Guvernul Dancila, considerat NELEGITIM de diplomatii europeni care refuza dialogul cu Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul Dancila, considerat NELEGITIM de diplomatii europeni care refuza dialogul cu Romania
Guvernul Dancila, considerat NELEGITIM de diplomatii europeni care refuza dialogul cu Romania
de Magda Florea la 04 Apr. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
laura codruta kovesiprocuror sef europeaneppo parchetul europeancoruptieliviu dragneapsd aldeviorica dancilafrans timmermans

Detinem presedintia Consiliului Uniunii Europene si ar fi fost un moment ideal pentru Romania sa iasa in evidenta cu lucruri pozitive, sa obtina finantare pentru proiecte de dezvoltare a mediului de afaceri si a infrastructurii. Ar fi fost ... daca Executivul Dancila nu sabota imaginea statului de drept din Romania in cea mai oripilanta maniera posibila, fara precedent de la mineriade incoace.

Cu toate privirile Europei atintite asupra noastra, reusim sa ingrozim institutiile europene cu actiunile Guvernului si Parlamentului, care par a avea un singur scop: indepartarea sau chiar excluderea Romaniei din marea familie europeana.
 
Liderii Comisiei Europene, dar si membrii marcanti ai Parlamentului European trag puternice semnale de alarma cu privire la butoiul de publere pe care sta statul de drept in Romania, in acest moment.
 
Practic, Romania e guvernata prin Ordonante de Urgenta, Ordonante date la apelul bocancilor, fara consultare politica si fara respectarea indrumarilor Comisiei de la Venetia privind principiile statului de drept.

Coruptia la noi e ... "diferenta culturala" - Viorica Dancila

 
Cui ii pasa de statul de drept intr-o tara in care coruptia are o explicatie atat de simpla, data de insasi Viorica Dancila: "diferenta culturala". Meleagurile mioritice nu au ca specific traditiile, obiceiurile, sarbatorile, peisajele si bunul simt specific romanesc, la noi mai e ceva pe vre-un perete al Muzeului Satului: coruptia. E a noastra, si daca prin Occident politicienii lupta activ impotriva ei, la noi e imbratisata, la fel ca dansul calusarilor ... diferenta culturala.
 
Nici nemtii nu merg cu sorcova, dar nici noi nu facem ceva impotriva coruptiei, fiecare tara are dreptul la propriile sale valori, asta s-ar deduce din afirmatia premierului.
 
Un premier care, atunci cand reuseste sa fie coerent in exprimare, socheaza cu lipsa de diplomatie.

Diplomatii straini considera nelegitim Executivul Dancila

 
Dancila a mai spus de curand ca reprezentantii diplomatici refuza dialogul cu ea. Oficial, asta inseamna ca Guvernul de la Bucuresti este considerat nelegitim.

Printr-o totala lipsa de diplomatie si o atitudine specific ruseasca, premierul Viorica Dancila le transmite ambasadorilor celor 12 state care cer Guvernului sa renunte la modificarile legislatiei in justitie ca "in niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului" si le cere "sa arate respect pentru Romania". "Nu am sa permit ambasadorilor altor state sa faca agenda prim-ministrului", a spus Dancila la inceputul sedintei de Guvern.
 
Nu e de mirare, sigur, ca Viorica Dancila nu detine fineturi diplomatice, dar e ceva mai mult decat atat. Sfidarea Uniunii Europene in chestiunea solutiei celor doua state pentru conflictul israelo-palestinian, in conditiile in care Romania detine presedintia prin rotatie a Consiliului UE, manipularea procesului de selectie a procurorului-sef european, fronda fatisa de a nu tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia, institutie fundamentala in materie de justitie, toate acestea contureaza elementele unui plan.
 
Nu pot fi pure intamplari si coincidente. Si daca sunt, nici nu stiu ce e mai rau: incompetenta sau reaua intentie? Oricare ar fi explicatia actiunilor Guvernului, Europa a dat un ultimatul politicienilor Puterii. 
 
