Ce trebuie sa stii inainte sa inchiriezi o masina in sezonul rece

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce trebuie sa stii inainte sa inchiriezi o masina in sezonul rece Ce trebuie sa stii inainte sa inchiriezi o masina in sezonul rece
de Ana Tudor la 12 Dec. 2016
Urmareste-ne pe Google News
inchiriere masiniinchiriere masini iarnatractiune iarnajante iarna

Te pregatesti pentru vacanta de iarna sau vei calatori in interes de afaceri in urmatoarele luni si nu ai masina personala echipata pentru frigul de afara? In aceste cazuri, inchirierea unei masini poate fi solutia salvatoare pentru tine. Asigura-te ca alegi modelul potrivit pentru nevoile tale, scopul calatoriei si vremea de afara.

Magrenta te sfatuieste in continuare si iti povesteste tot ce trebuie sa ai in vedere inainte sa inchiriezi o masina pe timp de iarna: ce model e potrivit in functie de scopurile tale si cum il alegi, ce fel de asigurare auto ar fi bine sa ai si care sunt costurile suplimentare pe care trebuie sa le iei in calcul.

Masina de inchiriat si echipamentul potrivit pentru iarna de pe carosabil

Nu trebuie sa stii decat scopul calatoriei si durata acesteia ca sa poti trece la pasul urmator: alegerea masinii si a echipamentului potrivit, care iti va fi cel mai bun prieten, daca il alegi bine! Condusul relaxat si practic pe timp de iarna este strans legat de acesta. Preferintele personale legate de marca si model ar trebui sa ramana acum pe plan secundar, caci sunt alte lucruri, mult mai importante, de care este bine sa tii cont in aceasta perioada.


Alegerea vehiculului potrivit in conditii de zapada, polei sau chiar noroi e cruciala si trebuie sa-i acorzi atentie sporita.

Ce tip de tractiune este potrivit in sezonul rece

Fie ca iti doresti sa inchiriezi un SUV, un 4x4 sau un sedan, este important sa alegi modalitatea de tractiune potrivita, esentiala pentru temperaturile de iarna.

- masinile cu tractiune pe fata si spate

Masinile care au tractiune atat pe fata, cat si pe spate, sunt cea mai buna optiune pentru tine, mai ales daca vei calatori in afara orasului, pe drumuri de tara sau de munte, cu multa zapada sau noroi. In cazul acestora, toate rotile sunt conectate la schimbatorul de viteza care primeste energie direct de la motor. Acestea sunt de regula SUV-uri si masini 4x4.

Acest lucru ii va oferi masinii o tractiune mult mai buna si mult mai mult control, astfel ca nu vei ramane impotmolit pe drum. Singurul inconvenient in ceea ce priveste acest tip de masina este faptul ca foloseste mult mai mult carburant decat una obisnuita. Insa iarna nu este momentul pentru economii, mai ales cand e vorba despre siguranta la volan!

- masinile cu tractiune pe fata

Masinile cu tractiune pe fata sunt urmatoarea cea mai buna optiune pentru condusul pe timp de iarna. Tractiunea pe fata se refera la faptul ca doar rotile din fata sunt in mod activ controlate de motorul masinii, ceea ce inseamna ca greutatea motorului care apasa pe roti confera mai multa tractiune vehiculului, spre deosebire de cele cu tractiune pe spate, care intampina dificultati pe vreme rece. Aceasta greutatea extra ajuta rotile sa faca fata mai bine prin zapada sau gheata. Tractiunea pe fata se gaseste atat pe SUV-uri, mini van-uri sau chiar automobile.

Cea mai buna si rapida cale de a afla ce masini de inchiriat au tractiune pe spate, pe fata sau si pe fata si pe spate este de a intreba la biroul de inchirieri. Cel mai probabil nu vei gasi aceasta optiune pe site-ul companiei de la care alegi sa inchiriezi.

Ce tip de transmisie este potrivit pe timp de iarna

Chiar daca masinile care au cutie automata sunt preferatele soferilor in zilele obisnuite, pe drumuri de oras, lucrurile stau putin diferit pe timp de iarna. Astfel, masinile cu transmisie manuala devin excelente atunci cand trebuie sa ai control asupra vehiculului pe suprafete inghetate, acoperite inca de zapada sau polei. Acest lucru e posibil datorita faptului ca poti incetini masina, trecand intr-o treapta de viteza inferioara, ceea ce iti ofera un mai mare control asupra volanului.  

Ce jante sa alegi la temperaturi scazute

Jantele recomandate pentru temperaturile foarte scazute sunt cele de otel, nu de aliaj. Iti recomandam sa pastrezi diametrul dat de producatorul masinii sau sa ii micsorezi latimea cu cativa mm, ceea ce va spori nivelul de aderenta.

O janta mai mare in diametru va avea efecte negative asupra greutatii ansamblului anvelopa-janta si a demarajului. Pentru o mai buna orientare, iti amintesc ca poti gasi diametrul jantei inscriptionat fie la exterior, fie la interior, sub forma x15, unde cifra 15 este diametrul jantei. Desi cele mai multe website-uri ale companiilor de inchiriere nu specifica aceste detalii, poti pune aceste intrebari la biroul de inchirieri auto.

