ANALIZA MANAGER.RO: Cat costa un fotbalist?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA MANAGER.RO: Cat costa un fotbalist? ANALIZA MANAGER.RO: Cat costa un fotbalist?
de Manager.ro la 18 Iul. 2012
Urmareste-ne pe Google News
fotbalistprettransfermarketingimpresariat

Cristiano Ronaldo – 94 de milioane de euro, Ibrahimovic – 69 de milioane de euro, Kaka – 59 de milioane de euro. Cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului, realizate, toate, in 2009, au sfidat nu doar criza, ci si orice fundament economic imaginabil. In umbra acestor operatiuni de top stau zeci si zeci de alte transferuri realizate in ultimii ani, tot in plina criza economica, de echipe precum Chelsea, Manchester City sau, mai recent, Malaga si Paris Saint Germain, echipe patronate de magnati rusi sau arabi care nu se uita la bani si care au reusit sa dezechilibreze o piata si asa viciata a transferurilor dintre marile echipe europene.

“Fair-play” economic in fotbal

UEFA a reactionat dur, dar tarziu, incercand sa impuna un proiect de fair-play economic pe plan european. Dovada ca nu a reusit e ultimul transfer sonor realizat zilele acestea: trecerea fundasului central brazilian Thiago Silva de la AC Milan la Paris Saint Germain pentru suma record de 42 de milioane de euro, cel mai mare pret platit vreodata pentru un aparator. In timp ce UEFA mimeaza amenintarile, iar cluburile nu se opresc din a supralicita, lumea de business se intreaba care e, de fapt, pretul corect pentru un jucator de fotbal de top in conditiile actuale de piata.

Cel mai pertinent raspuns a venit, pana acum, din partea lui Esteve Calzada. Nascut in Catalunia, Calzada are licenta si MBA in Stiinte economice, impresariat si marketing, a fost agent FIFA din 2007, director comercial, de marketing si comunicare al clubului FC Barcelona (2002-2007) si membru al consiliului director al FCB Marchandising, firma creata de Barcelona impreuna cu partenerul sau tehnic Nike. Profesor, speaker si autor de carti (“Show me the money”), Esteve Calzada a profitat de experienta sa de „insider” in lumea buna a business-ului sportiv pentru a pune la punct un algoritm obiectiv de evaluare a pretului jucatorilor de fotbal de top. Rezultatele algoritmului au fost confirmate in ultimii 2 ani de numeroase transferuri rezonabile si au scos in evidenta, pe de alta parte, derapajele grosolane ale unor tranzactii.

Cum se calculeaza obiectiv valoarea unui jucator

Valoarea obiectiva de piata a jucatorilor de fotbal este data de media ponderata a mai multor factori, precum calitatea tehnica si pozitia in teren, experienta, randamentul recent, clubul de origine si detalii contractuale, varsta, interesul pietei, variabile de marketing si pasaport european, considera Esteve Calzada. Specialistul catalan considera ca pretul maximal pentru un jucator de fotbal (exceptie fac “extraterestrii” Messi si Cristiano Ronaldo) nu trebuie sa depaseasca 50 de milioane de euro. De aici pornind, orice depunctare pe un anumit criteriu atrage dupa sine diminuarea pragului de 50 de milioane de euro.

Calitatea tehnica si pozitia in teren conteaza in proportie de 20% in valoarea finala. Sunt luate in calcul golurile si pasele de gol, ca si titlurile individuale (Balon de Aur, Gheata de Aur, golgheter in campionat). Atacantii sunt intotdeauna mai bine punctati decat mijlocasii sau fundasii.

Experienta conteaza si ea in proportie de 20%, iar aici sezoanele jucate in cele mai importante trei ligi europene (Anglia, Italia si Spania) sunt decisive. Puncteaza si titlurile coletive castigate, ca si experienta in cupele europene.
 
Randamentul recent are si el o pondere importanta in valoarea actuala de piata (20%). Jucatorii predispusi la accidentari sau care au jucat putin in ultima perioada pierd sume importante din cota lor.
 
