Epopeea unui procuror persecutat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Epopeea unui procuror persecutat
Epopeea unui procuror persecutat
de Magda Florea la 08 Apr. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
laura codruta kovesiprocuror sef europeaneppoconsiliul uniunii europenepresedintia rotativaguvernul romanieijustitiepsdalde

Cel mai sensibil subiect de presa care vizeaza Romania, atat pe plan intern, cat si extern, este Laura Codruta Kovesi. Prin candidatura sa la sefia Parchetului European, fosta sefa DNA a reusit sa intoarca institutiile europene una impotriva celeilalte. Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene sunt la cutite in aceasta perioada, fiecare sustinand alt candidat pentru functia de procuror-sef EPPO.

Laura Codruta Kovesi este favorita Parlamentului European pentru numirea in functia de procuror-sef european. Parlamentarii europeni o apreciaza pe Kovesi ca fiind un procuror competent si curajos, care este persecutat de autoritatile din Romania din cauza ca a contribuit la anchetarea si, in cele din urma, la condamnarea unor mari corupti, lucru ce a deranjat mediul politic autohton si i-a atras antipatia.
 
Parlamentul European si Comisia Europeana o sustin pe Kovesi atat la nivel declarativ, in special prin vocea prim-vicepresedintelui CE, Frans Timmermans, care a trimis in ultimele saptamani mai multe avertismente Guvernului Dancila, prin care ii cere incetarea presiunilor impotriva lui Kovesi. 
 
"Comisia a fost cat se poate de clara: Kovesi este candidata preferata de Parlamentul European pentru a deveni procuror-sef european. Am avut ocazia, de-a lungul anilor, sa lucrez alaturi de ea. Este un procuror de calitate si o admir pentru curajul sau”, a declarat Frans Timmermans.
 
De asemenea, acesta a precizat ca au existat discutii cu autoritatile romane, astfel incat Laurei Codruta Kovesi sa nu ii fie ingradita in niciun fel candidatura pentru sefia Parchetului European. Se fac presiuni vizibile din partea Executivului de la Bucuresti impotriva candidaturii lui Kovesi, lucru inacceptabil, spun reprezentanti ai Comisiei Europene si Parlamentului European.
 
Faptul ca fosta sefa DNA este vazuta de europeni ca fiind candidatul cel mai potrivit sa conduca noul Parchet European, este atestata si de rezultatele voturilor pe care Kovesi le-a primit in audierile din PE, in comisia CONT si LIBE. Fosta sefa DNA s-a situat pe primul loc, cu cele mai multe voturi, la audierile din ambele comisii, in ciuda ostilitatii Guvernului de la Bucuresti, care, prin trimisii in Parlamentul European, a incercat sa ii puna bete in roate lui Kovesi la audieri, lucru ce a starnit si mai tare indignarea europenilor.
 
Dorindu-si sa saboteze candidatura lui Kovesi, europarlamentarii nostri de la PSD au reusit efectul contrar. Europenii si-au dat seama ca Puterea din Romania se teme de Kovesi si incearca sa ii strice imaginea, prin intrigi si zvonuri neplauzibile, care prind doar pe micile ecrane ale romanilor abonati la televiziunile de partid.
 
Europarlamentarul german Ska Keller a spus ca fosta sefa DNA este un procuror eficient, lucru sugerat de faptul ca Executivul Romaniei incearca s-o indeparteze, dar si de "palmaresul" bogat al fostei sefe DNA, cu sute de dosare intocmite pe numele unor oameni cu functii grele in politica, si cu mana lunga in vistieria statului si fondurilor europene. "Kovesi e optiunea mea. Disperarea Guvernului sa o discrediteze arata ca e eficienta", a spus Keller.
 
Intoarsa in tara de la audieri, Kovesi s-a trezit cu probleme penale, fiind pusa sub control judiciar de Sectia speciala de investigare a magistratilor. Kovesi a contestat masura in instanta, iar judecatorii ICCJ au anulat-o, dandu-i dreptate fostei sefe DNA.
 
Aceste presiuni asupra fostei sefe DNA au fost aspru taxate de institutiile europene, Comisia Europeana declarand ca este pregatita sa intervina in orice moment daca Guvernul de la Bucuresti nu inceteaza atacurile, atat la adresa lui Kovesi, cat si a Justitiei, in general.

