Un angajat roman primeste in medie 2 euro pe ora
angajatisalarii netemuncaproductiecontributiibuget
In tara noastra, cei mai multi dintre angajati primesc salarii nete ce nu depasesc 1,5-2 euro pe ora, insa diferenta dintre suma neta primita de un salariat pentru munca prestata si costul total cu forta de munca este foarte mare.
Iata cum se alcatuieste costul total, si cu cat vand angajatorii ora de munca efectiv lucrata:
- impozitul pe salariu si contributiile la diversele bugete de asigurari majoreaza cu circa 80% costurile initiale cu forta de munca
- salariatul are o luna de concediu in care nu lucreaza, dar pentru care primeste salariu. Majoritatea salariatilor primesc in fiecare an cel putin un salariu sub forma de prime si bonusuri (oare?), inclusiv al 13-lea salariu. "Angajatorul plateste anual 13 salarii, iar angajatul munceste decat 11 luni", scrie
businessday.ro.
- sarbatorile legale, concediile medicale si zilele libere acordate angajatilor cu ocazia diverselor evenimente care au loc in familie reprezinta tot zile platite, chiar daca angajatul nu lucreaza (
n.a., ar fi culmea sa lucram in ziua in care ne-a murit bunica, dar este posibila si aceasta varianta...). De aici rezulta o crestere cu inca 20% a costului orei de munca efectiv lucrate.
- de asemenea, un angajat sta la munca 8 ore pe zi, dar nu este productiv decat 75% din timp, restul fiind neproductiv. Sa spunem deci ca sta in pauza de masa, de tigara etc. Timpul neproductiv al angajatilor romani majoreaza costul orei de munca efectiv lucrate cu inca 20-30%, precizeaza sursa citata.
Teoretic, angajatul lucreaza 12 luni pe an, insa practic el lucreaza doar 7-8 luni, restul de 4-5 luni "fiind neproductiv".
- formarea profesionala, transportul angajatilor, precum si alte costuri majoreaza costul orei de munca efectiv lucrate cu cel putin inca 25%.
Daca pornim de la un salariu net de 1,5-2 euro pe ora si adaugam 80% contributii la buget, 20% concediu, prime si bonusuri, 20% sarbatori legale si alte
zile libere, 20-30% pierderea de eficienta, 25-30% alte costuri si adaugam si profitul ajungem la un pret pe ora efectiv lucrata de circa 6-8 euro in cazul angajatilor direct productivi.
Observam astfel ca aceste costuri cu forta de munca sunt de 3-4 ori mai mari decat suma neta cu care un angajat este platit.