Nu foarte multi conducatori auto acorda o importanta deosebita aspectului exterior al masinii. Desi sunt atenti sa faca schimbul de ulei la termen, sa efectueze presiunea rotilor cand pleaca la drum lung sau sa aiba grija ca motorul sa functioneze optim, ignora o etapa esentiala in intretinerea masinii, respectiv spalarea acesteia. Acest lucru este important, deoarece murdaria nu este doar inestetica, ci poate provoca daune majore autovehiculului.
De multe ori, dupa o calatorie lunga ori dupa ce ai circulat pe un drum neasfaltat, devine vizibil faptul ca trebuie sa mergi cu masina la o spalatorie. Altfel, specialistii recomanda ca masina sa fie spalata la doua saptamani pentru a-si putea pastra valoarea pe piata auto cat mai mult timp.
Iti prezentam, in randurile ce urmeaza, cateva motive pentru care este bine sa adaugi spalarea masinii pe lista prioritatilor cand vine vorba de intretinerea acesteia.
Noroiul, praful, stropii de ploaie si sarea ori nisipul – imprastiate pe sosele in timpul iernii – pot ataca caroseria masinii. Desi, de multe ori, daunele nu sunt vizibile imediat, odata cu trecerea timpului, mineralele din aceste substante pot afecta vopseaua masinii. Din acest motiv, este necesar sa iti faci timp sa speli masina in mod regulat. Astfel, impuritatile vor fi inlaturate in cateva minute si masina isi va pastra aspectul nou mai mult timp.
Cand pornesti la drum, parbrizul, luneta, geamurile laterale, oglinzile, chiar si anvelopele ar trebui sa fie curate, fara impuritati. Astfel, vei avea vizibilitate mai buna in trafic, iar masina va functiona optim. Spalarea autoturismului in mod regulat impiedica deteriorarea partilor esentiale.
De regula, dupa drumuri lungi, masina poate fi acoperita cu insecte moarte. Totodata, daca parcam masina sub copaci, riscul sa o gasim acoperita cu gainat este mare. Curatarea imediata impiedica aparitia petelor permanente pe caroserie ori pe geamuri, efect care poate duce la diminuarea vizibilitatii in trafic. De asemenea, trebuie sa luam in calcul si aspectul estetic si sanitar. Sa vezi, de pilda, un Golf 6 care sclipeste de curatenie este o imagine mai placuta decat un autovehicul plin de praf, de noroi sau de alte impuritati. In plus, asa cum curatenia in locuinta este importanta pentru ca astfel poti tine la distanta germenii si bacteriile si iti pastrezi starea de sanatate, si cand vine vorba despre masina preocuparile sanitare ar trebui sa fie aceleasi. Infestarea cu microbi in urma contactului cu un autovehicul murdar poate cauza probleme de sanatate serioase.
Chiar daca in prezent esti multumit de masina pe care o ai, este posibil ca, peste cativa ani, sa iti doresti sa o inlocuiesti. Felul in care arata masina poate influenta pretul pe care il poti obtine in urma vanzarii ei. Chiar daca spalarea regulata a autoturismului nu reprezinta o prioritate, in momentul in care este verificata de un potential cumparator, daunele de pe caroserie pot constitui o piedica in procesul de vanzare. De aceea, pentru a-i mentine valoarea pe piata auto si pentru a impiedica aparitia ruginei ori a petelor, este indicat sa speli masina in mod regulat.
Cu toate ca interiorul masinii se murdareste mai greu decat exteriorul, nici acesta nu trebuie ignorat. Asadar, pentru a-ti proteja investitia, mergi frecvent la o spalatorie auto pentru a inlatura praful si alte impuritati de pe masina, astfel incat sa te poti bucura din plin de o calatorie la volan.
Sursa foto: Virrage Images/ Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea