Dar un automobil nu presupune o investitie semnificativa doar la momentul achizitiei, ci si dupa. Din punct de vedere legal, este nevoie de respectarea mai multor reguli care includ costuri. Astfel, daca ai o masina, trebuie sa te asiguri in permanenta ca atunci cand pleci cu ea la drum esti in deplina legalitate.
Raspunderea Civila Auto (RCA) este asigurarea obligatorie pe care trebuie sa o ai ca detinator de autovehicul. In cazul in care produci un accident rutier in urma caruia au loc vatamari corporale sau pagube materiale, aceasta asigurare are rolul de a oferi despagubiri persoanei pagubite. Important de stiut este ca, daca circuli fara sa ai o polita RCA valabila, exista riscul de a fi amendat si de a ramane fara certificatul de inmatriculare.
Din fericire, insa, ai la dispozitie varianta comoda si accesibila de a incheia o asigurare RCA online. Pentru aceasta, nu trebuie decat sa introduci intr-un formular cateva date despre tine si masina pentru care vrei sa inchei asigurarea si sa iti rezervi cateva minute pentru completarea acestuia. Aceasta optiune este una avantajoasa deoarece te ajuta sa castigi timp pretios, scutindu-te de cozi, dar si sa rezolvi foarte rapid o chestiune care te-ar impiedica sa circuli in conditii legale cu masina. E bine de stiut ca asigurarea RCA poate fi incheiata semestrial sau pe an, in functie de nevoile tale.
Rovinieta este o alta taxa pe care trebuie sa o platesti si care este obligatorie daca urmeaza sa iesi din localitate cu masina. La fel ca in cazul asigurarii RCA, rovinieta este valabila pentru anumita perioada de timp – 7, 30, 90 de zile sau 12 luni, iar pretul ei depinde de acest interval. Daca periodic conduci in afara localitatii, cel mai avantajos este sa platesti rovinieta pentru un an, mai ales ca nu vei fi nevoit sa verifici constant daca te afli sau nu in perioada de valabilitate.
Taxa de drum, adica rovinieta, trebuie platita de persoana al carei nume este trecut in certificatul de inmatriculare al autovehiculului sau de cea care are dreptul legal de a-l conduce. Daca vei conduce pe drumurile din Romania o masina inmatriculata in afara tarii si nu esti proprietarul acesteia, tu esti cel care are obligatia de a achita rovinieta. Modalitatile de plata ale acestei taxe sunt diverse: la subunitatile CNAIR (Compania Nationala de Administrare a Drumurilor), la oficiile Postei Romane, la benzinarii, prin SMS sau online.
Pe langa taxele pe care le ai de platit, este extrem de important sa te asiguri ca masina respecta prevederile legale si in ceea ce priveste modul de functionare si cel in care trebuie echipata. Din acest punct de vedere, un aspect important il prezinta cauciucurile, care trebuie sa corespunda conditiilor in care urmeaza sa conduci si nu doar pentru a nu risca amenzi, dar si pentru siguranta ta si a pasagerilor.
In primul rand, nu risca sa circuli in timpul sezonului de iarna cu cauciucuri de vara. Cele doua tipuri difera prin forma, nivel de elasticitate si duritate, cele de iarna fiind mai moi si mai rezistente la temperaturile scazute. In afara de adaptarea la vreme, tine cont si ca autovehiculul tau sa aiba neaparat cauciucuri de dimensiunile recomandate de constructor si care sa aiba un nivel de uzura care sa nu iti compromita siguranta.
Este evident ca detinerea unei masini are avantaje semnificative pentru stilul tau de viata, dar, in acelasi timp, presupune si cheltuieli din partea ta. Cel mai important este sa te asiguri de fiecare data ca respecti toate regulile care se impun atunci cand circuli cu autoturismul tau.
Ultimele NOUTATI
Raport alarmant: majoritatea firmelor de capital privat din Romania nu mai cred in redresarea economica
Inflatia si instabilitatea politica, principalele temeri ale producatorilor romani
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?