Bogdan Iordache, TechAngels: Avem disponibili circa 10 milioane de euro pentru investitii in startup-uri in 2013

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bogdan Iordache, TechAngels: Avem disponibili circa 10 milioane de euro pentru investitii in startup-uri in 2013 Bogdan Iordache, TechAngels: Avem disponibili circa 10 milioane de euro pentru investitii in startup-uri in 2013
de Manager.ro la 11 Oct. 2012 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
bogdan iordachetechangelsstartup-urihow to webantreprenori

Aproape toate firmele din Romania care abordeaza piata internatioanala s-au dezvoltat cu capital strain. De aceea, Bogdan Iordache, fondatorul How To Web, a pus bazele, impreuna cu Radu Georgescu si Andrei Pitis, TechAngels - o retea de business angels prin intermediul careia antreprenorii isi pot prezenta proiectele si pot obtine finantare.

"Startup-urile noastre din tehnologie au fost finantate ani buni doar cu capital strain. Exista bani in Romania. Romania nu e o tara saraca. Este o tara care are sute de milionari." Potrivit lui Bogdan, procesul de functionare al retelei TechAngels este extrem de simplu: "Cei care doresc finantare ne contacteaza, impreuna facem o evaluare a proiectului, pe care o trimitem ulterior catre investitori, urmarind sa-i punem in contact in principal cu cei care sunt cei mai potriviti pentru respectivul proiect. Dupa contactul initial urmarim procesul si ajutam, in cazul investitiilor sindicalizate, la inchiderea rundei."
 
Adrian Popa: Cum ajunge cineva sa investeasca prin intermediul TechAngels?
 
Bogdan Iordache: Suntem in situatia in care refuzam anumiti investitori deoarece vrem sa fim siguri ca profilul celor care participa la retea se potriveste cu startup-urile pe care le vizam. In cazul unei retele de business angels decizia este luata de investitor, individual, si, prin urmare, ai nevoie ca respectivii investitori sa aiba experienta si sa fie seriosi. Au nevoie de un minim de expertiza pentru a intelege businessul in care se baga si cum se poate dezvolta el. 
 
AP: Cati bani crezi ca ar putea fi investiti in startup-uri prin TechAngels anul viitor?
 
BI: Cred ca spre 10 milioane de euro. Ar fi disponibili. Cat din acesti bani o sa se si ia, asta este treaba startup-urilor.  
 
AP: Cate procente din acesti bani provin de la investitori romani si cate de afara?
 
BI: Marea majoritate a celor din reteaua TechAngels sunt investitori romani, care au firme care activeaza in domeniul technologie. Ei dispun de 90-95% din suma de care vorbeam.
 
AP: Nu s-a observat si o migrare a celorlalti investitori, cei care bagau bani in clasicele imobiliare catre investitii in startup-uri?
 
BI: O sa ajungem si acolo, dar nu stiu peste cat timp. 
 
AP: Zic asta pentru ca de la cei care au facut bani din IT te astepti sa investeasca in startup-uri din domeniul tehnologic...
 
BI: Nu neaparat. Oamenii acestia provin din zona de tehnologie, dar daca te uiti la industria tech romaneasca observi ca ea are expertiza pe doua directii: enterprise si embedded systems. Noi asta am facut in Romania ani de zile. Acum intrebarea este: cum ajuti tu un investitor care are experienta pe embedded systems sa investeasca in startup-uri orientate spre consumator? Este o provocare, un transfer de cunostinte care se intampla, un proces. How To Web si TechAngels sunt doua mecanisme care isi propun sa ajute piata sa mearga in aceasta directie. 
 
"Linia asta, dintre reusita si nereusita, daca o privesti prin ochii Registrului Comertului e una, iar daca o privesti prin ochii tai e alta."
 
In ultimii ani, miscarea antreprenoriala a crescut mult in vizibilitate in Romania si au parut o multime de evenimente si conferinte anuale de IT. How To Web este cel mai important eveniment dedicat web-ului din Romania si din regiune. Insa Bogdan si echipa sa nu se culca pe o ureche si inoveaza an de an, pentru a face conferinta cat mai utila pentru antreprenori. 
 
AP: Care a fost experienta sau intamplarea care te-a inspirat sa pui bazele How To Web?
 
BI: Ideea How To Web a aparut in urma unei experiente personale. Am o firma de e-mail marketing si dupa o vreme (eu sunt programator la origine, nu stiam aproape nimic legat de business) am inceput sa merg la diferite evenimente (de profil - n.e.) din Romania. La un moment dat, am decis ca e momentul sa merg si la evenimente de afara. Dintr-o intamplare, am ajuns in 2008 la cel mai mare eveniment de web din Europa, Le Web. Nu stiam atunci exact unde ma duc. Am fost uimit de impactul pe care il poate avea asupra cuiva un eveniment pe tehnologie bine facut. La Le Web, in 2008 ajunsesera la 1.400 de participanti. Atunci mi-am dat seama ca in Romania erau evenimente de online, dar nu de tehnologie si antreprenoriat. M-am gandit atunci ca ar fi o chestie grozava de facut in Romania, dar nu am luat nicio decizie imediata in directia asta. La un moment dat am intalnit mai multe persoane care erau interesate de crearea unui mecanism, de orice fel, de suport antreprenorial. Tot navigand prin idei, am ajuns la concluzia ca o conferinta ar fi un lucru foarte bun. Asa am inceput in 2009 How To Web. Atunci a fost un eveniment mic, facut la Politehnica Bucuresti, cu 170 de participanti, printre care trei din Iasi. 
 
AP: Printre speakerii de anul acesta de la How To Web se afla seful Evernote si alti manageri de talie internationala. Te asteptai ca How To Web sa devina un eveniment de o asemenea importanta atat de repede, in doar trei ani? 
 
BI: N-as vrea sa par lipsit de modestie, dar noi dintotdeauna ne-am dorit sa ajungem aici. Nu ne-am propus niciodata sa facem un eveniment relevant pentru Bucuresti. Am spus ca vrem sa facem un eveniment relevant pentru Europa de Est. Sigur, putea sa ia mai mult sau putea sa ia mai putin, nu stiu. In fiecare an l-am schimbat, in fiecare an am incercat sa-l facem mai bun. Sunt sigur ca dupa evenimentul de anul acesta vom gasi alte lucruri care sa-l faca si mai bun si mai conectat la ceea ce se intampla in regiune. Acesta este un efort continuu, nu are sfarsit. Nu stiu daca o sa ajungem in urmatorii cinci ani la o formula despre care sa zicem ca asta e si sa o repetam apoi. 
 
Importanta unui eveniment e o chestie relativa. Depinde cum il masori. Poti sa masori numarul de participanti, poti sa incerci cumva sa estimezi care e importanta speaker-ilor care participa la el. Eu am trecut prin mai multe metrici de-a lungul timpului si am ales ca metrica importanta pentru noi impactul. Impactul se poate manifesta in multe feluri. Sunt oameni care vin la How To Web si incep apoi proiecte proprii sau care se duc in firma in care lucreaza si demareaza acolo proiecte noi, sunt startup-uri care pleaca la acceleratoare sau startup-uri care isi iau finantare. De exemplu, anul trecut trei startup-uri din Romania au plecat la acceleratoare datorita How To Web. Este vorba de Nexi.me, care a plecat la Rockstart din Amsterdam, 5minutes.to, care a plecat la Springboard din Londra, si MavenHut, care a plecat la Startupbootcamp din Dublin. 
 
Cel mai amuzant lucru legat de impact este ca intr-o zi am primit un e-mail al carui subiect era: "Felicitari, esti bunic!". Era un tip care a fost la How To Web si se gandea sa-si faca un business nou. A fost foarte impresionat de ce a aflat acolo, de atmosfera, de oameni. Si-a facut apoi un startup de tech foarte interesant si na, el era tatal firmei si eu bunicul. 
 
AP: Spuneai, mai devreme, ca How To Web aduce ceva nou in fiecare an. Cum va arata editia How To Web din 2012?
 
BI: Sunt doua lucruri importante care diferentiaza semnificativ acest How To Web de celelalte. Unul este legat de structura prezentarilor pe care o avem. Suntem focusati pe prezentare de studii de caz, de lucruri foarte concrete, despre cum sa dezvolti produse pe trei verticale. Care sunt schimbarile tehnice care afecteaza dezvoltarea de produse, studii de caz despre dezvoltarea de produse si managementul produselor si apoi cum sa promovezi si sa monetizezi produsele
 
In Romania avem o industrie de produs in faza incipienta. Este o aproximare pe care o prezint de multe ori si anume ca in Romania anul trecut pe sectorul IT&C s-au realizat exporturi de o jumatate de miliard de euro, din care peste 90% au fost servicii. Acesta nu e un lucru rau, e foarte bine ca exista zona aceasta de servicii. Aceasta industrie a tinut in Romania specialisti valorosi si a oferit salarii bune, expertiza tehnica. Dar, structural vorbind, este o problema la nivel economic daca lucrurile sunt atat de deplasate intr-o singura directie, pe de o parte. Pe de alta parte, zona de servicii nu poate sa creasca la nivelul unei economii decat in functie de numarul de programatori existenti. Pe cand zona de produs iti permite sa creezi ceva si sa vinzi lucrul ala cu cost zero de stocare (nu e ca si cum ai produce ceva hardware) practic de un numar infinit de ori. Acum trebuie sa trecem de la zona asta de servicii la dezvoltarea de produse. Iar How To Web incearca sa ofere, prin informatiile de acolo, un suport pentru cei care sunt interesati sa inoveze. 
 
