Factorii care vor modela viitorul: Progresul tehnologic, schimbarile demografice, epuizarea resurselor si schimbarile climatice
pwc romaniaviitorul omeniriiprogresul tehnologic
Exista anumiti factori care, in mod indiscutabil, vor modela viitorul omenirii. Directorii de companii din Romania considera ca exista trei mega-tendinte care le vor transforma afacerile in urmatorii ani, potrivit concluziilor celei de-a 17 editii a sondajului PwC Global CEO Survey.
Aproape toti sunt de parere ca progresul tehnologic va avea un impact semnificativ asupra companiilor lor. Mai mult de jumatate dintre respondenti declara ca vor resimti influenta schimbarilor demografice, precum si pe cea a epuizarii resurselor si a schimbarilor climatice. Urbanizarea este, de asemenea, una dintre tendintele globale care pot remodela afacerile.
92% dintre directorii generali din Romania au mentionat progresul tehnologic ca fiind una dintre primele trei tendinte globale care le vor transforma cel mai mult afacerea in urmatorii cinci ani. Procentul este mai mare comparativ cu cel inregistrat la nivel global si european (81%). Atat schimbarile demografice cat si epuizarea resurselor si schimbarile climatice au fost mentionate de catre 51% dintre directorii de companii din tara noastra.
Urbanizarea este mentionata de catre 47% dintre acestia. Progresul tehnologic si schimbarile demografice sunt cele mai importante tendinte si in opinia directorilor generali la nivel global. Raspunsurile lor plaseaza pe a treia pozitie schimbarile in echilibrul puterii economice globale. Aceasta tendinta este mentionata de 59% dintre respondentii la nivel global, in vreme ce doar 41% dintre omologii lor din tara noastra o includ pe lista primelor trei tendinte care le vor transforma afacerile.
„Exista un larg consens intre directorii generali din Romania in privinta rolului progresului tehnologic in remodelarea afacerilor in urmatorii ani. In acest context, in care avem tot mai mult sentimentul ca viitorul a inceput ieri, inovatia este cea mai importanta oportunitate de crestere. Iar inovatia nu se mai rezuma doar la tehnicile de fabricare a produselor sau la maniera de prestare a serviciilor, ci si la modalitatile de abordare si atragere a clientilor”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.
Dupa experienta ultimilor cinci ani in care directorii generali din Romania si-au condus companiile incercand sa le mentina profitabile in conditii economice vitrege, cei mai multi dintre ei se bazeaza pe cresterea organica a afacerilor lor. Acestia vad ca principala oportunitate de crestere a afacerii inovatia in privinta produselor si serviciilor, intr-o proportie (47%) mai mare decat cea a omologilor la nivel global (35%) si european (33%).
Aceasta tendinta s-a accentuat atat in Romania cat si pe plan global fata de editia anterioara a studiului, cand 29% dintre respondentii din tara noastra considerau crearea unui nou produs sau serviciu cea mai importanta sursa de dezvoltare a afacerilor (25% pe plan global). „Liderii de succes ai lumii de maine vor fi cei care reusesc sa identifice si sa exploateze schimbarile demografice pentru a-si asigura forta de munca necesara si pentru a o pregati sa faca fata noilor exigente ale economiei globale. Cu siguranta, progresul tehnologica va transforma radical piata fortei de munca.
Se discuta tot mai mult despre meseriile viitorului. Odata cu ele, noi competente vor fi necesare viitorilor angajati, care la randul lor vor avea cerinte tot mai specifice. In aceste conditii, capitalul uman va continua sa fie o prioritate a directorilor de companii”, a adaugat Vasile Iuga. Aproape jumatate (46%) dintre respondentii din Romania se asteapta la o crestere a numarului de angajati. Procentul depaseste valoarea inregistrata in Europa (42%) si pe cea din Europa Centrala si de Est (33%).
Omologii la nivel global sunt mai ambitiosi in privinta planurilor cu personalul, jumatate dintre ei mizand pe crestere. In acelasi timp insa, circa o treime (32%) dintre directorii de companii din Romania se asteapta ca numarul angajatilor sa scada, acesta fiind al patrulea cel mai mare procentaj din lume, dupa Italia (43%), Australia (39%) si Spania (37%). La nivel global, 20% dintre directorii generali impartasesc aceasta opinie, iar in Europa Centrala si de Est procentul lor este de 28%.
Disponibilitatea personalului cu abilitati cheie este perceputa ca o provocare majora pentru companii de catre directorii generali din intreaga lume. Cei mai multi respondenti la nivel global (63%) indica acest aspect ca fiind un potential risc. Procentul directorilor generali din Romania care sunt ingrijorati de acest risc a crescut fata de editia precedenta, pana la 59%. Pe locul al doilea in topul amenintarilor percepute de directorii de companii la nivel global se regaseste cresterea costurilor cu forta de munca pe pietele cu crestere ridicata (58% dintre respondenti).
Foto: Wikipedia.