Sondaj printre analisti: Grecia va fi incapabila sa-si plateasca datoriile. Zona Euro va supravietui
sandajgreciazona eurobbcuniunea europeanafmi
Grecia nu va reusi sa isi plateasca datoriile externe, estimeaza majoritatea analistilor chestionati de BBC World Service. Cei mai multi cred insa ca Zona Euro va supravietui.
Criza euro a inceput in momentul in care a devenit clar ca Grecia se va chinui sa isi plateasca datoriile si cand statul a primit ajutoare financiare de salvare de la Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI). Dupa aceea, Irlanda a ajuns intr-o situatie similara, iar Portugalia este foarte aproape de acest lucru.
BBC a chestionat 38 de specialisti in Zona Euro si analisti. 25 din acestia sunt siguri ca Grecia nu va reusi sa isi plateasca datoriile. "Va fi incapabila (Grecia - n.r.) sa-si plateasca datoriile deoarece nu va putea atinge tintele fiscale si de crestere necesare pentru a face datoria sustenabila", spune Gabriel Stein de la Lombard Street Research din Londra.
Alti 14 respondenti cred ca Irlanda va ajunge in aceeasi situatie, iar 7 vad un sfarsit similar si pentru Portugalia.
Supravietuirea euro
La intrebarea "Poate ramane moneda euro intacta?", 33 din analisti au spus ca acest lucru este posibil.
Didier Duret, seful diviziei de investitii a ABN Amro, a declarat ca Zona Euro nu se va rupe: "Costurile - directe si indirecte - sunt prea mari. Acest lucru ar insemna si o cadere politica, ar avea implicatii istorice uriase si am abandona raiul geopolitic pe care il reprezinta in acest moment Europa".
Din cei 38 de analisti chestionati de BBC, 23 cred ca Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana (CE) au administrat criza euro satsifacator sau bine.
Ce se intampla cand un stat nu mai este capabil sa isi plateasca datoriile
Cel mai probabil in aceasta situatie creditorii vor renegocia lungimea imprumutului, precum si dobanzile. Practic un stat nu poate falimenta. Printre statele care au ajuns intr-o asemenea situatie se numara Coreea de Nord (in 1987), Rusia (1998) sau Argentina (2002).