ANALIZA: 5 oligarhi ai lumii moderne

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: 5 oligarhi ai lumii moderne ANALIZA: 5 oligarhi ai lumii moderne
de Manager.ro la 06 Sep. 2012
Urmareste-ne pe Google News
analizaoligarhiguverncafeaviitorobama

Oligarhii sunt acei "jucatori" care profita de pe urma legaturilor cu guvernul si controleaza marionetele, din spatele scenei. Oilprice.com a alcatuit o lista cu cinci oligarhi si familiile lor, care ar putea avea un rol important in viitorul economiei globale. Nu sunt cei mai puternici sau cei mai bogati, dar au o influenta uriasa. Nu sunt toti rusi. Oligarhii turci merita un loc in lista, datorita geopoliticii resurselor energetice si a conflictelor. America are proprii oligarhi; acestia sunt mai putin romantizati si evita ziarele, dar influenta lor politica nu este mai scazuta decat a altora si isi vor desfasura ostilitatile pe scena electorala din luna noiembrie, cand Obama isi joaca din nou cartile.

Familia Koc, Turcia

CNBC incepe cu "cele mai benigne" familii de oligarhi, cele de care probabil nu am auzit, dar care sunt foarte puternice. Aceasta detine un mare conglomerat intr-o tara foarte importanta din punct de vedere energetic.

Koc Holdings controleaza multe afaceri, de la rafinarii de petrol si institutii bancare, pana la productia de masini si electronice. Koc este cea mai bogata familie din Turcia si se bucura de beneficii guvernamentale, din partea partidului de conducere AKP. Trei generatii ale familiei Koc s-au imbogatit in Turcia, incepand cu familia fondatorului, Verbi Koc, in anii '20.


Cel mai notabil, Koc detine rafinaria Tupras, foarte importanta in plan european, din punct de vedere energetic. Rafinaria a inregistrat o performanta inedita, chiar si pe timp de criza. Tupras este singura rafinarie turceasca si controleaza multe elemente de logistica si infrastructura, porturi maritime importante si depozite uriase.

Tupras detine 40% din al doilea cel mai prolific lant petrolier al tarii. Conglomeratul poate stabili si preturile produselor vandute, un lucru deloc pe placul EMEA. Sanctiunile aplicate Iranului a determinat Tupras sa isi diversifice serviciile industriale pentru Arabia Saudita, Libia si Irak.

Acestia sunt oligarhi sau doar miliardari? Ei sunt oligarhi, deoarece interfereaza direct cu guvernul, care le asigura o anume independenta si ii lasa sa isi faca averile. Tupras are unda verde in stabilirea preturilor, dar in acelasi timp, guvernul din Turcia se asigura ca rezervele rafinariei asigura mai intai necesarul domestic de petrol.

Daca esti investitor strain, intri pe piata turca doar "la bratul" unui oligarh. Totusi, acestia nu seamana cu oligarhii rusi: turcii sunt mai interesati de reputatia lor si nu isi permit sa fie tendentiosi. Le pasa de actionarii minoritari si realizeaza multe investitii in sistemul social al tarii - finantand spitale, scoli si camine.

Roman Abramovich, Rusia

Am auzit cu totii de Abramovich. Oligarhii rusi sunt printre cei mai colorati. Ei nu rezista tentatiei de a-si cumpara masini si iahturi luxoase, de a petrece pe insule exotice sau de a-si inalta palate. Multi au ajuns insa dupa gratii, deoarece au muscat mana guvernamentala care i-a hranit.

Avem de unde alege, cand vine vorba de oligarhii rusi. Este ca un carnaval. Abramovich detine echipa de fotbal Chelsea FC si compania de investitii private Millhouse LLC. S-a remarcat ca un "baiat cuminte", comparativ cu Berezovsky, un alt oligarh rus, a carui aparitie seamana cu cea a unui "mafiot".

