ANALIZA: Valute de refugiu
analizavalutaparadis fiscalfranc elvetiandolarmoneda
Unii economisti considera ca francul elvetian a iesit din perimetrul Paradisului Fiscal. In aceste conditii, care este cea mai potrivita moneda pentru investitori?
In mod traditional, o valuta sigura presupune existenta unei baze serioase de lichiditati, o economie robusta si o istorie indelungata in privinta politicilor monetare conservatoare.
CITITI SI Dolarul $ingaporez, noul refugiu al investitorilor
Un ansamblu care sa intruneasca toate aceste cerinte este greu de reperat. Sa nu mai punem la socoteala faptul ca nicio banca centrala cu capul pe umeri nu vrea ca moneda sa fie supraevaluata sau PIB-ul sa stagneze, fenomene care ar compromite si mai mult nefericita valuta.
Ne place sau nu, traderii trebuie sa se mute pe alta insula.
Business Insider ne propune cateva valute de refugiu, care pot reprezenta un "safe haven" in contextul actual al economiei.
Coroana norvegiana (NOK) - 1 coroana norvegiana = 0,5641 lei (curs BNR 7.09.2011)
Coroana norvegiana ofera dobanzi atractive si este administrata de un guvern conservator cu o pozitie fiscala stabila. Economistii o crediteaza ca fiind urmatoarea valuta de refugiu pentru investitori.
Totusi, dupa cum sugereaza The Wall Street Journal, coroana norvegiana nu este foarte lichida. Potrivit BIS (Bank of International Settlements), moneda amintita insumeaza doar 1,3% din piata zilnica a tranzactiilor valutare, estimata la 4 trilioane de dolari.
Coroana suedeza (SEK) - 1 coroana suedeza = 0,4724 lei (curs BNR 7.09.2011)
In ciuda predictiilor nu tocmai propice privind economia suedeza, coroana a starnit interesul investitorilor. Suedia are o economie stabila si coroana suedeza, alaturi de cea norvegiana, reprezinta un refugiu valutar tot mai agreat.
Banca centrala suedeza, Rikisbank, a intarziat deja masura aplicarii unei majorari a dobanzilor. "Suedia a evitat o "furtuna a indatoririlor"", a declarat ministrul Finantelor din Suedia, Anders Borg, pentru Bloomberg. "Misiunea noastra este aceea de a crea securitate, de a fi precauti si trebuie sa ne asiguram un refugiu, pentru a actiona in consecinta, daca riscurile se materializeaza".
Dolarul american (USD) - 1 dolar american = 3,0156 lei (curs BNR 7.09.2011)
In prezent, dolarul american nu reprezinta un "safe heaven" realmente valabil, dar situatia se va schimba in curand. Mai mult, bancile americane au probleme. Dolarul ar putea creste insa in ochii investitorilor, daca impasul financiar din zona euro se amplifica.
Yenul japonez (JPY) - 100 yeni japonezi = 3,0951 lei (curs BNR 7.09.2011)
Japonia poate fi un concurent serios in zona refugiilor fiscale, chiar daca investitorii raman rezervati in privinta afacerilor in zona. Guvernul incearca sa tina moneda sub control si sa stimuleze economia japoneza, marcand un pas important in revenirea Japoniei dupa cutremurul devastator din 11 martie. Yenul s-a intarit dupa vestile privind temperarea francului elvetian.
Valutele dependente de resurse - metale sau resurse energetice
Dolarul australian (AUD) - 1 dolar australian = 3,1960 lei (curs BNR 7.09.2011), dolarul canadian (CAD) - 1 dolar canadian = 3,0520 lei (curs BNR 7.09.2011) si dolarul neo-zeelandez (NZD) - 1 dolar neo-zeelandez = 2,4963 lei (curs BNR 7.09.2011) sunt valute dependente de metale sau resurse energetice - petrol.
Analistii au remarcat lichiditatea acestor monede si politica monetara conservatoare aplicata in cazul acestora - chiar daca aceste caracteristici se pot deteriora pe fondul stagnarii cresterii economiei globale.
Valutele din pietele emergente
Pietele emergente sunt probabil singurele tari avide dupa infuzii de capital strain. Chiar daca multi investitori se vor orienta spre valute aparte, precum dolarul din Hong Kong sau realul brazilian, acestea nu vor reprezenta, cel putin pentru moment, un "paradis fiscal", deoarece pietele pe care activeaza sunt volatile.