ANALIZA: Romania - tara tutunului si a hameiului a ramas doar cu fumatorii si berarii
hameitutunrecolteproductieagricultura
In urma cu doua decenii, Romania avea una dintre cele mai mari culturi de tutun din regiune, dar de-a lungul anilor aceasta s-a micsorat, principalul motiv constand in disparitia uscatoriilor si a altor institutii de prelucrare care se afla pe lantul comercial al acestei plante tehnice. Alaturi de ea si hameiul a avut cam aceeasi soarta.
O analiza a acestor doua recolte arata cum au evoluat sau mai bine spus cum au involuat, in perioada crizei financiare si cat de mult s-a deteriorat situatia Romaniei la acest capitol.
TUTUN
Potrivit Ministerului Agriculturii, tara noastra mai avea inregistrate, in 2007, doar 1.100 de hectare de tutun, iar acestea au facut in acel an o productie medie de 1.025 de tone/ha. Pe de alta parte, 2009 a fost singurul an din istoria tutunului romanesc in care, la noi, s-au cultivat mai putin de 1.000 de hectare din aceasta planta tehnica.
In schimb, anul trecut, dupa cum se poate vedea si din cifrele MADR, suprafata cultivata a fost aproape asemanatoare cu cea din 2007, in schimb, atat recolta totala cat si cea medie au fost semnificativ mai mici.
Specif. |
UM |
2007 |
2008 |
2009 |
2010 |
2011 |
2012* |
Supraf. |
mii ha |
1,1 |
1,2 |
0,9 |
1,5 |
1,7 |
1,2 |
Productie medie |
Kg/ha |
1.025 |
1.916 |
1.842 |
1.939 |
1.524 |
817 |
Productie totala |
mii to |
1,1 |
2,4 |
1,6 |
3,0 |
2,6 |
1,0 |
Fermierii din zona Olteniei, zona care avea cel mai fertil teren pentru cultivarea acestei plante, au fost fortati incet dar sigur sa renunte la producerea acestei recolte. Costurile pentru prelucrarea ei au crescut, pretul oferit pentru kilogramul de tutun a scazut, iar ajutoarele financiare de la stat s-au lasat asteptate, in unele cazuri.
De-a lungul anilor, cat a existat concurenta pe piata institutiilor de prima procesare a tutunului, fermierii au dus-o relativ bine. In schimb, cand numarul acestora a scazut, prim-procesatorii au inceput sa impuna anumite preturi care aproape au dus la disparitia culturii de tutun.
Spre exemplu, in 2011, existau doar 5 unitati prim procesatoare de tutun autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru incheierea contractelor de cultura cu producatorii agricoli cultivatori de tutun. In 2012, nu au mai ramas decat 3 dintre cele 5. Si surpriza, una este ungureasca, alta este sucursala din Arad a unei comnpanii unguresti, iar alta este romaneasca.
Aceste trei firme sunt autorizate de minister sa intreprinda activitate de procesare si in anul prezent dar si anul viitor.
Si ca sa va faceti o idee despre cat de mult a decazut industria tutunului in Romania, iata cifrele pe anii 2011 si 2012. Potrivit ministerului Agriculturii, in 2011, Romania inregistrat o productie de 2.600 de tone de tunun. La export au fost trimise aproape
1.440 tone de tutunuri brute sau neprelucrate plus deseuri de tutunuri. Valoarea acestor exporturi s-a ridicat la aproximativ
992.000 de euro. Daca vorbim de importuri, sumele sunt incomparabile.
Importurile au totalizat aproape
31.100 tone, de aproape
22 de ori mai mari, iar sumele care au fost platite pentru aceasta cantitate au ajuns la
138,5 milioane de euro, adica de aproape
140 de ori mai mari. Concret, in 2011, Romania a exportat tona de produse din tutun la un pret de aproximativ
690 de euro si a importat-o la un pret de
4.450 de euro.
Aceeasi poveste este valabila si pentru anul 2012, cand tara noastra a avut o recolta de doar 1.000 de tone de tutun. La export au fost trimise putin peste
2.200 de tone de tutunuri si alte produse si s-a obtinut pe aceasta cantitate putin peste
4 milioane de euro. La import, Romaniei i-au venit in tara
28.655 de tone care au valorat
139,3 milioane de euro.
Concret, tona de tutun romanesc a plecat de la noi cu
1.818 euro si am primit in tara aceeasi cantitate la un pret de
4.863 de euro.
HAMEI
Nici aceasta planta nu a avut prea mare succes in Romania, cel putin din punctul de vedere al culturilor. Astfel ca, in 2007, erau cultivate 440.000 de hectare, recolta totala fiind de 374.000 de tone, adica undeva la 850 de kilograme pe hectar. In schimb, din 2010, suprafata cultivata cu hamei s-a diminuat la jumatate, iar recoltele au scazut de peste 3 ori. Spre exemplu, in 2012 suprafata recoltata era de 241.000 de hectare, iar productia ajunsese la 114.000 tone, adica undeva la 473 de kg/ha.
Daca vorbim de importuri si exporturi, datele sunt foarte alarmante. Spre exemplu, in 2007, Romania exportase aproape 18 tone de hamei la un cost total de 137.000 de euro. In schimb, a importat 629 de tone care au costat peste 5,7 milioane de euro.
In 2012, situatia a fost de-a dreptul dezastruoasa. Conform informatiilor provenite de la Autoritatea Nationala a Vamilor si INS, tara noastra a exportat 290 de kilograme de hamei (0,29 tone), iar valoarea exporturilor s-a ridicat la 5.770 de euro. Cantitatea importata a totalizat, in schimb, 233,5 tone care au valorat 2,7 milioane de euro (valorand de 470 de ori mai mult decat exporturile).
La export, tona de hamei a plecat cu aproximativ 20.000 de euro, in schimb, din import a venit cu 11.500 euro.
Anul |
Cant. import
(to) |
Val. import
(mii euro) |
Cant. export
(to) |
Val. Export
(mii euro ) |
2007 |
629,19 |
5.724,37 |
17,97 |
137,07 |
2008 |
1.257,28 |
12.261,71 |
21,65 |
142,27 |
2009 |
357,84 |
4.627,50 |
0,02 |
0,14 |
2010 |
280,32 |
3.644,83 |
25,42 |
41,71 |
2011 |
328,57 |
3.301,99 |
0,80 |
2,97 |
2012 |
233,47 |
2.707,12 |
0,29 |
5,77 |
Sursa: Autoritatea Nationala a Vamilor si INS