Cum sa faci alegerea corecta a unui automobil second hand?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum sa faci alegerea corecta a unui automobil second hand?
Cum sa faci alegerea corecta a unui automobil second hand?
de Adrian Somai la 08 Iun. 2018
Urmareste-ne pe Google News
cum alegem o masina shmasini second handmasini la mana a doua

Piata masinilor la mana a doua reprezinta un subiect intens discutat in tara noastra, avand in vedere numarul mare al romanilor care isi indreapta atentia catre astfel de modele. Desi multe dintre aceste masini par la prima vedere adevarate chilipiruri, vrem sa va atragem atentia ca de cele mai multe ori nu este asa, acestea ascunzand numeroase probleme! Din aceste motive, astazi vrem sa va vorbim despre ce trebuie sa verificati atunci cand cumparati un autoturism second hand.

Asa cum probabil stiti deja, prima zi a lunii februarie a anului trecut a marcat eliminarea timbrului de mediu, acesta facand parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost anulate. La acea vreme, va spuneam ca Gabriel Sicoe, noul presedinte al Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), ne avertiza in aceasta privinta, spunand ca eliminarea acestei taxe va incuraja cat se poate de clar achizitionarea masinilor la mana a doua. Si asa a si fost sa fie, anul 2017 marcand un record pe aceasta piata, cu peste 500.000 de autovehicule rulate din import inmatriculate la noi in tara.
            
Cu toate acestea, conform statisticilor realizate in primele patru luni ale anului curent, putem observa ca numarul masinilor la mana a doua inmatriculate pentru prima data in tara noastra a scazut. Mai exact, in aceste prime patru luni avem inregistrat un numar de 157.120 de autovehicule inmatriculate, ceea ce inseamna o scadere cu 6 procente in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
           

Ce a dus la aceste cifre in scadere in 2018?

            
Daca ne intrebam care sunt cauzele care au dus aceste cifre in scadere, am putea identifica la prima vedere trei motive. Mai intai vorbim despre o noua taxa auto care a fost adusa in discutie de Ministerul Mediului pe parcursul anului trecut. Aceasta ar fi urmat sa inlocuiasca timbrul de mediu si sa fie stabilita in functie de mai multe criterii, printre care si norma de poluare a fiecarui automobil. In cele din urma, am aflat ca ideea acestei taxe este amanata, pana in acest moment nefiind facute studiile necesare aplicarii ei.

            
Un al doilea aspect care este posibil sa-i fi speriat intr-un fel pe cei care formeaza aceasta piata este cel al propunerii de act normativ pentru modificarea legii nr. 227/2015 cu privire la modalitatea prin care persoanele fizice din Romania pot achizitiona autovehicule la mana a doua. Mai exact, proiectul propunea ca romanii sa isi poata cumpara un singur automobil second hand intr-un interval de doi ani. Insa, in urma cu doar cateva zile, aflam cu totii ca acest proiect a fost in cele din urma respins.
           
Nu in ultimul rand, se vorbeste incepand cu aceasta primavara de un impozit special care sa ii afecteze pe samsarii auto. Prin modificarea art. 132 din Cod Fiscal, cel care face referire la regimul special pentru bunurile second hand, se doreste ca incepand cu o a treia masina la mana a doua vanduta pe parcursul unui an sa existe un impozit special. In acest fel ar fi afectati cei care se ocupa cu aducerea si vanzarea de automobile second hand la noi in tara.
           

De ce este riscant sa achizitionam o masina la mana a doua?

           
O alta statistica care ar trebui sa traga un semnal de alarma clar in acest sens este cea care ne arata numarul masinilor la mana a doua care sunt vandute cu probleme. Conform statisticilor realizate de mai multi specialisti internationali, mai bine de doua treimi din numarul total al masinilor second hand sunt vandute cu defectiuni majore care ne pot pune vietile in pericol. Aceeasi statistica ne mai transmite cum si peste 35% din totalul masinilor la mana a doua cumparate au necesitat reparatii ulterioare de peste 2.000 de euro!
           
Masinile la mana a doua pot fi cumparate intr-adevar cu preturi mici, insa intotdeauna trebuie sa stim si ce riscuri aduc cu sine aceste preturi. In Romania s-a dezvoltat o adevarata industrie in acest sens, existand deja numeroase parcuri auto sau servicii care asigura transportul unei masini comandate. Preturile mici apar deseori la masinile diesel aduse din Europa de Vest, dat fiind faptul ca in acele tari se vorbeste din ce in ce mai des de interzicerea masinilor cu motorizare diesel.
           
Una dintre practicile cel mai des intalnite la cei care se ocupa cu acest business este cea in care masinile lovite sau defecte sunt cumparate la preturi extrem de mici din afara. Acestea sunt aduse in tara si reparate la preturi modice, pentru a aduce profituri substantiale. De cele mai multe ori, acesti dealeri ofera si garantii de 6 luni sau chiar 1 an in cazul acestor masini verificate si reparate de ei. Insa, cumpararea unei astfel de masini aduce cu sine riscuri extrem de mari!
           
