Despre asa numita “taxa pe lux” s-a vorbit destul de mult in ultima vreme, insa, in cele din urma, aceasta a fost amanata pana la data de 30 septembrie. Potrivit noii legi, dupa aceasta data, va exista un impozit de 0.5% pentru cladirile cu o valoare de peste 2.5 milioane de lei, respectiv pentru autoturismele cu o valoare de peste 375.000 de lei. Conform spuselor ministrului Marcel Bolos, amanarea implementarii acestei taxe a fost decisa “pentru ca sistemul informational referitor la marile proprietati sa poata sa permita accesul la informatii privind valoarea impozabila a cladirilor”.
„Cea de-a treia categorie de masuri este cea referitoare la marile proprietati, marile averi, a caror termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amanat si s-a aprobat amanarea acestui termen pana la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informational referitor la marile proprietati sa poata sa permita accesul la informatii privind valoarea impozabila a cladirilor”, a spus recent ministrul Marcel Bolos.
Totodata, el a mai transmis jurnalistilor ca „dupa cum se cunoaste, pentru cladirile mai mari de 2,5 milioane lei si mijloacele de transport cu o valoare de peste de 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie, iar in acest context pentru a avea acces la aceste categorii de informatii pe care le-am mentionat, dar si pentru a putea continua ceea ce inseamna sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul s-a amanat pana pe data de 30 septembrie 2024”.
Noul impozit introdus prin Legea 296/2023 vizeaza proprietarii de locuinte si masini scumpe. Mai exact, ar fi vorba despre persoanele fizice care au in proprietate, exclusiva sau comuna, cladiri rezidentiale situate in Romania, cu o valoare estimata mai mare de 2.500.000 lei (aproximativ 500.000 de euro) si persoanele fizice si juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/ inregistrate in Romania, a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei (aproximativ 75.000 de euro).
Sa luam drept exemplu o masina evaluata la 100.000 de euro. In acest caz, impozitul pe care persoana va trebui sa-l plateasca este de doar 75 de euro, ceea ce reprezinta 0,3% din diferenta de 25.000 de euro dintre valoarea autovehiculului si plafonul neimpozabil.
Pentru impozitul aplicat locuintelor de lux, sa presupunem ca avem o proprietate evaluata la 1.000.000 de euro. In acest scenariu, impozitul anual datorat statului va fi de 1.500 de euro, adica, de asemenea, 0,3% aplicat la diferenta de valoare dintre proprietatea respectiva si plafonul neimpozabil de 500.000 de euro.
Citeste si: Vine reforma fiscala peste Romania: anul 2026 e capat de linie
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea