Ipoteza: Noua propunere de premier - tot Orban. Citu: Eu raman la Finante. Avem multa treaba
florin citupremier desemnatludovic orbanklaus iohannispalatul cotroceniconsultariguvern
Odata cu depunerea mandatului de premier desemnat al lui Florin Citu, PNL a renuntat definitiv la alegerile anticipate. Desi o eventuala propunere de premier in persoana lui Orban, este foarte probabila, in acest moment, liberalii nu isi mai permit sa joace cartea anticipatelor, care le-ar scadea dramatic capitalul electoral in contextul pandemiei de coronavirus. Prin urmare, PNL cauta o strategie pentru a prelua puterea executiva cu mandat deplin in Romania, motiv pentru care, vineri, vor si incepe consultarile la Cotroceni, dintre grupurile parlamentare si presedintele Klaus Iohannis.
Florin Citu si-a depus mandatul, joi, cu doar cateva zeci de minute inaintea inceperii votului de investitura asupra Guvernului sau. Ulterior,
presedintele Klaus Iohannis a transmis ca aceasta decizie a lui Citu demonstreaza "responsabilitate politica".
De asemenea, presedintele a spus ca decizia lui Citu de a-si depune mandatul "nu schimba cu nimic faptul ca Romania are, in acest moment, un guvern care functioneaza. Guvernul Orban care a dovedit ca actioneaza cu toata hotararea si responsabilitatea si ia toate deciziile necesare pentru a stopa raspandirea infectiilor cu noul coronavirus".
Presedintele ia vineri de la zero procedura numirii unui nou premier si incepe consultarile cu grupurile parlamentare la Palatul Cotroceni. Primii sunt chemati la consultari liberalii, dupa care presedintele va discuta cu PSD, UDR, UDMR, PMP, ALDE, Pro Europa si minoritatile nationale.
Anticipatele au ramas un vis frumos pentru liberali
Tot joi, inainte ca Florin Citu sa isi depuna mandatul, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Orban pentru organziarea anticipatelor este "neconstitutionala, in ansamblul sau".
OUG prevedea reducerea termenului pentru stabilirea datei anticipatelor, de la 90 de zile din momentul dizolvarii Parlamentului, la 50 de zile, astfel incat anticipatele sa poata fi organizate cel tarziu in luna iunie.
Tinand cont ca, pe 25 aprilie se implinesc 60 de zile de la prima propunere de premier, perioada de timp in care trebuiau sa fi picat deja doua propuneri consecutive, pentru ca presedintele sa poata declansa anticipatele, decizia CCR ingroapa si mai mult sansa liberalilor de a ajunge la alegeri parlamentare inainte de termen.
Acestui context i se adauga si criza sanitara mondiala, care necesita existenta unui Guvern cu puteri depline, dar si coerenta politica pentru ca e nevoie in aceasta perioada de masuri ferme, asumate si eficiente din partea decidentilor politici.
Astfel, Florin Citu a ajuns sa isi depuna mandatul si sa renunte totodata la a fi un premier de sacrificiu pe tabla de sah a anticipatelor.
Miza principala pentru PNL in aceste zile este sa reuseasca sa redobandeasca puterea executiva in Romania, cu mandat deplin. Pentru acest lucru, Klaus Iohannis va trebui sa desmeneze un premier din partea PNL, care sa isi alcatuiasca un Cabinet si un program de guvernare, in termen de 10 zile.
Lista de ministri propusa si programul de guvernare vor fi supuse votului de investitura in Parlament, unde liberalii au nevoie de 233 de voturi pentru a fi investiti din nou pe scaune cu mandate depline.
PNL are o majoritate "guvernamentala" in Parlament, desi reala majoritate apartine PSD. Insa, cu voturile UDMR, PMP, ALDE, si cele ale minoritatilor nationale si grupului parlamentar Pro Romania, pot obtine cele 233 de voturi "pentru".
Ipoteza: Noua propunere de premier - tot Orban. Citu: "Eu raman la Finante. Avem multa treaba"
Semnalele de joi din Parlament, dinaintea votului de investitura al Guvernului Citu, erau de coerenta politica, in sensul ca, majoritatea liderilor grupurilor parlamentare mizau pe faptul ca, indiferent de culoarea politica, Romania are nevoie de un Guvern cu puteri depline, in contextul pandemiei de coronavirus.
Spre exemplu, liderii ALDE si USR spuneau ca vor vota pentru investirea Guvernului Citu, tocmai din aceste considerente. Aproape decisi sa faca acest lucru era si liderul UDMR, care a spus ca va lua decizia cu cateva minute inainte de inceperea votului.
In acest context, avand la baza aceste argumente, e foarte probabil ca urmatorul Guvern liberal sa fie investit in functie si sa primeasca sprijinul majoritatii parlamentare.
Dupa cum sugereaza Florin Citu intr-o postare pe Facebook publicata dupa ce si-a depus mandatul, noua propunere de premier ar putea fi chiar actualul prim-ministru interimar, Ludovic Orban.
"Un mesaj important pentru romani. Astazi am luat decizia sa-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemant Presedintelui Romaniei. Gestul meu trebuie interpretat in contextul prin care trece astazi Romania. Sunt un om de partid si inteleg sa fiu alaturi de partid si de Presedintele lui in momentele dificile
Cred cu tarie ca pentru avea succes, in alegerile care vin, Presedintele partidului trebuie sa fie si Prim-Ministru. Decizia Presedintelui Klaus Iohannis de a ma desemna pentru functia de Prim-Ministru a fost o onoare. Insa ea a fost luata in contextul in care alegerile anticipate erau o solutie agreata de majoritatea partidelor. Aceasta varianta nu mai exista astazi. Cu responsabilitate, transparenta si profesionalism am luat aceasta decizie. Este o decizie la care am reflectat mult in ultimul timp urmarind evolutia situatiei prin care trece Romania astazi. Raman la finante. Avem multa treaba de facut pentru perioada dificila care urmeaza. Multumesc pentru incredere si sustinere”, a transmis Florin Citu.