ANALIZA: Zece fosti KGB-isti cu averi uriase

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Zece fosti KGB-isti cu averi uriase ANALIZA: Zece fosti KGB-isti cu averi uriase
de Manager.ro la 07 Oct. 2011
Urmareste-ne pe Google News
analizakgbaverebanicoruptievladimir putinrusia

Miliardarul rus Alexander Lebedev - al 564-lea cel mai bogat om de pe planeta - a ajuns in atentia presei in luna septembrie, dupa ce a folosit tehnicile de lupta deprinse in KGB pentru a-l pune la podea pe un alt mogul, Sergei Polonsky, in cadrul unei emisiuni televizate.

Lebedev este insa doar unul. Cati fosti KGB-isti figureaza in clasamentul Forbes al celor mai instariti indivizi? Cum au castigat acesti pioni o multime de bani in capitalism, cu un trecut comunist atat de tumultuos? Iata o lista succinta a celor mai bogati KGB-isti.

10. Vladimir Putin

Averea declarata a lui Vladimir Putin ajunge la 150.000 dolari in depozite bancare si un venit de doar 80.000 dolari pe an. Fosti oficiali rusi au declarat insa ca aceste cifre reprezinta doar o mica parte din vistieria fostului KGB-ist.


Fostul presedinte al Dumei de Stat din Rusia, Ivan Rybkin si analistul politic Stanislav Belkovsky au declarat ca primul ministru rus controleaza pe ascuns participatii serioase in marile companii energetice de gaze si petrol, precum Gazprom si Gunvor - actiuni evaluate la 50 miliarde dolari.


Cu o asemenea avere, emblematicul karatist ar ajunge cel mai bogat om din Europa. In 2010, un fost partener de afaceri al lui Putin, pe numele sau Sergei Kolesnikov, a sustinut intr-o scrisoare adresata presedintelui Dmitry Medvedev ca Putin a fost implicat intr-o schema financiara, prin care a transferat donatiile realizate catre un proiect de sanatate in propriile conturi. Daca aceste afirmatii sunt adevarate, fostul KGB-ist s-a descurcat bine in lumea noua - chiar daca pe cai nu tocmai onorabile.


9. Alexei Kondaurov

Alexei Kondaurov este fostul analist sef de la Yukos - o companie care furniza 20% din productia de petrol a Rusiei, inainte sa intre in faliment (2006). Actualmente, Kondaurov este membru al Partidului Comunist in Duma de Stat din Rusia.

Fostul general KGB nu discuta mult despre cum se bat cap in cap ideologia sa politica si averea incomensurabila. "Nu exista contradictii", spune Alexei Kondaurov, referindu-se la ambele sale "calitati", de milionar si respectiv comunist. "Engels a fost un oligarh si Lenin un golan", mai considera acesta.


8. Andrei Lugovoi

Andrei Lugovoi, om de afaceri cu milioane-n cont, politician si fosta garda de corp KGB, este celebru pentru scandalurile legate de avutia sa. Dincolo de faptul ca in 2001 a fost arestat pentru ajutorul oferit lui Nikolai Glushkov (acuzat de frauda), in scopul evadarii, este cautat in Marea Britanie pentru legatura cu asasinatul fostului agent KGB Alexander Litvinenko.

Lugovoi este suspectat ca l-ar fi otravit pe informator cu poloniu-210, substanta extrem de radioactiva, in timpul unei vizite in Marea Britanie, din 2006. Inspectorii au gasit urme de poloniu in trei din hotelurile in care acesta a locuit. Totusi, exista sanse reduse ca Lugovoi sa fie extradat. In calitate de membru in Duma de Stat, are imunitate in fata legii.


7. Philipp Bobkov

Philipp Bobkov a fost un jucator-cheie al KGB-ului in anii '80 - '90, scrie businesspundit.com. A rezolvat conflictele etnice din Uniunea Sovietica in stilul sau: i-a incitat pe etnici, apoi s-a laudat ca i-a ajutat sa se reconcilieze si a tratat cu brutalitate populatia locala. In prezent, pastreaza un profil modest si are o varsta inaintata, lucrand ca sef al unei agentii private de securitate pentru compania Media-Most - care a angajat mii de fosti membri KGB. Media-Most a fost fondata de mogulul media Vladimir Gusinsky, care l-a facut pe Bobkov putred de bogat.

