ANALIZA: Salariile mari ale sefilor, acordate pe baza unui mit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Salariile mari ale sefilor, acordate pe baza unui mit ANALIZA: Salariile mari ale sefilor, acordate pe baza unui mit
de Manager.ro la 14 Feb. 2013
Urmareste-ne pe Google News
analizasalariistudiumituriinvestitiicompanii

Argumentul potrivit caruia salariile uriase ale sefilor sunt justificate de nevoia de a concura pe piata globala a talentelor reprezinta un simplu mit, releva un nou raport; studiul arata ca managerii straini insumeaza sub 1% din totalitatea numirilor in functia de CEO, in randul celor mai importante 500 companii din lume.

Potrivit studiului privind mobilitatea internationala a managerilor, realizat de High Pay Centre din Marea Britanie, doar 4 dintre cei 489 de directori executivi care au fost analizati in cadrul analizei au fost adusi de la o alta companie straina - adica 0,8% din total - in timp ce un singur CEO a fost recrutat de la o companie situata pe un alt continent.

Raportul "Global CEO Appointments: A Very Domestic Issue", a examinat desemnarile in functie ale managerilor din companiile aflate in Fortune Global 500, descoperind ca 8 din 10 numiri sunt realizate intern si doar 6,5% (32 in total) dintre CEO au fost adusi de la o alta companie, unde intruneau aceeasi functie executiva.

In America de Nord, Japonia, America Latina si Europa de Est, niciun CEO nu a fost desemnat in functie din afara tarii in care se afla respectivele companii. Mai mult, doar 14 CEO au fost adusi din alte tari unde aveau o functie sub cea de director general executiv (11 in Europa, 1 in China, 1 in Coreea de Sud si 1 in Australia). Numirile internationale in functia de CEO a insumat doar 2,9% din totalul recrutarilor.


Directorul High Pay Centre, Deborah Hargreaves, a declarat ca rezultatele studiului contrazic mitul potrivit caruia managerii au fost atrasi dintr-o plaja majora de "talente internationale".

"Grupul de talente reprezinta o picatura intr-un ocean. Aceste dezvaluiri demonteaza mitul despre mobilitatea internationala a directorilor executivi, care zboara la clasa business, in diverse colturi ale lumii, pentru a-si prelua noile indatoriri".

"Salariile uriase ale directorilor nu mai pot fi justificate de mitul competitivitatii internationale pe piata managerilor", a adaugat Deborah Hargreaves.

"Pentru cei mai multi directori executivi, prioritatea lor principala este sa dezvolte compania si oamenii din interiorul acesteia si sa transforme business-ul intr-unul care sa conteze in plan international. Actionarii ar trebui sa fie atenti la persoanele care castiga prea multi bani, deoarece acestea au determinat criza financiara".

High Pay Centre este un think tank independent care monitorizeaza salariile si bonusurile acordate in cazul celor mai inalte functii din companii.

Potrivit mitului, directorii executivi - pe termen scurt - sunt dispusi sa calatoreasca in strainatate, pentru a primi aceeasi functie, dar mai bine platita. Ei sunt stimulati financiar pentru a ramane alaturi de compania respectiva, altfel "si-ar lua zborul".

In unele interviuri, directorii spun ca jobul lor nu tine doar de bani. Ei doresc sa dezvolte acea companie, sa transforme afacerea intr-un jucator global si sa recruteze cei mai buni angajati.

Doar 4 CEO din cele 489 companii analizate au fost recrutati din alta tara, in timp ce erau sefii unei anumite companii. Toate cele 4 companii sunt in Europa de Vest (Peugeot Citroen, Bayer, Holcim si International Airlines). Desemnarile unor CEO din afara tarii au insumat doar 0,8% din total.

Un singur CEO a fost recrutat in functie, in timp ce administra o companie pe un continent diferit. In 2010, Bayer (Germania) l-a numit pe Marijn Dekkers, un olandez, in functia de CEO, dupa ce acesta fusese CEO al Thermo Fisher Scientific din SUA.

Doar 14 CEO au fost recrutati din alta tara, in timp ce ocupau o functie sub cea de CEO. 11 dintre acestia sunt in Europa, 1 in China, 1 in Coreea de Sud si 1 in Australia.

In America de Nord, Japonia, America Latina si Europa de Est, nu a fost recrutat in functie niciun CEO extern.

80% din numirile in functia de CEO in cele mai mari companii din lume au fost realizate in interiorul acestora; doar 20% au fost promovari externe.

Doar 32% (6,5%) dintre actualii CEO au fost adusi in companie de la o alta entitate, unde aveau tot functia de director executiv.
De asemenea, 13 dintre cei 500 de directori executiv sunt femei, un procent de 2,6%. Restul de 97,4% sunt directori barbati.

Cand Sir Martin Sorrell, CEO-ul gigantului publicitar WPP, a fost rugat in 2011 sa isi justifice salariul urias, acesta a spus ca grupul sau s-a vazut obligat sa concureze pe o piata internationala a managerilor executivi. "Analizati salariile directorilor companiilor media din restul lumii. Suntem o companie globala; suntem lideri in industria noastra".

