Analizele Manager.ro: Romania are potentialul agricol pentru a hrani 80 de milioane de locuitori...
agriculturaferme agricolesolariicultivarea legumelor in solarii
...dar asigura hrana pentru doar 8 milioane (restul necesarului se aduce din import). Lipsa unei strategii coerente de dezvoltare in ultimii 22 de ani a facut ca doar 3,5 milioane dintr-un total de 10 milioane de hectare de teren arabil sa fie lucrate. Forta de munca ar fi, deoarece sunt 4,2 milioane de oameni implicati in agricultura in tara noastra. Doar ca 90% din ei practica agricultura de subzistenta si nu fac din aceasta indeletnicire o profesie.
Se poate spune ca deprofesionalizarea agriculturii cu care ne confruntam in momentul de fata are drept cauza colectivizarea realizata de comunisti in perioada 1949-1962. Atunci oamenilor li s-au luat atat pamanturile, cat si mijloacele de productie, iar dupa 1990, cand au fost reimproprietariti, li s-au dat doar terenurile, dar nu si mijloacele necesare pentru a le lucra.
In plus, beneficiarii reimproprietaririi au fost in marea lor majoritate urmasii victimelor colectivizarii, adica oameni traiti la oras, fara nicio treaba cu agricultura si care manifestau aversiune pentru orice forma de asociere in vederea crearii unor exploatatii de mari dimensiuni. Acum se stie ca agricultura performanta nu se poate face pe o suprafata mai mica de 100 ha, dar atunci, in anii ’90, amintirea CAP-urilor si a lipsei de avantaje asociate cu acestea era inca foarte proaspata.
S-a ajuns astfel ca 60% din suprafata agricola a tarii sa fie faramitata in exploatatii de dimensiuni mici si foarte mici, media fiind de 3,3 ha. Conform Eurostat, in Romania exista un total de aproximativ 4 milioane de astfel de exploatatii agricole, din care 2,5 milioane au sub 1 hectar. Exista doar 312.000 de exploatatii, adica 8%, care functioneaza ca afaceri (e vorba aici de mari ferme agroindustriale), in timp ce restul de 92% sunt, in proportie covarsitoare, gospodarii de subzistenta.
Este logic asadar ca cea mai mare parte din milioanele de romani ce lucreaza, statistic, in agricultura sa fie formata din oameni care traiesc la limita sau sub pragul saraciei si care constituie un rezervor nestins de emigratie. Iar rezultatul acestei situatii este deja vizibil: taranul roman nu doar ca nu se transforma in fermier modern, dar dispare treptat si, impreuna cu el, si sansa unei agriculturi sanatoase.