In proportie de 18% conteaza clubul care vinde, traditia sa, eventuala presiune economica privind transferul, ca si eventuala necesitate a amortizarii investitiei initiale in respectivul transfer.
 
Cu sub 10% din valoarea finala contribuie varsta jucatorului (8% - 26 de ani, varsta ideala), piata (7% - numarul de echipe interesate in acelasi timp de un jucator), potentialul de marketing al jucatorului (4%) si detinerea sau nu a unui pasaport european (3%).

Cazul Thiago Silva

Recentul transfer al lui Thiago Silva la PSG a socat lumea fotbalului si pe cea de business. Ajuns la 27 de ani, in plina maturitate sportiva, Thiago Silva este titular incontestabil in nationala Braziliei si avea deja trei sezoane pline la AC Milan, echipa de top in fotbalul european. In plus, Thiago Silva atrasese atentia fostei detinatoare a Ligii Campionilor, FC Barcelona, care a insistat in aceasta vara pentru aducerea lui in Catalunia. Dar chiar si in aceste conditii, pretul de 42 de milioane de euro a socat. Niciodata s-a platit atat de mult pentru un fundas central. Suma e mare chiar si pentru un atacant de top! Aplicand algoritmul lui Esteve Calzada, Thiago Silva puncteaza bine la experienta, randament recent, la profilul clubului vanzator, la varsta si la interesul pietei, dar e depunctat la capitolul pozitiei in teren si la cel al potentialului de marketing. Oricat de ingaduitoare ar fi punctajele, conform grilei lui Calzada, pretul lui Thiago Silva nu poate trece de 35 de milioane de euro!
 
Jucatori “umflati”, jucatori “dezumflati”

O alta mare vedeta a ultimului an apare ca supraevaluata prin prisma grilei lui Calzada. Este vorba despre Neymar, pustiul-minune (20 de ani) al Braziliei. Considerat de multi drept urmasul lui Pele, Neymar a fost obiectul unor negocieri intre clubul sau din tara natala, Santos, si importante grupari europene. Sumele vehiculate au ajuns pana la 58 de milioane de euro. Calzada demonstreaza insa ca in nici un caz pretul lui Neymar nu ar trebui sa treaca de 25 de milioane de euro, cata vreme e tras in jos de criterii precum experienta (nu a jucat niciodata in Europa), clubul vanzator, varsta si lipsa unui pasaport european.
 
Algoritmul lui Calzada, care pune mare pret pe randamentul recent (20%), arata cum cota unui jucator se poate prabusi efectiv, de la un an la altul. Este cazul atacantului italian Giuseppe Rossi de la Villareal (Spania), foarte in voga acum un an si evaluat de insusi Calzada la 41 de milioane de euro. Jucatorul a suferit o grava accidentare, care il tine departe de gazon de anul trecut. In plus, echipa sa a retrogradat intre timp din prima liga spaniola, iar interesul cluburilor pentru varful italian s-a stins intre timp. In aceste conditii, Rossi nu mai face acum mai mult de 20 de milioane, chiar daca ar reveni la forma sportiva optima. Conform grilei, Cristian Chivu, unul dintre putinii jucatori romani care indeplinesc criteriile lui Calzada, ar putea fi evaluat la circa 10 milioane de euro, mare parte din suma fiind atributul experientei sale importante din campionatul italian.

Ultimele NOUTATI

Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Economie

Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare

today06 Iul. 2025
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Companii

Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti

today06 Iul. 2025
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Companii

Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului

today05 Iul. 2025
Impactul majorarii TVA pentru HoReCa - se anunta falimente in lant
Economie

Impactul majorarii TVA pentru HoReCa - se anunta falimente in lant

today05 Iul. 2025
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Companii

Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau

today05 Iul. 2025
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice  Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Economie

Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice

today05 Iul. 2025
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Economie

Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA

today05 Iul. 2025
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Ultimele stiri economice

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor

today04 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x