RADIOGRAFIE: Iata de ce a ajuns Spania in situatia economica grava de acum

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
RADIOGRAFIE: Iata de ce a ajuns Spania in situatia economica grava de acum RADIOGRAFIE: Iata de ce a ajuns Spania in situatia economica grava de acum
de Manager.ro la 19 Apr. 2012
Urmareste-ne pe Google News
radiografiespaniasomajgermaniabcebundesbank

Toate pietele stau acum cu ochii pe Spania, o tara care se cazneste sa iasa din hatisurile crizei financiare si economice. Statul iberic are cea mai ridicata rata a somajului din Europa, de 24%. In randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani situatia este si mai grava. Peste 50% dintre ei nu au un loc de munca.

Haideti sa vedem cum a ajuns Spania in aceasta situatie. In 2007, datoria externa a Spaniei reprezenta doar 36% din produsul intern brut (PIB). In acelasi an, ponderea datoriei externe a Germaniei in PIB era de 65%. Astazi, Spania se imprumuta prin obligatiuni cu maturitate la zece ani la o dobanda de circa 6%, nesustenabila, iar Germania plateste o dobanda de doar 1,75% la obligatiuni similare. Este clar, creditorii nu mai au incredere ca statul iberic va mai avea capacitatea de a le returna banii. 
 
Mai mult, in 2008, guvernul de la Madrid a avut incasari la buget mai mari decat cheltuielile si incepuse procesul de platire a datoriilor externe. In acelasi timp, Berlinul incalca regula Tratatului de la Maastricht, consemnand un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB. In aceste conditii eliminam un suspect de pe lista: criza izbucnita in 2008. Ea nu are cu nimic de a face cu situatia in care se afla astazi tara. 
 
Ceva a mers gresit in Spania. Dar ce?
 
De fapt, intreaga economie spaniola este o dezordine de nedescris. Insa cel care a pus pe butuci economia este sectorul imobiliar. 
 
Bancile, la fel ca si in SUA, au acordat credite imobiliare pe banda rulanta, unor persoane care in mod normal nu se calificau pentru ele. Institutiile de credit au finantat masiv si dezvoltatorii imobiliari. S-a format astfel o bula in sector. Intre 1996 si 2007, preturile proprietatilor din Spania s-au triplat. Acum preturile au luat-o la vale si nu dau semne ca se vor opri curand. 
 
Industria constructiilor s-a prabusit, lasand zeci de mii de oameni fara locuri de munca. Proprietarii de case pe care nu si le permiteau au dificultati financiare si trebuie sa-si reduca cheltuielile. Iar bancile stau pe un munte de credite imobiliare neperformante. 
 
Acum, Spania este nevoita sa se imprumute si sa cheltuiasca pentru a evita colapsul economic. Si, in loc sa scada, datoria suverana creste. Mai mult, in ciuda masurilor dure de austeritate, deficitul bugetar al Spaniei se mentine la un nivel ridicat. 
 
Nu numai o cauza
 
Din pacate, bula imobiliara nu este singura problema cu care Spania se confrunta. Mai exista o "basica" pe piata muncii. In anii de boom economic salariile au crescut prea repede. Neavand o economie competitiva, era evident ca aceasta situatie nu poate dura in Spania prea multa vreme. 
 
Cu importuri ieftine si exporturi scumpe, cauzate de lipsa de competitivitate, economia spaniola a cheltuit cu 10% mai mult decat a castigat in 2007 si 2008. 
 
Din nefericire pentru Spania, foloseste aceeasi moneda ca si Germania - euro. Asta inseamna ca Spania nu isi poate devaloriza propria moneda pentru a-si spori competitivitatea la exporturi. Iar intre produse similare, unul fabricat in Spania, mai scump, si altul in Germania, mai ieftin, ce ati alege? Pe cel german, desigur. 
 
Asta inseamna ca Spania va ramane blocata in capcana unei monede prea puternice pentru ea, iar Germania se va bucura de o moneda subevaluata pentru multi ani de acum incolo. 
 
"Solutia finala"
 
Creditorii nu se tem neaparat de faptul ca Spania nu nu isi va mai plati datoriile, ci ca va decide sa adopte solutia finala - sa paraseasca zona euro. Efectul ar fi devastator pentru creditori si pentru uniunea monetara. Pentru creditori pierderile s-ar putea ridica la peste 50% din suma imprumutata. Asta depinde de cat de mult s-ar devaloriza pesetas in raport cu euro. In aceste conditii, tot mai multe banci si investitori isi retrag banii din Spania si ii duc in Germania. Astfel, economia spaniola trebuie sa se imprumute si pentru a inlocui banii pe care ii pierde. 
 
Imprumuturile totale acordate de catre banca centrala din Spania catre bancile comerciale au ajuns la valoarea de 227 miliarde de euro in martie a.c., fata de 50 miliarde de euro in iunie 2011. 
 
La randul sau, banca centrala din Spania s-a imprumutat 270 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana (BCE). Iar la randul sau, BCE se "aprovizioneaza" cu bani in special de la Bundesbank, banca centrala germana. In martie 2012, suma totala imprumutata de Bundesbank in zona euro, de la izbucnirea crizei financiare si pana acum, a ajuns la 616 miliarde de euro. Asta inseamna 24% din PIB-ul german. 
 
Aceste cifre sunt uriase daca le comparam cu pachetul de asistenta financiara in valoare de 130 miliarde de euro pus la dispozitia Greciei. 

Ce face Guvernul

Introduce cel mai auster buget din ultimele patru decenii. Taieri bugetare de peste 27 miliarde de euro, majorarea taxelor si inghetarea salariilor bugetarilor sunt cele mai grele conditii financiare carora spaniolii trebuie sa le faca fata.
 
Este nevoie de "masuri extraordinare", din cauza ca situatia Spaniei "este critica", a spus Cristobal Montoro, ministrul spaniol insarcinat cu bugetul.
 
Conditiile sunt dure: vor fi taieri bugetare de 27,3 miliarde de euro, taxele vor creste, iar salariile bugetarilor vor ingheta. Nivelul cheltuielilor bugetare va fi diminuat cu aproximativ 17%, insemnand o crestere de doua puncte procentuale comparativ cu nivelul anuntat anterior.

Ultimele NOUTATI

Examenul de presedinte
Analize

Examenul de presedinte

today02 Mai. 2025
Motive mai putin evidente pentru care instanta de judecata poate anula o concediere disciplinara
Companii

Motive mai putin evidente pentru care instanta de judecata poate anula o concediere disciplinara

today02 Mai. 2025
1 mai la romani inseamna mici, bere si hore
Ultima ora

1 mai la romani inseamna mici, bere si hore

today01 Mai. 2025
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Astazi in istorie

1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim

today01 Mai. 2025
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Afla...

Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari

today01 Mai. 2025
Ce sarbatorim de fapt, pe 1 mai?
Cultura generala

Ce sarbatorim de fapt, pe 1 mai?

today01 Mai. 2025
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
Stiri IT 2025, Tehnologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025

today30 Apr. 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Economie

ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!

today30 Apr. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x