Ca o nota de subsol, mentionam ca agentia sa a fost acuzata de tentativa de asasinat a oligarhului rus Boris Berezovsky in 1994, semn ca Bobkov nu a renuntat la obiceiurile murdare.


6. Andrey Belyaninov

Fostul agent KGB a avut o cariera piperata, de la activitati in cadrul diviziei internationale a serviciului rus de spionaj, la expert financiar in cadrul (acum defunctei) banci REA. Belyaninov a fost si in board-ul Novikombank. Expertul financiar veteran s-a angajat apoi ca director general al agentiei de import-export armament Rosoboronexport (care in 2009 a exportat arme in valoare de 8,8 miliarde dolari). In prezent, este seful FCS (Federal Customs Service) din Rusia.


5. Sergey Chemezov

Omul care detine monopolul asupra surselor de armament dn Rusia a fost candva agent KGB sub acoperire si a lucrat intr-o companie din Dresden, fosta Germania de Est. Vecinul sau era un agent relativ necunoscut pe nume...Vladimir Putin. Chemezov detine in prezent multe pozitii de conducere in diverse companii, inclusiv in boardul director al producatorului de avioane Sukhoi (care in 2009 inregistra bunuri de 860 milioane dolari). Chemezov este si directorul general al Rosoboronexport, compania care produce 90% din armele rusesti de la export.


4. Nikolay Tokarev

Nikolay Tokarev a fost agent KGB in Germania de Est, in timpul Razboiului Rece - un alt prieten al lui Vladimir Putin in anii tineretii. De atunci, a fost transferat in lumea nemiloasa a spionajului si a transportului international de petrol.

Actualmente, este presedintele companiei ruse de stat Transneft, care furnizeaza logistica pentru industria de petrol si gaze naturale - are peste 100.000 de angajati si venituri de 4 miliarde dolari pe an. Tokarev si-a incercat norocul si ca presedinte al Zarubezhneft, firma implicata in transporturi petroliere.

3. Viktor Ivanenko

Viktor Ivanenko a fost presedinte al KGB pentru Republica Rusa. Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, a devenit vicepresedinte al companiei petroliere Yukos (1993). Cinci ani mai tarziu, a devenit actionar majoritar, dar a renuntat la scurt timp, pentru a deveni consultant al ministerului de finante din Rusia.

Mai mult, Ivanenko a reusit sa ajunga vicepresedinte al fundatiei pentru Dezvoltarea Parlamentarismului. Ivanenko este al 84-lea cel mai bogat rus, cu o avere de 290 milioane dolari.

2. Alexander Bortnikov

In prezent, este membru in boardul Sovcomflot, una din cele mai mari companii maritime din Rusia. Alexander Bortnikov a fost agent KGB. S-a antrenat la Moscova, apoi a lucrat cativa ani pentru organizatie, dupa care a devenit sef al FSB (serviciul secret al Federatiei Ruse).

Exista zvonuri potrivit carora ar fi fost implicat in asasinarea fostului KGB-ist Alexander Litvinenko in 2006. In 2007, Bortnikov a facut subiectul unui scandal de spalare de bani, „condimentat” cu asasinarea presedintelui Bancii Centrale ruse, Andrey Kozlov.

1. Alexander Lebedev

Repetam: Alexander Lebedev, mogulul miliardar, l-a pocnit pe un alt miliardar, in cadrul unei emisiuni tv. In ultimii ani, Lebedev a cumparat o serie de ziare britanice. Oligarhul a lucrat pentru KGB (First Chief Directorate), sector responsabil cu operatiunile internationale si colectarea de informatii.

Avand in vedere ca l-a culcat la podea pe Sergei Polonsky dintr-o singura lovitura, ne putem gandi ca instruirea KGB da roade...Alexander Lebedev detine o avere de 2 miliarde dolari.

foto generic: Eastern Promises (2007), regia: David Cronenberg, cu Viggo Mortensen

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x