Asigurarea auto pentru masina de inchiriat in sezonul rece

Cand temperaturile sunt foarte scazute si ninsorile surprinzatoare, asigurarea auto de tip CDW (Collision Damage Waiver) este una dintre cele mai bune solutii pe care trebuie sa le iei in considerare. Nefiind in mod propriu-zis o asigurare, ci o o renuntare a companiei de inchirieri la dreptul de a-ti cere despagubiri pentru avarierea/defectarea masinii, este o optiune suplimentara (cu contributie proprie) care iti garanteaza reducerea raspunderii privind intregul cost al avariei la suma platita de tine, cu exceptia cazurilor in care ai provocat intentionat pagubele sau ai utilizat masina in mod necorespunzator.

Prin achizitionarea asigurarii CDW, se limiteaza responsabilitatea financiara a conducatorului auto pana la 500 €, ceea ce inseamna ca, in cazul unei daune mai mari, soferul nu va plati decat pana in limita a 500 €, diferenta fiind suportata de compania de inchirieri auto.

Desi acest tip de asigurare acopera raspunderea pentru defectiuni provocate masinii, pieselor si accesoriilor, de cele mai multe ori, avarierea anvelopelor, yalelor sau ale oglinzilor laterale nu sunt acoperite de aceasta optiune suplimentara.

Costuri in plus si accesorii pentru masinile de inchiriat in sezonul rece

Conform legislatiei in vigoare, pe perioada iernii, masina trebuie sa aiba urmatoarele accesorii, extrem de practice:

cauciucuri de iarna
lanturi de zapada
antigel
solutie speciala pentru curatarea parbrizului (anti-inghet)
suport pentru echipament sportiv/ski

Iti recomandam sa ai lanturi peste anvelope. Acestea impiedica deraparea autoturismului si ajuta, oferind o mai buna tractiune. Antigelul este inca un element crucial pentru buna functionare a masinii pe tot parcursul calatoriei, prevenind inghetarea motorului. De asemenea, solutia de curatat parbrizul trebuie sa fie adaptata anotimpului, pentru preintampinarea surprizelor neplacute.

Sunt unele companii de inchirieri care includ pretul anvelopelor de iarna in pretul pachet de inchiriere al masinii, insa cele mai multe firme de inchirieri auto au preturi separate, care se calculeaza pe zile, pentru fiecare extra serviciu, indiferent de sezon.

Daca vei calatori in afara tarii, aminteste-ti ca trebuie sa respecti regulile rutiere pentru temperaturile scazute din tara in care vei calatori. Chiar daca esti la volanul unei masini inchiriate, esti pasibil de amenda daca nu respecti regulile tarii in care conduci.

Este responsabilitatea ta sa te asiguri ca masina pe care o conduci indeplineste conditiile adecvate vremii de afara. Astfel, esti responsabil sa pui toate intrebarile necesare la biroul de inchirieri, pentru a nu avea surprize.

Condusul pe timp de iarna se poate transforma intr-o adevarata aventura sau poate fi inca o experienta placuta la volan, daca alegi sa respecti regulile si fii precaut. Pentru sfaturi suplimentare de prevenire a pericolelor cauzate de conditiile climatice nefavorabile, iata o selectie de sfaturi foarte utile pentru siguranta pe carosabil, pe timp de iarna.

Urmareste sfaturile de mai sus si nu te sfii sa lamuresti la biroul de inchirieri orice intrebare ai avea despre echipamentul de iarna. Astfel, vei fi gata de drum, pregatit pentru o calatorie placuta!
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email: mariat@rs.ro

Ultimele NOUTATI

Care este cea mai sigura criptomoneda din lume? Am intrebat ChatGPT, iata ce raspuns a putut sa dea
Ultimele stiri economice

Care este cea mai sigura criptomoneda din lume? Am intrebat ChatGPT, iata ce raspuns a putut sa dea

today15 Apr. 2024
Nu mai tineti telefoanele in buzunar: cum te poti imbolnavi
Tehnologie

Nu mai tineti telefoanele in buzunar: cum te poti imbolnavi

today15 Apr. 2024
Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii
Economie

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii

today15 Apr. 2024
Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana
Economie

Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana

today15 Apr. 2024
Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti
Economie

Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti

today15 Apr. 2024
Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare
Economie

Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare

today15 Apr. 2024
Soc in Lumea Criptomonedelor: Bitcoin si Ether se Prabusesc
Economie

Soc in Lumea Criptomonedelor: Bitcoin si Ether se Prabusesc

today15 Apr. 2024
Mediul privat romanesc, cu un picior in groapa: in doar doua luni am pierdut peste 4.300 de firme in toata tara
Companii

Mediul privat romanesc, cu un picior in groapa: in doar doua luni am pierdut peste 4.300 de firme in toata tara

today15 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii
Economie

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii

today15 Apr. 2024
Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana
Economie

Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana

today15 Apr. 2024
Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti
Economie

Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti

today15 Apr. 2024
Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare
Economie

Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare

today15 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x