Citeste si: S-au speriat atat de tare de Kovesi ... incat isi dau singuri foc la valiza

Cazul Kovesi se alatura listei de ingrijorari a europenilor referitoare la directia in care se indreapta Justitia romana


Institutiile europene iau in calcul activarea Articolului 7 din Regulamentul UE impotriva Romaniei, dar si excluderea PSD si ALDE din marile familii europene din care fac parte.
 
Nici presa nu a ramas indiferenta la ceea ce se intampla in tara noastra, Bloomberg scrie ca Romania isi saboteaza propriul candidat la sefia Parchetului European. Ultima reactie a presei pe acest subiect apartine jurnalistilor Financial Times, una dintre cele mai prestigioase publicatii la nivel mondial.
 
"Parlamentul European o sustine pe Kovesi sa devina primul procuror-sef al noului Parchet European, insa Consiliul European, format din Guvernele statelor din UE, se opune, de teama ca tarile sa nu se implice una in problemele interne ale celeilalte.
 
Cele doua institutii s-au ciocnit in mod dramatic joi, cand parlamentarii europeni au acuzat guvernele ca au ignorat modul in care fostul procuror-sef al DNA a este tratat de Romania, precum si deteriorarea statului de drept in tara noastra, intr-un moment in care Romania detine presedintia rotativa a UE, scrie Financial Times
 
Financial Times vorbeste despre Kovesi ca fiind un "procuror persecutat", expresie care este folosita chiar ca titlu al articolului despre care vorbim.
 
Jurnalistii vorbesc despre ciocnirea exploziva dintre opiniile Parlamentului European si Consiliul Uniunii, care ar fi manipular de Romania, prin puterea pe care o are tara noastra acum, cand detine presedintia rotatia a Consiliului.

Desi cele doua institutii ar trebui sa colaboreze si sa ajunga la un numitor comun, faptul ca Romania detine presedintia Consiliului UE inseamna o piedica uriasa impotriva lui Kovesi.

Institutiile care raspund de candidatura lui Kovesi, intr-un blocaj fara precedent

 
Astfel, s-a ajuns la un blocaj institutional fara precedent, agravat si de Brexit-ul haotic al Marii Britanii, dar si de faptul ca se apropie cu pasi repezi alegerile europarlamentare.
 
In mod normal, calendarul prevedea o noua runda de negocieri intre echipa Parlamentului European si Consiliul Uniunii Europene in data de 10 aprilie, insa ultimele evenimente din Marea Britanie privind Brexit-ul au dat peste cap acest program. In aceste conditii, urmatoarea runda de negocieri a fost amanata pentru o data ulterioara.
 
Insa, acest lucru complica destul de mult situatia deoarece actuala legislatura a Parlamentului European se apropie de finalul mandatului, finalul lunii mai aducand cu sine alegerile europarlamentare. Astfel, nu se stie daca negocierile vor fi reluate in mandatul actualului Parlament European sau daca se va astepta pana ce noua legislatura isi va intra in drepturi.
 
Claude Moraes, presedinte al Comisiei pentru Libertati CIvile din Parlamentul European, este primul oficial de la Bruxelles care a oferit cateva declaratii pe aceasta tema, transmitand ca isi exprima regretul profund in legatura cu aceasta “situatie actuala de blocaj aparuta dupa cea de-a treia runda de negocieri intre Parlamentul European si Consiliul UE”.
 
Claude Moraes explica de asemenea ca o decizie in acest sens ar fi trebuit sa fie luata cat mai curand posibil, in contextul in care “procurorul sef european va juca un rol cheie in punerea in practica a Parchetului European, institutie care va contribui la combaterea infractiunilor impotriva bugetului Uniunii Europene”. 
 
Faptul ca Romania incearca manipularea Consiliului UE nu este doar o ipoteza invocata de jurnalistii Financial Times si de prim-vicepresedintele Comisiei Europene. Si eurodeputatul german Ingeborg Grassle subliniaza ca presiunile facute de Guvernul Romaniei asupra Consiliului Uniunii trebuie sa inceteze, si sa fie sustinut candidatul apt, deci Laura Codruta Kovesi, nu altul mai slab.
 
"Nu putem accepta o cedare a Consiliului European in fata presiunilor guvernului roman si sa sustina un candidat mult mai slab”, a declarat eurodeputatul german Ingeborg Grassle.
 
"Vrem un activist care urmareasca infractorii, insa nimeni din Consiliu nu a avut curajul sa opteze pentru un o adevarata luptatoare anticoruptie. Nu ne vom lasa presati sa alegem candidatul gresit”, a declarat si europarlamentarul olandez Judith Sargentini.
 
La randul lor, statele membre declara ca nu doresc sa se implice in treburile interne ale unei alte tari – oricat de dificil ar fi situatia in Parlamentul European.
 
"Ca sefa a DNA, Kovesi a fost cea care l-a pus sub acuzare pe cel mai puternic politician de la Bucuresti, Liviu Dragnea, pentru frauda electorala. Astfel, ea si-a castigat simpatizanti la Bruxelles, dar si-a creat si dusmani puternici acasa”, mai scrie Financial Times.
 
In trei runde de negocieri cu deputatii europeni, Consiliul nu si-a slabit sustinerea pentru candidatul francez, Jean-François Bohnert.
 
Consiliul UE sustine ca in locul unui "luptator anticoruptie”, noul procuror-sef european ar trebui sa fie acordat unei persoane capabile "de a construi structura administrativa si operationala a biroului si de a stabili bune relatii de lucru cu autoritatile judiciare nationale”.
 

In joc este Parchetul European (EPPO) - O institutie cu mult mai multa putere decat DNA


Va amintim ca Parchetul European va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene si/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 100.000 de euro, insa, in cazuri specifice, Camera permanenta competenta din cadrul EPPO va decide daca un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european in functie de gravitatea sau complexitatea lui.
 
Potrivit actului de constituire al EPPO, daca Parchetul European preia un caz, autoritatile competente nationale, cum ar fi DNA, trebuie sa faca un pas in spate. In plus, autoritatile nationale trebuie sa informeze EPPO cu privire la cazurile care ar fi de competenta sa.
 
De pilda, EPPO ar putea prelua un caz precum Tel Drum in care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de frauda cu fonduri europene de 27 de milioane de euro, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Chiar daca nu are un caracter transfrontalier, cazul ar putea fi considerat ca reprezentand ”o amenintare grava la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputatiei institutiilor Uniunii si a increderii cetatenilor Uniunii”.
 
Cu alte cuvinte, tot raul a fost spre bine pentru Kovesi, care reuseste sa isi faca loc in lupta pentru conducerea unei institutii de forta a Uniunii Europene, desi a parasit cu lacrimi in ochi Directia Nationala Anticoruptie, fiind acuzata de numeroase nereguli de catre Tudorel Toader, insa sustinuta in permanenta de Consiliul Superior al Magistraturii. 

Ramane de vazut cum se va concretiza candidatura fostei sefe DNA, insa un lucru e cert la aceasta ora: Parchetul European pare sa sperie politicienii de la Putere din Romania, Kovesi fiind o amenintare la adresa bunului mers al ...coruptiei.

Citeste si: Avertismentul Comisiei Europene: Nu vedem spatiu fiscal pentru noi reduceri de taxe in Romania

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Psihologia investitiilor: Cum sa-ti controlezi emotiile pe o piata volatila
Business

Psihologia investitiilor: Cum sa-ti controlezi emotiile pe o piata volatila

today12 Dec. 2024
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Financiar-Bancar

Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani

today12 Dec. 2024
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Companii

Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari

today12 Dec. 2024
Modificari Codul fiscal 2025. Lista care-ti da bugetul peste cap
Economie

Modificari Codul fiscal 2025. Lista care-ti da bugetul peste cap

today12 Dec. 2024
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Protectia datelor cu caracter personal

Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii

today12 Dec. 2024
Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare
Ultima ora

Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare

today12 Dec. 2024
Romania intra in Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austriecii si olandezii ne-au lasat in pace!
Ultima ora

Romania intra in Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austriecii si olandezii ne-au lasat in pace!

today12 Dec. 2024
NIS2 – O schimbare esentiala in peisajul securitatii cibernetice europene – ghid ESET
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

NIS2 – O schimbare esentiala in peisajul securitatii cibernetice europene – ghid ESET

today12 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Companii

Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari

today12 Dec. 2024
Modificari Codul fiscal 2025. Lista care-ti da bugetul peste cap
Economie

Modificari Codul fiscal 2025. Lista care-ti da bugetul peste cap

today12 Dec. 2024
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Protectia datelor cu caracter personal

Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii

today12 Dec. 2024
Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare
Ultima ora

Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare

today12 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x