Probabil cel mai important sfat pe care il poti primi si aplica in momentul in care te pregatesti sa cumperi o masina este sa ii faci inspectia tehnica inainte de a bate palma cu proprietarul. Autoturismul va ajunge intr-un service, eventual unul autorizat, in care i se va face o verificare amanuntita a posibilelor defectiuni, a kilometrajului si a posibilelor coliziuni in care acesta ar fi putut fi implicat. Daca masina necesita unele inlocuiri, poti face rapid o comanda online de piese Renault, Opel, Volkswagen, Audi sau orice alta marca are aceasta, insa refuzul unei inspectii de acest gen din partea proprietarului ar putea fi un semn ca are ceva de ascuns. Fie masina a fost implicata intr-un accident in care i-au fost afectate parti importante din caroserie sau structura masinii, fie kilometrii inregistrati nu sunt cei reali. In oricare dintre aceste doua situatii nu ar fi indicat sa cumperi autoturismul.
Dupa ce inchei test-drive-ul, asa cum se obisnuieste sa faca orice viitor cumparator, asteapta langa masina, eventual continuand discutia cu actualul proprietar, si observa dupa cateva minute daca sub masina au aparut sau nu urme de combustibil sau de ulei. In cazul in care raspunsul este unul pozitiv, nu accepta tranzactia, pentru ca orice lichid scurs din masina presupune o defectiune la furtunuri sau chiar la una dintre pompele masinii. Daca nu vrei sa petreci foarte mult timp prin service-uri auto, cauta o alta oferta.
Desi aceasta situatie este una minora, spre deosebire de celelalte doua de mai sus, este foarte des intalnita in randul masinilor la mana a doua. Furtunurile de sub capota nu ar trebui sa fie altfel decat elastice, curate si necorodate. In caz contrar, trebuie sa stii ca vor avea nevoie de inlocuire cat mai curand, iar asta te va costa timp si bani. In plus, acesta este un semn clar ca fostul proprietar nu s-a ingrijit suficient de schimbul de piese sau lichide, ceea ce inseamna ca masina este mai „batrana” decat pare.
Fii atent atunci cand te pregatesti sa cumperi o masina la mana a doua si nu plati niciodata un pret mai mic decat cel al pietei, pentru ca acesta ascunde, mai mult ca sigur, o problema majora.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si