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, ca are informatii ca Guvernul Dancila are de gand sa dea "foarte foarte curand" ordonantele pe Justitie si a avertizat Bucurestiul ca, daca se va intampla asa ceva, CE va actiona imediat impotriva Romaniei.
 

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, ultimatul pentru Guvern. Timmermans se teme de interventiile social-democratilor in Justitie

 
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, ca are informatii ca Guvernul Dancila are de gand sa dea "foarte foarte curand" ordonantele pe Justitie si a avertizat Bucurestiul ca, daca se va intampla asa ceva, CE va actiona imediat impotriva Romaniei.
 
"Nu am spus din intamplare ca e vorba de o chestiune de mare urgenta. Daca sunt bine informat, s-ar putea ca foarte foarte curand sa se ia decizia care ar duce la risc de impunitate si ar schimba sistemul judiciar, astfel incat sa se mearga inapoi, mai degraba decat inainte, in ce priveste lupta anticoruptie si atunci Comisia ar actiona imediat, in zile. Nu e timp de pierdut!", a raspuns Timmermans unei intrebari de la Wall Street Journal.

Tot cu aceasta ocazie, Timmermans si-a reafirmat admiratia si sustinerea pentru Kovesi in candidatura sa pentru sefia Parchetului European, spunand ca fosta sefa DNA este favorita Parlamentului European pentru sefia EPPO. 
 

Acesta nu este primul avertisment formulat de oficialul european


Anterior, liderul CE spusese ca Romania nu e pe drumul cel bun in acest moment si ca Bruxelles-ul va lua masuri in cazul in care nu se revine pe calea statului de drept.
 
"Romania trebuie sa puna din nou procesul de reforma in miscare. Am avertizat impotriva oricarei actiuni a Guvernului care ar garanta impunitate demnitarilor de rang inalt. Am avut mai multe discutii cu premierul, avem discutii la nivel de experti. Avem nevoie de rezultate imediate.
 
Am fost clar: discutiile de dragul discutiilor nu sunt suficiente. Am discutat despre proiectele de OUG si sectia speciala pentru magistrati. Din pacate, nu putem spune ca Romania e pe drumul cel bun si Comisia Europeana va trebui sa actioneze cu toate instrumentele de care dispune", a spus Timmermans.
 
Miercuri Guvernul a fost "cuminte", nu s-au dat Ordonantele pe Justitie, insa pericolul pandeste din clipa in clipa, mai ales pe la miezul noptii cand suntem obisnuiti cu intentii de sabotare a sistemului judiciar de Puterea de la Bucuresti. Si Europa stie asta, stie si e pregatita sa sanctioneze Romania in feluri care pot afecta grav economia. De exemplu, UE ia in calcul aplicarea Articolului 7  din Tratatul UE, care este procedura cea mai radicala de sanctiuni existenta impotriva unui stat membru.
 
Acest mecanism utilizat pana acum doar in cazul Poloniei este prevazut ca o ultima masura fata de o tara care comite o "incalcare grava" a valorilor UE - printre care asupra statului de drept.

Romania poate pierde alocarile de fonduri europene din cauza incalcarii statului de drept

 
De asemenea, UE are de gand sa conditioneze alocarea fondurilor europene de respectarea normelor de drept. Joi se poarta discutii in acest sens, si, astfel Romania risca sa ramana fara fondurile europene atat de necesare.
 
... Atat de necesare construirii de sali de sport in localitati uitate de lume, atat de necesare construirii de parcuri de agrement in sate fara copii, atat de necesare, totusi, pentru cateva proiecte razlete care sunt chiar utile.
 
Oricum, mare pierdere nu ar fi, se gandesc probabil social-democratii, care oricum nu au reusit sa atraga nici pe departe atat de multe fonduri pe cat promisese, din contra.
 
O analiza efectuata in iulie 2018, arata ca, in tara au intrat doar 188,6 milioane de euro la capitolul fonduri structurale si de coeziune in primele sase luni ale anuluim 2018, conform datelor Ministerului de Finante.
 
