Kovesi, favorita pentru functia de procuror-sef la Parchetul European. Presa internationala: Autoritatile romane isi saboteaza propriul candidat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Kovesi, favorita pentru functia de procuror-sef la Parchetul European. Presa internationala: Autoritatile romane isi saboteaza propriul candidat
Kovesi, favorita pentru functia de procuror-sef la Parchetul European. Presa internationala: Autoritatile romane isi saboteaza propriul candidat
de Magda Florea la 06 Feb. 2019
Urmareste-ne pe Google News
laura codruta kovesikovesi parchetul europeankovesi procuror sef pecandidatura kovesidnalupta anticoruptie

Laura Codruta Kovesi a fost selectata pe lista scurta de candidati pentru sefia Parchetului European (EPPO), in urma interviului de saptamana trecuta. Dupa Laura Codruta Kovesi sunt clasati un procuror din Franta si unul din Germania. Rezultatul selectiei a fost transmis Consiliului Uniunii Europene si Parlamentului European, forurile care vor lua decizia numirii procurorului-sef al Parchetului European.

Plecata din fruntea Directiei Nationale Anticoruptie ca urmare a presiunilor facute de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, locul Laurei Codruta Kovesi ar putea fi mult mai sus in lupta pentru dreptate si adevar, mai exact, la Parchetul European, instanta cu mult mai multa putere si competente decat DNA-ul nostru.

Parchetul european va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene si/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 100.000 de euro, insa, in cazuri specifice, Camera permanenta competenta din cadrul EPPO va decide daca un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european in functie de gravitatea sau complexitatea lui.
 
Potrivit actului de constituire al EPPO, daca Parchetul European preia un caz, autoritatile competente nationale, cum ar fi DNA, trebuie sa faca un pas in spate. In plus, autoritatile nationale trebuie sa informeze EPPO cu privire la cazurile care ar fi de competenta sa.
 
De pilda, EPPO ar putea prelua un caz precum Tel Drum in care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de frauda cu fonduri europene de 27 de milioane de euro, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Chiar daca nu are un caracter transfrontalier, cazul ar putea fi considerat ca reprezentand ”o amenintare grava la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputatiei institutiilor Uniunii si a increderii cetatenilor Uniunii”.
 
Cu alte cuvinte, tot raul a fost spre bine pentru Kovesi, care reuseste sa isi faca loc in lupta pentru conducerea unei institutii de forta a Uniunii Europene, desi a parasit cu lacrimi in ochi Directia Nationala Anticoruptie, fiind acuzata de numeroase nereguli de catre Tudorel Toader, insa sustinuta in permanenta de Consiliul Superior al Magistraturii.
 

Vom afla rezultatul votului in februarie

 
Conform regulamentului Parchetului European, adoptat in urma cu doi ani, Parlamentul European si Consiliul Uniunii trebuie sa voteze si sa ajunga la un nume comun cel tarziu pana la data 1 martie. Asadar, pe parcursul lunii februarie ne asteptam sa vedem un vot in cele doua foruri pentru desemnarea sefului institutiei care ar urma sa inceapa sa functioneze in 2020.
 
Laura Codruta Kovesi este prima desemnata de comisia formata din 12 specialisti din statele Uniunii Europene. Pe lista se mai regasesc alte doua nume de profesionisti, un procuror din Franta si unul din Germania. Comisia a analizat 24 de candidaturi considerate eligibile. Dintre acestea, 11 au trecut in etapa urmatoare, cea a interviului, care a avut loc in cursul saptamanii trecute. 
 
Dupa acest interviu a fost intocmita aceasta lista finala, transmisa atat catre Parlamentul European, cat si catre Consiliul Uniunii Europene, in vederea demararii procedurii pentru numirea sefului institutiei europene. Presedintia Consiliului Uniunii Europene este detinuta de Romania.
 

Dacian Ciolos (PLUS): Ar trebui sa fie un semnal pentru Tudorel Toader

 
Dacian Ciolos, presedintele PLUS, crede ca e important ca europarlamentarii romani sa sustina candidatura Laurei Codruta Kovesi. "Daca reprezentantii PSD-ALDE in PE si Consiliul UE nu vor sprijini candidatura unei romance intr-una dintre cele mai importante functii la nivel european, vor arata ca lupta lor este impotriva intereselor Romaniei", a declarat Dacian Ciolos, citat de un comunicat al partidului.
 
De asemenea, liderul PLUS este de parere ca pozitia favorita pe care o are, in acest moment, fosta sefa a DNA ar trebui sa fie un semnal pentru ministrul Justitiei, Tudorel Toader. „E important sa intelegem ca, daca un comitet de selectie european a desemnat-o pe Laura Codruta Kovesi pe lista scurta, iar ministrul Justitiei spune ca nu e competeta, atunci avem doua variante la care ne putem gandi: ori expertii europeni nu sunt competenti, ori Tudorel Toader e de rea-credinta”, a mai spus Dacian Ciolos.
 

Cristian Preda: Daca PSD si ALDE se pun in calea acestei numiri, confirma natura penala a regimului lor

 
Eurodeputatul Cristian Preda anunta ca va vota in favoarea Codrutei Kovesi pentru prozitia de procuror-sef european, el afirmand ca, daca PSD si ALDE se pun in calea acestei numiri, confirma natura penala a regimului lor. "Voi vota in plenul PE in favoarea Laurei Codruta Kovesi pentru pozitia de procuror european! Daca PSD si ALDE se pun in calea acestei numiri, nu fac decat sa confirme natura penala a regimului lor”, a scris Preda pe Facebook.

Citeste si: Piata imobiliara a inregistrat in 2018 o tendinta accentuata de temperare a scumpirilor
 

USR sustine candidatura lui Kovesi pentru postul de procuror european

 
Uniunea Salvati Romania cere Guvernului Romaniei sa dea dovada de patriotism asa cum clameaza si sa sustina o romanca pentru o pozitie atat de importanta la nivel european.
 
Uniunea Salvati Romania va transmite europarlamentarilor si grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de sustinere a candidaturii Laurei Codruta Kovesi pentru postul de procuror european. Selectia Laurei Codruta Kovesi pe primul loc pe lista scurta de trei nume pentru postul de procuror european care va ajunge la vot in Parlamentul European este o noua dovada ca revocarea ei din fruntea DNA a fost o comanda politica din partea unor infractori, fara nicio baza juridica, se arata intr-un comunicat al partidului.
 
Uniunea Salvati Romania considera ca ministrul justitiei Tudorel Toader si coalitia PSD-ALDE au fortat revocarea Laurei Codruta Kovesi, fara avizul CSM, pe baza unui raport incropit din titluri de presa, fara nicio consistenta juridica. De altfel, Laura Coduta Kovesi a facut o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului cu privire la revocare, iar miza procesului este foarte importanta astfel incat pe viitor niciun alt procuror sa nu mai fie supus unui astfel de abuz, reaminteste USR.
 

Presa internationala: Romania va incerca sa-si blocheze propriul candidat de a deveni procuror-sef al UE


Romania este acuzata de jurnalistii straini de "autosabotaj" in cazul candidaturii Laurei Codruta Kovesi la functia de procuror-sef al Uniunii Europene.

EmergingEurope scrie despre declaratiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, in care spune ca va face tot ce poate pentru a bloca numirea unui roman, Laura Codruta Kovesi, ca procuror-sef al Uniunii Europene.
 
"Uniunea Europeana nu are cunostinta de abuzurile comise de doamna Kovesi in timpul sefului unitatii anticoruptie din Romania", a spus Toader. "Voi scrie tuturor ministrilor europeni ai justitiei pentru a le informa despre motivul pentru care a fost inlaturata din functie".
 
"Kovesi a supravegheat urmarirea cu succes a mii de politicieni si oficialitati, inclusiv Liviu Dragnea , cel mai puternic politician al tarii, care a facut-o tinta pentru guvernarea PSD- Coalitia ALDE".
 

Ziaristii de la EmergingEurope: "Laura Codruta Kovesi si-a indeplinit cu succes si corectitudine sarcinile din fruntea DNA, anchetand oameni importanti, inclusiv pe Liviu Dragnea, lucru ce a transformat-o intr-o "tinta" pentru Guvernul PSD-ALDE"

 
 "Seful unitatii anticoruptie din Romania (DNA), doamna Kövesi a supravegheat urmarirea cu succes a mii de politicieni si oficialitati, inclusiv Liviu Dragnea , cel mai puternic politician al tarii, care a facut-o tinta pentru guvernarea PSD- Coalitia ALDE. Ea a fost concediata din ordinul domnului Toader in iulie 2018,  dar a dat in judecata Ministerul Justitiei din Romania pentru concediere nelegala. Cazul va fi audiat de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului in cursul acestui an", transmit jurnalistii.

Senator USR: "Concedierea Laurei Codruta Kovesi de la DNA nu a avut nici o baza in jurisprudenta"

 
Publicatia straina prezinta si declaratiile senatorului USR, Vlad Alexandrescu: "Doamna Kovesi a fost cel mai eficient lider pe care DNA-ul la avut vreodata", a declarat Vlad Alexandrescu, senator pentru opozitia Save Romania Union (USR). "In timpul mandatului sau, DNA-ul a devenit un model in lupta impotriva coruptiei, nu doar in Romania, ci si in intreaga Europa . 
 
Concedierea ei, care nu a avut aprobarea Consiliului Magistraturii Romane, nu a avut nici o baza in jurisprudenta. USR cheama guvernul, care ii place sa pretinda ca este patriotism, sa sustina candidatura unui coleg roman pentru acest important post european ".
 
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x