5 antreprenori celebri care au renuntat la scoala pentru a-si urma visul
evan williamsrichard bransonsean parkerjan koumralph laurenfacebook
Cine a spus ca diploma universitara reprezinta singura cale de a dobandi succesul? Urmatorii lideri de afaceri au un singur lucru in comun: au renunta la scoala pentru a-si urma visul antreprenorial.
1. Evan Williams
Cofondator si fost CEO al Twitter
Evan Williams a urmat cursurile Universitatii din Nebraska timp de un an si jumatate, dupa care a renuntat, pentru a-si dezvolta cariera de freelancer in domeniul sistemelor informatice. A lucrat pentru HP si Intel, inainte sa lanseze alaturi de Meg Hourihan plaforma de blogging Blogger, care a fost cumparata de Google in 2003. El si Noah Glass au infiintat compania Odeo, unde i-au angajat pe Biz Stone si Jack Dorsey. Cei patru barbati, dintre care niciunul nu avea diploma universitara, au infiintat in 2006 platforma Twitter. Compania a fost listata la bursa in noiembrie 2013.
2. Jan Koum
Cofondator si CEO al serviciului de mesagerie mobila WhatsApp
Jan Koum a crescut in zona rurala de la periferia Kievului, in Ucraina si a emigrat in California, pe cand avea 16 ani. Koum a renuntat la San Jose State University, unde a studiat matematica si stiintele cibernetice si a fost angajat la Yahoo, avand o activitate de noua ani in cadrul companiei. In 2009, a avut ideea infiintarii WhatsApp. Aplicatia a dobandit rapid 450 milioane utilizatori lunari. In februarie 2014, Facebook a cumparat WhatsApp cu 19 miliarde de dolari.
3. Sir Richard Branson
Fondatorul Virgin Group
Branson a renuntat la liceu. Antreprenorul a lansat prima afacere, revista "Student", la varsta de 16 ani. La 19 ani, a demarat magazinul de discuri (care puteau fi comandate prin posta) Virgin. Branson a ajuns sa aiba un succes absolut cu Virgin Record, studioul sau de inregistrari. In 1980, Branson a adaugat la impresionantul sau portofoliu companiile aviatice Virgin Atlantic si Voyager Group. In 1999, Branson a fost facut cavaler de catre Printul Charles, in onoarea contribuitiei sale la antreprenoriat. In prezent, Virgin Group detine peste 200 de companii in 30 de tari.
4. Ralph Lauren (Foto)
CEO-ul si presedintele Ralph Lauren Corp.
Ralph Lauren a urmat cursurile Baruch College din New York, dar a renuntat la scoala dupa doi ani, pentru a se inrola in armata. La intoarcere, a lucrat pentru firma Brooks Brothers. A inceput sa creioneze cravate in 1967, sub brandul "Polo". Produsele sale au fost vandute in magazine importante, precum Bloomingdales. Ulterior, Lauren si-a extins gama de produse vestimentare pentru barbati si a lansat, doi ani mai tarziu, o colectie pentru femei. In prezent, compania sa vinde de la haine pana la decoratiuni interioare si parfumuri.
5. Sean Parker
Cofondator Napster, CEO Brigade Media
Sean Parker este cunoscut drept unul dintre fondatorii serviciului Napster si presedintele fondator al Facebook. In liceu, Parker a inceput sa programeze pentru diverse companii si a realizat un stagiu in startup-ul lui Mark Pincus, FreeLoader. A castigat un concurs de cibernetica in Virginia, dupa ce a dezvoltat un web crawler si a ajuns sa beneficieze de un internship la CIA. In conditiile in care genera deja 80.000 de dolari pe an din munca sa, Parker si-a convins parintii sa-l lase sa amane facultatea. Alaturi de Shawn Fanning, Parker a infiintat Napster, compania care l-a invatat, practic, cum sa investeasca pe viitor, in nume precum Facebook, Spotify, Airtime si WillCall. In prezent, Parker are o avere de peste doua miliarde de dolari.