Odata cu debutul noii sesiuni parlamentare, deputatii si senatorii vor alege noua componenta a Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului. Daca ne luam dupa cele declarate la inceputul saptamanii ce tocmai s-a incheiat, Calin Popescu Tariceanu isi va anunta in cursul zilei de astazi demisia din functia de presedinte al Senatului. In aceste conditii, un nou presedinte al Senatului va trebui ales in cazul in care demisia lui Tariceanu se va concretiza. Premierul Dancila a anuntat insa ieri ca nu s-a gandit la o nominalizare pentru a doua functie in stat, preferand sa astepte mai intai demisia oficiala a lui Calin Popescu Tariceanu.
Alegerea unui nou presedinte al Senatului se va dovedi a fi extrem de importanta in actualul context din Parlament. Chiar daca partidele conduse de Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu se afla, teoretic, in opozitie la acest moment, este greu de crezut ca parlamentarii acestora vor putea sustine o nominalizare pentru a doua functie ca importanta din stat venita din partea PNL sau USR. Spre exemplu, in urma cu cateva luni, parlamentarii Pro Romania au votat tot pentru PSD atunci cand s-a votat pentru alegerea presedintelui Camerei Deputatilor, uitand ca se afla in opozitie.
Chiar daca sefa social-democratilor a preferat sa nu lanseze inca niciun nume in cursa pentru sefia Senatului, PSD s-ar putea baza pe doua nume importante, si anume Cristian Dumitrescu sau Ecaterina Andronescu. Totodata, conform zvonurilor aparute in ultimele zile, Biroul Executiv al PNL ar putea decide desemnarea Alinei Gorghiu pentru aceasta functie. Pana la acest moment nu este stiuta pozitia celor din USR cu privire la aceasta posibila candidatura a Alinei Gorghiu, insa parlamentarii PMP au declarat deja ca ar sustine-o pe fosta sefa a liberalilor pentru functia de presedinte al Senatului.
Un eventual vot al celor din ALDE si Pro Romania pentru sustinerea candidatului PSD la aceasta functie ar arunca in aer asa-zisa opozitie de la acest moment, liberalii si cei din USR urmand sa inteleaga ca nu se pot baza pe voturile noilor colegi din opozitie. De altfel, USR a dat deja mai multe semnale in acest sens, Dan Barna sustinand ca partidul sau nu ar avea cum sa intre intr-un guvern, fie el si interimar, alaturi de fostii parteneri ai celor de la PSD.
La ora actuala, partidul condus de Victor Ponta se bazeaza pe o reprezentare parlamentara la nivel de grup doar in Camera Deputatilor. In aceste conditii, Adrian Tutuianu, fost om de baza in tabara social-democratilor, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca poarta negocieri cu senatori neafiliati si ai PSD pentru a putea forma un grup al Pro Romania la Senat. Tutuianu a transmis ca o cerere in acest sens va fi depusa in cazul in care partidul sau se va putea baza pe sustinerea a unui numar de sapte senatori, numarul minim necesar pentru infiintarea grupului.
In contextul in care ALDE s-a retras de la guvernare, social-democratii au nevoie ca de aer de noi parlamentari care sa ii sustina. Asa cum stim deja, UDMR si-a anuntat nemultumirile fata de guvernul condus de Viorica Dancila, transmitand in mod clar ca nu va sustine un viitor guvern minoritar al social-democratilor. In aceste conditii, premierul Dancila a luat decizia de a se intalni la incpeutul acestei sesiuni parlamentare cu grupurile minoritatilor nationale atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii