Opinie Paul Maximillian: Am o pensie. Cum procedez corect sa mor decent?
pensie decentapilon 2batranetecontributii
Romanii au, in marea lor majoritate, o mare deficienta nu numai de educatie financiara, dar si de finante. Din acest ultim motiv, foarte putin sunt cei care isi permit o pensie decenta dupa 40-45 de ani de munca, de asta in timpul vietii nu ne permitem o asigurare de viata sau de sanatate. Cand nu stii daca maine o sa iti permiti painea, asigurarea nu este atat de prioritara.
Din curiozitate mi-am verificat, aseara contul pe care-l am la pensia privata obligatorie, iar informatiile erau exact asa cum ma asteptam. La mai bine de 4 ani de la prima contributie facuta, am reusit sa am subscrieri brute in valoare de putin peste 3.500 de lei, impreuna cu randamentul inregistrat de fondul la care am banii s-au strans 4.200 de lei, adica fondul a mai pus in aceasta perioada de timp 20%. Nu am nici macar 1.000 de euro in peste 4 ani.
Nu este vina fondului, care a investit majoritatea banilor mei alaturi a ai altor cateva sute de mii de participant numai in active romanesti, este vina mea, ca nu am fost destul de destept incat sa castig mai mult pentru a cotiza mai mult. Pentru a va face o idee (fara sa ma laud sau victimizez) salariul mediu in acesti 4 ani a fost de 2.500 de lei. Eu unul as spune ca a fost destul de bunicel, fiind peste media salariului mediu la nivel de Romania, dar nu destul de bun cat sa imi permit o batranete, nu confortabila, ci decenta.
In prezent, o parte din taxele mele se duc pentru pensia mea, iar o buna parte se duc pentru a sustine pensiile batranilor de azi. In 10-15 ani, poate voi ajunge sa imi sustin singur pensia, dar problema este ca noi suntem generatia de sacrificiu pentru ca asa a decis sistemul.
Ieri, eram acuzat ca manipulez realitatea si aleg sa nu spun tot adevarul despre fondurile de pensii. Intradevar, am peste media contului de pe Pilonul II si nu sunt multumit. Imi permit sa-i intreb pe administratorii de fonduri si pe reprezentantii acestora: “Domnilor, cum sa fac sa manipulez realitatea mai bine sa-mi schimb realitatea ce ma asteapta peste 35 de ani?”. Sincer, nu vreau sa ajung ca parintii mei sa ma chinui cu o pensie de 600-700 de lei in cel mai bun caz sau sa stau la mila copiilor mei, inca nenascuti.
Mi se reprosa ca incurc Pilonul II cu Pilonul III. Nu am cum sa le incurc, domnilor, pentru ca pentru Pilonul II mi se iau bani independent de dorintele mele, iar pentru Pilonul III nu am bani sa contribui.
Marea problema pentru generatia mea in momentul de fata este ca risc sa ajung la o “intalnire-oarba” chiar cu viitorul de care ma feresc. Iar daca eu sunt subiectiv pe acest subiect, ma intreb oare de ce deputatii europeni vorbeau, ieri, la Strasbourg despre vulnerabilitatea schemelor de pensii publice si private?
Acestia au cerut statelor membre UE sa introduca sau sa mentina scheme de pensii diversificate si au subliniat rolul pensiilor publice in asigurarea unor standarde decente de viata pentru toti.
Raportorul Ria Oomen – Ruijten spunea ca o treime din populatia UE are peste 55 de ani, in aceste conditii sustenabilitatea chemelor de pensii fiind pusa la indoiala. Acestea fiind spuse, ce sau cine imi garanteaza mie ca cetatean al Romaniei ca dupa 40 de ani de munca nu voi ajunge asemeni parintilor mei, sa am o pensie mizerabila in care statul si-a permis sa bage mana?
Sa facem un calcul, eu ii voi spune “scenariu pesimist”. Ma iau pe mine drept referinta si va rog sa nu generalizati la nivel de societate acest calcul. Este estimativ cu o mare marja de eroare.
Am 30 de ani, voi mai cotiza la pensia de pe Pilonul II, inca 35 de ani de acum incolo, adica inca 420 de luni. In prezent, cotizez 13 euro la Pilonul II, dar voi calcula ca pun 35 de euro. Asta inseamna ca primele brute subscrise de mine la 65 de ani vor insuma 14.700 de euro. Sa spunem ca sunt pesimist, in continuare, si fondul care-mi administratorul care-mi administreaza fondul nu-mi inmulteste banii decat de 4 ori. Deci, pensia mea va insuma 58.800 de euro. Cu acesti bani eu va trebui sa mai traiesc 20 de ani (aici sunt optimist). Asta inseamna ca voi avea o pensie de 245 de euro pe luna.
Asta este realitatea mea, distorsionata. Realitatea fondurilor de pensii spune ca 80% dintre noi contribuie cu mai putin de 24 de euro pe luna. Realitatea generala spune ca mai bine de jumatate dintre acestia contribuie in cel mai bun caz cu cat contribui si eu 13-15 euro. Dupa tiparul scenariului de mai sus, realitatea lor va arata monocrom, pentru ca acestia se vor trezi cu o pensie mai mica de 120 de euro.
In aceste conditii, incep sa vad viata prin ochii unui batran si dupa ce ies la pensie sa incep sa-mi strang bani pentru un cosciug care face 3 pensii, un loc de veci care costa 5 pensii, iar ritualul de inmormantare alte 4. Un an din pensie se duce pe moartea mea. Daca este asa, daca nu imi permit o viata decenta, macar de o eternitate decenta sa am parte!