Al doilea lucru special legat de editia How To Web de anul acesta este concursul pentru startup-uri. Anul trecut am avut in finala competitiei 10 startup-uri din sapte tari, iar departajarea s-a facut pe prezentarea unui simplu pitch pe scena. Anul acesta am facut (pentru concurs - n.e.) un program care tine patru zile si care incepe cu o zi inainte de conferinta. Este vorba de workshop-uri pentru echipele care intra in etapa finala, dupa care in cele doua zile de conferinta echipele fac pitching si seara avem sesiuni de mentoring, iar in urmatoarea zi au loc intalniri 1 la 1 intre antreprenori si business angels, reprezentanti de la acceleratoare si de la fonduri de investitii. Si dam premii de 20.000 de dolari cash. De ce e important ce am facut? In Europa sunt foarte multe concursuri pentru startup-uri, dar majoritatea primesc firme care au primit finantare de pana la 1 milion de euro. Noi primim firme care au luat pana la 100.000 de euro finantare si sunt doar din zona central est-europeana. Incercam sa facem exact legatura care liseste in regiune, intre startup-urile care au trecut de faza de prototip si finantare. O problema existenta pe care o ai in regiune este ca investitorii nu sunt la tine acasa. Nu exista, cu cateva exceptii, poate Rusia, Austria si Polonia, o piata locala in regiune pentru inovatie tehnologica. In Romania, daca vrei sa faci un produs tehnologic foarte avansat nu-l poti vinde local, pentru ca nu ai piata. Inovatia in tehnlogie este universala. Daca inventezi ceva in Romania poti sa aplici inventia oriunde in lume. Dar, pentru o piata emergenta ca Romania este greu sa sutina o inovatie care se aplica, de exemplu, si in Statele Unite. Si atunci trebuie sa faci legatura intre cei care fac tehnologie inovativa la nivel local si mecanismele de suport care le sunt lor adresate si care sunt internationale. La aceasta editie How To Web vin acceleratoare pentru startup-uri din zece tari, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Germania si Canada. 
 
AP: Cand vom avea primul accelerator de startup-uri in Romania? Nu pui tu bazele unuia?
 
BI: Acceleratoarele sunt folosite pentru a verifica daca produsul tau este util pietei pe care o tintesti. Din nou, noi nu avem piata. Prin urmare, sa facem un accelerator in Bucuresti ar fi foarte riscant. Ar trebui sa validezi produsul pe o piata care e la distanta. Acest lucru este posibil de exemplu in gaming, dar nu se poate face in foarte multe alte cazuri. Am propria mea teorie: cred ca Romania este pregatita pentru un program de pre-accelerare, care sa ia niste echipe care sunt foarte bune pe plan tehnic, sa le invete cum sa faca produse, sa le duca pana la nivelul in care au un prototip si dupa aceea sa le expedieze catre acceleratoarele de afara, unde exista piata. Nu e musai ca un astfel de proiect sa fie facut de mine. Este foarte important sa nu iti propui sa detii un ecosistem. Pentru ca impreuna putem sa facem lucruri mult mai bune decat poate sa faca o singura persoana. Mai bine esti bun pe o bucatica decat sa fi bun putin pe un intreg mecanism. 
 
AP: Potrivit studiilor, sansa de reusita la prima tentativa in antreprenoriat este de 10%. Ai avut vreun esec inainte de fondarea Stagii Pe Bune?
 
BI: Da. Cel mai notabil ar fi Interactive People. Am avut o firma, in 2004, care isi propunea sa creeze materiale educationale pentru zona corporate. Chiar aveam un produs care putea sa ofere foarte multa valoare. Problema este ca la momentul respectiv nu exista e-learning in Romania. Niciuna din firmele de atunci (care se ocupau cu asta - n.e.) nu cred ca a supravietuit. Inainte de chestia asta am mai incercat doua proiecte in facultate, care de asemenea n-au mers pentru ca in momentul acela tot ce stiam sa fac era sa scriu cod. 
 
AP: Este clar ca nu te-ai dat batut dupa aceste insuccese...
 
BI: Da, nereusite sunt. Dar chiar si reusitele depinde cum le privesti. Adica insuccesele astea m-au invatat foarte multe lucruri si fara ele nu as fi reusit sa fac lucrurile pe care le-am facut ulterior. Pot sa fie declarate insuccese? Financiar da. Ca experienta, nu. Ma uit la proiectele care au reusit. Am avut proiecte care au reusit, dar care nu au scalat. Ele financiar au reusit, dar experienta lor nu a fost cumva dusa pana la capat. Linia asta, dintre reusita si nereusita, daca o privesti prin ochii Registrului Comertului e una, iar daca o privesti prin ochii tai e alta. Toate sunt experiente valoroase. Trebuie sa stii sa le parcurgi, deoarece la un moment dat, cand ajungi la o masa critica, lucrurile se intampla. 
 

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x