Nu poti pleca la drum la volanul unei masini fara sa verifici daca totul este in regula din punct de vedere tehnic. Sistemul de iluminare al automobilului joaca un rol extrem de important, contribuind atat la siguranta ta, cat si a celorlalti participanti la trafic. Daca observi ca un far sau un stop are probleme de orice fel, cel mai bine ar fi sa amani plecarea si sa rezolvi mai intai aceasta problema. Nu numai ca te-ai pune in pericol pe tine, dar ai putea avea si alte probleme cu Politia!
Potrivit prevederilor din Codul Rutier, in cazul in care becurile sunt arse sau nu functioneaza corespunzator, soferul acelui automobil risca sa fie sanctionat conform normelor in vigoare.
Acelasi lucru se intampla si in cazul in care automobilul este echipat cu niste becuri care nu au fost omologate. Conform Art. 101 din Codul Rutier, “circulatia cu un autovehicul si tractor agricol sau forestier, remorca sau tramvai cu defectiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonora constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni”.
Punctul de amenda a fost plafonat la 145 de lei si in acest an, insa asta nu ar trebui sa te bucure prea tare in aceasta situatie, pentru ca amenda pe care o vei lua nu va fi deloc prea mica. Mai exact, in cazul in care esti prins la volanul unei masini care prezinta diverse probleme ale sistemului de iluminare, risti o amenda cuprinsa intre 870 si 1.160 de lei.
Reprezentantii Politiei Rutiere au dreptul de a dispune retinerea acestui certificat de inmatriculare in situatia in care descopera un vehicul care circula noaptea fara faruri sau lampi de semnalizare, dispozitive de iluminare si semnalizare luminoase. De asemenea, aceeasi masura poate fi aplicata si in cazul in care este descoperit un automobil care circula cu defectiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decat cele omologate.
Lasand toate aceste aspecte la o parte, sa conduci o masina care are probleme la sistemul de iluminare si semnalizare se poate dovedi extrem de periculos, atat pentru tine, cat si pentru ceilalti soferi.
Asadar, verifica intotdeauna farurile si stopurile inainte de a pleca la drum pentru a nu avea probleme de niciun fel!
Citeste si: Cum poti sa PRIMESTI BANII INAPOI pe RCA
Foto: pixabay
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Accesul in REGES ONLINE pentru angajatori. Aspecte esentiale, explicate pas cu pas
Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile sociale
PatrimVen: Ce este, cum functioneaza si cine are acces la datele tale
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si