Paradoxal, indiferent de temperaturile inregistrate, multe automobile circula mai rar in aceasta perioada, iar stationarea prelungita are efecte specifice asupra starii tehnice a unor componente. Precautia ne indeamna sa nu lasam sa treaca inceputul anului fara a face o verificare a masinii, din bara in bara. Iata, mai jos, cateva dintre cele mai importante repere asupra carora sa te concentrezi inainte de a considera ca poti pleca oricand la drum.
Indiferent de marca si de capacitatea acumulatorului, exista mereu riscul ca acesta sa te lase balta, mai ales daca are o vechime considerabila. Aerul umed si temperaturile scazute favorizeaza oxidarea contactelor electrice si pot duce la scaderea capacitatii bateriei cu mai mult de 50%. Acest fenomen poate fi accentuat si de efectul deplasarilor scurte, pe parcursul carora alegi sa folosesti incalzirea in scaune si aeroterma. Înlatura depunerile de oxizi de pe borne, verifica nivelul apei distilate, daca ai un acumulator cu intretinere, iar pentru a sti care este nivelul real de incarcare, apeleaza la un atelier dotat cu tester profesional.
Primele drumuri de dupa o perioada in care masina ta a stationat sunt supuse unor riscuri aparte. Starea drumurilor se deterioreaza pe perioada sezonului rece, iar suprafata de rulare are de suferit din cauza mizeriei si umiditatii caracteristice perioadei. Chiar daca alegi o conduita preventiva, nu poti avea siguranta ca toti cei din jur sunt la fel de precauti. O asigurare casco implica, mai nou, eforturi considerabil mai mici. Poti beneficia de ofertare online, cu preturi comparative din partea celor mai de incredere societati de asigurari din Romania. Plata politei se face online, cu un card sau prin transfer bancar, iar protocoalele de securitate moderne iti garanteaza prelucrarea datelor in conditii de maxima siguranta. La final, primesti asigurarea prin e-mail, rapid si fara costuri suplimentare.
Servodirectia, sistemul de franare si motorul nu pot functiona fara fluidele vitale, care le mentin in parametri si le protejeaza de uzura. Un lichid de frana in stare buna se recunoaste dupa culoarea maroniu deschis, iar pe masura ce nuanta merge catre un ton inchis, este evidenta nevoia de schimbare a acestuia. Lichidul de servodirectie nu trebuie sa scada sub nivelul optim, in caz contrar vei resimti o mai mare dificultate in manevrarea volanului. Poti afla rapid cum stai cu lichidul de servodirectie daca vei verifica simbolul mercat pe recipientul specific din compartimentul motor. Tot dupa aceeasi metoda vei verifica si lichidul de racire, iar daca acesta nu ajunge la nivelul optim, foloseste procedeul diluarii numai daca producatorul solutiei pe care ai folosit-o initial specifica acest lucru.
Înainte de a face orice legat de stergatoare, asigura-te ca parbrizul este curat. Numai dupa acest pas, actioneaza maneta din dreapta volanului si asculta cu atentie. Daca stergatoarele produc un zgomot sub forma unui scartait sacaitor, este clar ca frigul le-a afectat si ca risti sa zgarii parbrizul. Tot ce mai ai de facut este sa le schimbi cat mai repede cu un set compatibil.
O masina cu adevarat pregatita sa ia in piept drumurile nu poate fi cu adevarat confortabila fara un interior curat. Pe perioada iernii, praful si chiar noroiul patrund prin toate locurile din habitaclu, pe sub covorasele de cauciuc si chiar pe sub scaune. Foloseste aspiratorul auto si produsele de curatare potrivite, iar in masina ta se va instala un miros proaspat. Geamurile laterale, luneta si parbrizul trebuie si ele curatate bine, pentru a compensa efectele condensarilor repetate si ale depunerilor succesive de praf.
Cu sfaturile de mai sus, masina ta te va putea transporta in siguranta si anul acesta. Pune siguranta pe primul loc si nu vei avea parte de evenimente neprevazute.
Credit foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!