Saptamana trecuta, Abramovich a castigat un proces de 1,3 miliarde dolari in fata lui Berezovsky. Acesta din urma l-a acuzat pe Abramovich ca "l-a intimidat" pentru a-si vinde actiunile detinute in cadrul companiei petroliere Sibneft - pe care cei doi au pus-o pe picioare - in prezent se numeste Gazprom Neft - la un pret subevaluat.

Abramovich a fost insa in gratiile lui Vladimir Putin, in defavoarea lui Berezovsky. Potrivit clasamentului Forbes din 2012, Abramovich - fost guvernator rus si membru al Dumei, este al 9-lea cel mai bogat om din Rusia si al 68-lea cel mai bogat din lume. El detine o avere de 12,1 miliarde dolari.

Fratii Koch, SUA

Si SUA are oligarhii sai. David si Charles Koch si-au construit imperiul financiar pe baza industriei petrolului (The Koch Brothers Company). Cel care a pus bazele Koch Industries a fost Fred C. Koch. Aceasta a devenit a doua cea mai mare companie privata din SUA.

Familia a contribuit cu multi bani la bugetele republicanilor si libertarienilor si si-a extins influenta, prin donatiile de milioane in conturile fundatiilor umanitare si a grupurilor civile, prin intermediul fundatiilor familiei. David Koch are o avere de 25 miliarde dolari.

Familia Salaverria, El Salvador

Nu putem ignora familia Salaverria din El Salvador, din cauza legaturilor cu candidatul la presedintia SUA, Mitt Romney, care a solicitat asistenta oligarhilor, pentru a strange bani pentru finantarea Bain Capital, controversata firma de private equity.

Povestea a inceput in 1983, cand Romney a plecat la Miami pentru a strange 9 milioane de dolari, care sa sustina 40% din capitalul necesar infiintarii Bain Capital. Atunci si-a vandut sufletul diavolului sau mai precis acelor manageri din America Latina care finantau plutoanele de executie (printre acestia se numara si familia Salaverria).

Familia Salaverria (si alti oligarhi din El Salvador) a fost acuzata ca a finantat gruparile paramilitare de extrema dreapta din zona, care au fost responsabile pentru executia a peste 70.000 de oameni, in anii '80.

Salaverria a facut avere din productia de bumbac si cafea, ajutata de ARENA (grup de extrema dreapta), un "partid politic", infiintat in 1981 de catre liderul plutoanelor mortii, Roberto D'Aubuisson.

Infiintarea plutoanelor a tinut de faptul ca in anii '80, guvernul din El Salvador a implementat o serie de reforme pentru nationalizarea comertului cu cafea. In acest caz, oligarhii din domeniul cafelei ar fi fost eliminati din aparatele de conducere.

Harold Hamm, SUA

Hamm este seful Continental Resources, care exploateaza petrolul din blocul Bakken (Dakota de Nord). In T1 2012, Continental Resources si-a majorat resursele de petrol cu 50%, la 610 milioane barili.

Hamm este al 76-lea cel mai bogat om din lume si detine 68% din Continental (7,7 miliarde dolari). Hamm orbiteaza in jurul boom-ului perimetrului Bakken si, desigur, a conductelor Keystone XL, care vor asigura transportul petrolului acestui oligarh american.

Ultimele NOUTATI

Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Companii

Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea

today08 Mai. 2025
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Ultimele stiri economice

Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania

today08 Mai. 2025
Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?
Analize

Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?

today08 Mai. 2025
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Companii

Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria

today08 Mai. 2025
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Business

Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!

today07 Mai. 2025
Taxe de autostrada in Ungaria explicate simplu – ce trebuie sa platesti si de ce
Noutati auto 2025 - stiri din domeniul auto

Taxe de autostrada in Ungaria explicate simplu – ce trebuie sa platesti si de ce

today07 Mai. 2025
Sa nu uitam promisiunile lui George Simion!
Analize

Sa nu uitam promisiunile lui George Simion!

today07 Mai. 2025
ANAF sprijina cabinetele medicale individuale si PFI-urile cu un nou program de conformare fiscala
Economie

ANAF sprijina cabinetele medicale individuale si PFI-urile cu un nou program de conformare fiscala

today07 Mai. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x