Ancheta mare pe piata de combustibili. O institutie de forta a Romaniei verifica modul in care au evoluat preturile
combustibiliancheta combustibilibenzinamotorinapompasoferi
Consiliul Concurentei va demara, in curand, o actiune al carei obiect il va reprezenta analiza modului in care au evoluat preturile pe piata combustibililor din Romania. Anuntul a fost facut chiar de catre seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu.
"Cum s-a calculat, de exemplu, pretul final al litrului de combustibil?" - este una dintre intrebarile la care autoritatile vor sa gaseasca raspuns
"Legat de cresterile nejustificate (la carburanti, n.r.) nu s-a facut o analiza. Va pot confirma faptul ca, inca din urma cu doua saptamani, am discutat atat cu reprezentantii Consiliului Concurentei, cat si cu cei ai celorlalte structuri, pentru ca, punand cap la cap informatiile gestionate de oricare dintre institutiile cu atributii financiare, in mod complementar, sa putem demara o actiune de evaluare a modului in care lucrurile s-au petrecut in ultima vreme.
Cum s-a calculat, de exemplu, pretul final al litrului de combustibil? Sa intelegem daca se respecta sau nu acelasi algoritm, daca depinde sau nu de pretul barilului si in cat timp de transmite fluctuatia in sensul majorarii sau diminuarii preturilor.
Urmeaza sa avem un calendar clar al intalnirilor si, mai mult decat atat, sa avem o comunicare clara cu operatorii economici, sa stie ce vor raspunde acestia.
Pana la acest moment, nu am primit sesizari decat unele care nu tineau foarte tare de o abatere contraventionala, ci mai mult de neintelegerea dintre consumator si operatorul economic, in sensul ca nu stia care pret e valabil – cel de pe totem, cel de la pompa sau cel de la casa de marcat", a precizat, pe larg, presedintele ANPC.
Presedintele ANPC mai vrea sa lamureasca un aspect si anume acela al fenomenului legat de pretul barilului de petrol. Am observat cu totii ca, imediat dupa ce barilul se scumpeste, imediat cresc preturile la pompa. Doar ca nu asistam si la scaderi la fel de rapide si puternice, atunci cand se intampla ca pretul petrolului sa se micsoreze. "Acest lucru trebuie lamurit", subliniaza oficialul de la varful ANPC.
"Avem situatii in care ni se atragea atentia ca sunt stocuri la pret redus in depozit, dar si ca pe urmatoarele le vor achizitiona la pret mare si atunci sunt nevoiti sa majoreze pretul… Undeva, exista acest blestem al pretului mare pe care vrem sa-l lamurim foarte clar", a completat acesta.
Ca referinta, pe 4 august 2022, preturile la carburantul standard se situeaza, in tara noastra, la valori cuprinse intre 7.66 lei/l si 8.54 lei/l.
Foto: freepik.com