America de Nord: Nicaieri nu-i ca acasa

Niciunul dintre cei 142 de manageri americani din companiile apartinand Fortune Global 500 nu a fost angajat din afara continentului. Astfel, companiile din restul lumii nu ar avea de ce sa fie preocupate de salariile primite de directorii din SUA. Companiile din regiune nu sunt interesate de serviciile directorilor de peste hotare, chiar daca acestia accepta salarii mai mici si pot fi recrutati mai usor.

Natura antreprenoriala a SUA este reflectata de faptul ca sapte CEO, printre care Michael Dell (Dell), Warren Buffett (Berkshire Hathaway) si Jeff Bezos (Amazon.com) sunt si fondatorii companiilor respective.

Numar de companii din fiecare tara pentru studiu:

SUA: 131
Canada 11

Europa de Vest: Nu strica un ajutor din afara

Companiile din Europa de Vest sunt mai dispuse sa angajeze un CEO din strainatate. 4 din aceste companii (din 153) au recrutat un CEO din afara tarii, care avea aceeasi functie, intr-o alta entitate corporatista.

In total, 43 de companii (28%) si-au angajat un CEO din afara companiei, 28 au mizat pe talentul local si 15 pe recrutari internationale. 3 din 4 companii si-au recrutat proprii oameni, din interior, in functii de CEO.

Numar de companii din fiecare tara pentru studiu:

Austria: 1
Belgia: 4
Danemarca: 1
Finlanda: 1
Franta: 33
Germania: 32
Irlanda: 2
Italia: 9
Luxemburg: 2
Olanda: 11
Norvegia: 1
Spania: 8
Suedia: 4
Elvetia: 14
Turcia: 1
Marea Britanie: 26
Marea Britanie/Olanda: 2
Marea Britanie/Elvetia: 1

China: Mizeaza pe un CEO din afara companiei

Cele mai multe companii chineze angajeaza in mod obisnuit lideri din afara acestora. 21 din cele 61 de companii (34%) chineze au recrutat CEO externi. 7 dintre acestia au fost sefi ale altor companii, dar 14 nu au ocupat nicio pozitie de top.

Numar de companii din fiecare tara pentru studiu:

China: 61
Japonia: 69

Europa de Est: Baietii lui Putin

Din cele 9 companii analizate in Europa de Est, 4 au angajat CEO din exterior, chiar daca acestia nu aveau o experienta anterioara in acest sens.

Trei dintre sefii angajati din alte domenii sunt rusi: Alexey Miller (Gazprom), Igor Sechin (Rosneft) si Herman Gref (Sberbank). Acestia au un trecut in politica si au fost apropiati ai lui Vladimir Putin. Agentiile guvernului rus detin o participatie in toate companiile mentionate.

Concluzie: Sa demolam mitul!

Salariile uriase ale directorilor executivi se bazeaza pe argumentul potrivit caruia foarte putini oameni au capacitatea de a conduce o companie de talie globala. Desigur, acelasi companii spun ca trebuie sa isi motivele directorii executivi, pentru a-si atinge target-urile si a-si alinia interesele cu cele ale actionarilor (oare?). Totusi, indiferent de salariu, directorii executivi muncesc la fel de mult. Vorbim despre o presupusa lipsa a talentelor si de o presupusa concurenta pe piata muncii, elemente responsabile pentru ascensiunea salariilor directorilor. Unele din aceste actiuni au determinat izbucnirea crizei financiare.

In realitate, companiile nu merg foarte departe, atunci cand cauta urmatorul CEO (vezi Apple). Cele mai multe prefera sa recruteze in interior. Foarte putini directori cauta dincolo de "portile" companiei lor, pentru a-si gasi succesori. Va reusi acest studiu sa demonteze mitul "unicitatii" directorilor executivi? Ramane de vazut.

Alte precizari

-Directorii executivi ai 18 din companiile analizate au fost si fondatorii acestora. 7 sunt din SUA, 3 din Japonia, 2 din Luxemburg, China si Taiwan si cate 1 din Singapore si Canada.

-15 CEO sunt fie fiul, nepotul, stra-nepotul, stra-stra-nepotul fondatorului companiei respective (4 din SUA, 2 din India, 2 din Brazilia si cate 1 din Canada, Taiwan, Italia, Mexic, Coreea de Sud, Japonia si Franta).

-13 CEO sunt femei. 9 sunt din SUA, 2 din Marea Britanie, 1 din Brazilia si 1 din Australia. Varsta medie a directorilor executivi este de 57,2 ani.

-Cel mai tanar CEO este John Elkann de la Exor, o companie de investitii cu sediul in Italia, care are 36 de ani. Exor este administrata de familia Agnelli. Elkann este stra-stra-nepotul lui Giovanni Agnelli, care a infiintat compania predecesoare. Cel mai batran CEO este Paul Desmarais Sr., CEO al Power Corporation din Canada - acesta are varsta de 85 de ani.

Ultimele NOUTATI

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x