Ghid oficial pentru schimbarea furnizorului de energie - documente necesare, pasi de urmat
energie electricacontract energiefurnizor energieschimbare furnizor energieanre
Romanii isi pot schimba gratuit furnizorul de energie electrica, in orice moment, chiar si inainte de finalizarea contractului actual. Potrivit reglementarilor ANRE, aceasta „portare” a contractului se face fara costuri pentru clientul final si dureaza cel mult 24 de ore daca este utilizata platforma oficiala a Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie. Ghidul oficial pentru schimbarea furnizorului de energie este acum accesibil tuturor, iar procesul a fost simplificat pentru a incuraja competitia si accesul la cele mai bune oferte din piata.
Pentru a incepe procesul, consumatorii trebuie sa isi creeze un cont pe Platforma Online de Schimbare a Furnizorului (POSF), dezvoltata de ANRE. Odata ce contul a fost creat, utilizatorul isi asociaza locurile de consum si acceseaza sectiunea „contracte”, unde sunt afisate toate ofertele active. Acolo poate fi identificat contractul curent si, prin simpla apasare a butonului „Schimba furnizor”, utilizatorul este directionat catre comparatorul oficial de oferte, care include toate propunerile furnizorilor de pe piata concurentiala.
Ghidul pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, pas cu pas
Potrivit
Hotnews, acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze cei care vor sa isi schimbe furnizorul de energie electrica:
-
Selectarea tipului de client (casnic sau non-casnic)
-
Alegerea tipului de oferta (serviciu universal sau oferta concurentiala)
-
Introducerea consumului estimat lunar
-
Selectarea nivelului de tensiune (joasa sau medie)
-
Alegerea tipului de pret (nediferentiat sau diferentiat pe zone orare)
-
Stabilirea datei de aplicare
-
Introducerea judetului in care se afla locul de consum
-
Introducerea valorii facturii curente (optional)
-
Alegerea ofertelor cu sau fara componenta fixa
-
Selectarea tipului de pret (fix sau variabil)
-
Aplicarea unor criterii suplimentare (factura electronica, energie verde, frecventa emiterii facturii, etc.)
-
Compararea ofertelor disponibile
-
Consultarea detaliilor ofertei pe site-ul furnizorului ales
-
Incheierea noului contract direct online
Documentele cerute de majoritatea furnizorilor pentru semnarea contractului sunt foarte simple: cartea de identitate a titularului si o copie dupa ultima factura de electricitate, pentru identificarea exacta a locului de consum. In cazul contractelor care includ si alte servicii – cum ar fi rate sau garantii pentru aparate electrocasnice – trebuie analizate conditiile de reziliere, deoarece ANRE reglementeaza doar energia, nu si serviciile adiacente.
Ghidul oficial pentru schimbarea furnizorului de energie arata ca procesul este rapid si transparent, insa este important de mentionat ca odata ce decizia este luata, clientul nu poate avea un furnizor pentru vanzare de energie (ca
prosumator) si un altul pentru consum – este nevoie de acelasi contract. Totodata, ANRE recomanda ca inainte de orice schimbare sa se analizeze atent balanta dintre energia consumata si cea injectata in retea, in cazul prosumatorilor, pentru a lua o decizie avantajoasa.
Peste 1,3 milioane de romani si-au schimbat anul trecut furnizorul de electricitate sau gaze, semn ca piata devine tot mai competitiva, iar consumatorii sunt tot mai informati. Prin intermediul acestui ghid pentru schimbarea furnizorului de energie, ANRE incearca sa incurajeze o alegere constienta si responsabila, in avantajul consumatorului.
Citeste si: Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile
Sursa foto: freepik.com