Studiu: Traderii sunt mai predispusi sa vanda, dupa ce vizioneaza filme de groaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Studiu: Traderii sunt mai predispusi sa vanda, dupa ce vizioneaza filme de groaza
Oricine a fost martorul unui "seism" bursier sau faliment bancar stie ca TEAMA conduce pietele financiare.
Potrivit unui studiu, oamenii care vizioneaza filme de groaza apeleaza mai des la decizii induse de teama, decat cei care prefera documentarele sau filmele de actiune (eventual cu veteranii Chuck Norris sau Jackie Chan).
Mai mult, primii cred ca si altii le impartasesc teama. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din California (scoala de business Berkeley). Daca investitorii devin tematori, acest fapt se reflecta in actiunile lor ulterioare.
"Oamenii tind sa se bazeze pe propriile emotii, pentru a estima cum se vor comporta ceilalti; acest lucru le afecteaza actiunile", spun autorii studiului, Chan Jean Lee si Eduardo Andrade.
"Pe piata bursiera, un investitor speriat, care doreste initial sa intreprinda o anumita actiune (ex: sa vanda actiunile) va fi predispus sa creada ca si altii gandesc la fel. Astfel, decizia sa de a vinde va fi "accelerata", pentru a anticipa o eventuala scadere a valorii actiunilor.", se arata in studiul citat.
Prin expunerea subiectilor la anumite scene de film din "Al Saselea Simt" sau "Exorcistul" - si a altora la documentare si filme de actiune - cercetatorii au descoperit ca acei oameni expusi la scene de groaza sunt mai predispusi fricii si actioneaza ca atare. Cand acestia au simulat o situatie bursiera, dupa vizionarea filmelor, si-au exprimat propriile emotii negative, fata de restul investitorilor.
Acest fenomen a condus la vanzarea tacita a actiunilor - ei au crezut ca nu investitorii, ci calculatoarele, determina pretul actiunilor lor. Astfel, nu au actionat sub imperiul fricii si au vandut mai repede decat restul.
Ar trebui sa lasam computerele la conducere? Desigur, unii analisti spun ca "masinile" ne controleaza deja viata si banii. Dar asta nu ne ajuta cu nimic. Mai mult, unele din crizele bursiere au fost generate, in 2010, de problemele sistemelor electronice.
Pe de alta parte, traderii ar trebui sa evite proiectia de filme horror pe bursa din Wall Street...Mai ales noapte, deoarece ziua oricum situatia este...de groaza, noteaza cei de la The Christian Science Monitor.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"