In noiembrie 2018, Rovana Plumb anunta mandra tare ca rata Romaniei de absorbtie a fondurilor europene este de aproximativ 20,3%, fata de 22% media UE.
 
In total,  Romania ar fi primit cam 11 miliarde de euro, din fondurile europene in perioada de programare 2014-2020, anunta Rovana Plumb spre finele anului trecut, numai ca cifra nu e nici pe departe reala. Banii au venit din UE, ce-i drept, 11 miliarde, dar Romania a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 6,88 miliarde de euro, in perioada 2014- iunie 2018. Asta inseamna ca pana in august 2018, Rominia a fost net beneficiar al apartenetei la UE cu circa 4 milarde de euro, numai din fondurile europene din perioada de programare 2014-2020.
 
Absorbtia pana la finalul anului s-a mentinut aproape de limitele anilor 2015-2016, ani de inceput de exercitiu financiar traditional mai slabi, dar care s-au terminat, fiecare, cu cate 660 milioane de euro atrase. In 2017, valoarea fondurilor de coeziune si structurale s-a dublat, ajungand la aproape 1,3 miliarde de euro, dar elanul s-a pierdut la inceputul noului an, cu toate promisiunile guvernamentale privind accelerarea absorbtiei.
 
De la debutul exercitiului financiar 2014-2020, Romania a luat de la UE fonduri structurale si de coeziune in valoare totala de numai 2,8 miliarde de euro, reprezentand doar 12,5% din suma alocata de 22,5 miliarde de euro. Este un grad de absorbtie chiar sub cel inregistrat in primii patru ani si jumatate ai exercitiului financiar 2007-2013 - o rata de absorbtie de 13,2%, remarca Ziarul Financiar.
 
Asadar, nu e bataie prea mare pe ele, deci ne putem lipsi de fondurile europene fara nicio bataie de cap, isi spun probabil social-democratii.
 

Colac peste pupaza, aliatii agatati de guvernare risca excluderea din partidul mama

Partidul ginerelui poporului, Calin Popescu Tariceanu, se confrunta cu grave probleme de imagine, dupa ce partidul european ALDE, a deschis formalitatile pentru excluderea formatiunii romanesti din marea familie, pe motiv ca Tariceanu a mintit. 

Una a spus in Europa, alta face acasa. Practic, Tariceanu a spus oficialilor europeni ca nu va sustine modificarile propuse de PSD in Justitie si ca va guverna tara intr-o directie democratica, occidentala, in spiritul principiilor statului de drept.

Acest lucru nu s-a intamplat, spune Guy Verhofstadt, seful formatiunii ALDE Europa din Parlamentul European. Acesta t i-a trimis o scrisoare lui Hans van Baalen prin intermediul careia i-a transmis ca ii recomanda “cu tristete” ca partidul ALDE Romania sa fie exclus din familia europeana cu acelasi nume. 
 
In scrisoarea trimisa lui Hans van Baalen, Guy Verhofstadt mentioneaza ca “din pacate, dupa sase luni de zile, cateva intalniri si mai multe schimburi de scrisori, nu a existat niciun semn ca promisiunea va fi respectata”. De asemenea, Guy Verhofstadt noteaza ca “in continuare apar tentative de dezincriminare a coruptiei, in timp ce justitia este reformata prin ordonante de urgenta emise fara consultarea Parlamentului”. 
 
Citeste aici detalii despre excluderea ALDE Romania din partidul mama

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
Cat te costa sa construiesti o casa de 100 de metri patrati in Romania 2024: pret materiale, teren si acte
Imobiliare

Cat te costa sa construiesti o casa de 100 de metri patrati in Romania 2024: pret materiale, teren si acte

today29 Mar. 2024
Angajatul ideal exista. Iata cum arata el si ce face
Companii

Angajatul ideal exista. Iata cum arata el si ce face

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x