Daca sunteti hotarati si stiti sigur ca vreti sa va cumparati o masina la mana a doua, ramaneti alaturi de noi si in randurile urmatoare pentru a afla cateva sfaturi in legatura cu achizitia unei astfel de masini. Nu spunem neaparat ca este un ghid pentru cumpararea auto, insa sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand va indreptati atentia catre o masina second hand.
           

Verificarea starii generale a masinii

           
In primul rand trebuie sa stiti ca o verificare a masinii trebuie sa fie facuta la lumina zilei si nu intr-un garaj intunecat sau dupa apusul soarelui. Pentru inceput puteti verifica vopseaua, putand observa diverse variatii de culoare sau umflaturi care ne pot arata ca masina a suferit un accident in trecut. De asemenea, trebuie sa va indreptati atentia si catre liniile generale ale masinii, si in acest caz putand descoperi diverse iregularitati care ne arata ca anumite parti ale masinii au fost inlocuite.
           
O atentie marita ar trebui sa acordati si farurilor si stopurilor, acestea putandu-ne arata cat de mult a fost folosita acea masina. In cazul in care acestea sunt incetosate sau nu au aceleasi coduri de productie, ne putem da seama ca masina este destul de uzata sau ca a avut un accident. De asemenea, trebuie sa verificati instalatia electrica a masinii, pentru a descoperi daca aceasta functioneaza asa cum trebuie.
           

Gradul de uzura al masinii
           

Nu numai numarul de kilometri ar trebui sa ne intereseze atunci cand vrem sa cumparam o masina la mana a doua. Desi acesta este important, trebuie sa fiti constienti ca se poate modifica destul de usor contra unei sume relativ mici. Insa, numarul de kilometri real se poate verifica usor intr-un service specializat sau intr-o reprezentanta auto.
           
Urmele de rugina ne pot arata fie ca masina vine cu un grad de uzura destul de ridicat, fie ca proprietarul nu a ingrijit-o prea mult. Rugina poate fi depistata in cele mai multe cazuri la nivelul pragurilor, usilor sau aripilor masinii.
           
Uzura poate fi depistata destul de usor si la nivelul habitaclului interior al masinii. Este recomandat sa va uitati atenti la volan, la pedale, la tapiteria scaunelor sau la schimbatorul de viteze. Insa, trebuie sa vi se ridice un semn de intrebare si in cazul in care veti observa ca toate acestea se prezinta impecabil.
           
Anvelopele va pot ajuta si ele in a descoperi gradul de uzura al masinii pe care vreti sa o cumparati. Gradul de uzura al acestora va pot ajuta de asemenea in a va da seama daca automobilul are unele probleme de geometrie sau defecte ale suspensiei.
           

Starea de functionare a automobilului

           
Daca aspectele ce tin de exteriorul si interiorul masinii va satisfac, ar trebui sa urmeze un test-drive al masinii. Pentru asta, este nevoie sa testati masina in conditii reale de drum, macar pentru jumatate de ora. In acest fel puteti descoperi daca in timpul rularii se aud zgomote de la motor sau de la directie sau daca se simt trepidatii. De asemenea, cand suntem la volan putem simti asa cum trebuie daca frana, schimbarea vitezelor, suspensiile sau ambreiajul functioneaza corect.
           

Verificarea masinii intr-un service autorizat
           

Chiar daca vi se pare ca masina functioneaza bine in urma testului efectuat, este recomandat sa apelati si la un service autorizat pentru a o verifica. Chiar daca suntem de parere ca ne pricem destul de bine la masini, trebuie sa recunoastem ca de anumite aspecte nu ne putem ocupa noi. Spre exemplu, specialistii dintr-un service autorizat ar trebui sa verifice daca sistemul de directie, distributia, motorul sau transmia functioneaza corect.

De asemenea, este recomandat sa va alegeti singuri service-ul auto in care veti merge, fiind stiut faptul ca cei care se ocupa cu aceste vanzari au intelegeri cu anumite service-uri. Desi toate aceste verificari va vor costa cel putin 150 de euro, va garantam ca sunt mai mult decat necesare pentru a nu cadea in capcanele intinse de samsari.

Verificarea actelor masinii


Documentele pe care ni le prezinta cel ce vinde un automobil second hand sunt extrem de importante, putandu-ne semnala daca este vorba de o inselatorie sau nu. Pentru inceput ar trebui sa verificati daca numele celui inscris pe cartea de identitate a masinii este acelasi cu cel al vanzatorului. In caz contrar, ne putem da seama ca masina nu este la un prim proprietar.

Pentru a fi siguri ca totul este in regula, este necesar sa verificati si daca seriile inscrise pe acte corespund cu cele ale masinii. Pentru mai multa siguranta, puteti verifica fisa fiscala a masinii, pentru a fi siguri ca nu exista nici amenzi neplatite.

Nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca puteti cere vanzatorului cartea de service a masinii. Prin intermediul acesteia, puteti vedea cat de des a suferit masina revizii sau reparatii. Avand in vedere ca de multe ori cartile de service se dovedesc a fi false, nu ar fi exclus nici sa sunati la acele reprezentante unde au fost facute reviziile sau reparatiile pentru a afla daca acestea sunt reale.

Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x