistratilor.
 
Sentinta nu este insa definitiva si poate fi atacata.
 
O alta situatie in care maghiarii scot la lumina adevaratele obiective pe care le au in raport cu Romania si adevaratele sentimente antinationale, este cea de la Valea Uzului, unde romanii si maghiarii au fost protagonistii unui adevarat scandal pe 6 iunie, de Ziua Eroilor. Practic romanii spun ca la razboi, in 1917, au fost ingropati acolo si soldati romani, insa, tinand cont de apartententa teritoriala a cimitirului, in zona preponderent maghiara, acestia nu au inaltat nicio cruce de-a romanilor, ba chiar le-ar fi ars. 

In 1994 a aparut un  articol in Adevarul de Cluj se vorbea ca maghiarii au ars crucile romanilor ca sa spuna ca doar mortii lor erau ingropati acolo. 
 
"Nu era nicio cruce, nu era nimic acolo, doar pasune. Din 1994 s-a inceput documentarea, s-a mers la biblioteci, la arhive, si dupa aceea s-a construit. Nu s-a pus niciun nume pe cruce pentru ca nu s-a reusit identificarea”, spune acum Borboly Csaba, presedintele UDMR al Consiliului Judetean Harghita. 
 
Primarul din Darmanesti, Constantin Toma, zice insa ca in cimitir erau si cruci ale romanilor, nemtilor, rusilor sau sarbilor morti la Valea Uzului, si ca sigur acolo sunt ingropati 149 de soldati romani.
 
Cert e ca ostilitatile date pe recunoasterea identitatii nationale a celor cazuti la datorie in Valea Uzului nu reprezinta un caz ce poate fi rupt din context, ci este o situatie emblematica pentru felul in care maghiarii trateaza si inteleg sa respecte statul care ii gazduieste.

Respectarea drepturilor omului este o obligatie pentru autoritatile romane, iar discriminarea, indiferent de criteriu nu trebuie tolerata sub nicio forma, in niciun stat din lume, insa de aici pana la a poza in victima din simplul fapt ca nu ai promovat examenul de Bacalaureat pentru ca nu ai invatat limba oficiala a statului in care ti-ai asumat sa traiesti, dupa ce ai studiat-o ani de zile la scoala si ai stiut ca va veni ziua sa sustii acest examen, e cale lunga si seamana mai mult cu o tentativa de manipulare decat cu o plangere reala de incalcare de drepturi.

Romani traiesc raspanditi in toate colturile lumii. Cum si alte minoritati traiesc in Romania si nu vor autonomie. Sunt milioane de romani in Italia si Spania, sunt cartiere intregi doar de romani, iar cei care traiesc acolo si-au inscris copiii in sistemul de invatamant si urmeaza regululie lui, respectand si institutiile publice si limba oficiala si granitele teritoriale.

Romania este un stat unitar, national, suveran si indivizibil, care functioneaza ca o unitate in diversitate, sub oficialitatea unui sistem cladit pe limba romana. De altfel, minoritatile au dreptul sa sustina examen in limba materna, iar faptul ca nu promoveaza Bacalaureatul fiindca "intalnesc limba romana doar la scoala" poate deveni o scuza si pentru romanii care pica proba la matematica, pentru ca acasa cu parintii nu fac ecuatii si limite, ci doar la scoala le intalnesc.

Nu putem duce in extremism drepturile omului. Am fi vorbit despre o incalcare a lor daca se ingradea dreptul la educatie, insa acesti elevi s-au inscris intr-un sistem despre care stiau ce presupune si au avut ore sustinute de profesori platiti din bani publici, de la noi toti, in sali de clasa construite din bani publici, nu din PIB-ul Harghitei sau Covasnei.
 
Citeste si: Tariceanu s-a razgandit. Candideaza la alegerile prezidentiale: Ma obliga electoratul ...
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x