Masinile echipate cu sisteme de motorizare clasice au cazut in dizgratia oficialilor europeni de mai multi ani, jumatatea lunii iunie aducand cu sine si un anunt oficial atat pentru producatorii auto, cat si pentru clientii de pe piata auto. Adunarea Uniunii Europene a votat recent o hotarare prin care constructorii auto au obligatia de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 100% pana in anul 2035. Mai exact, asta inseamna o interdictie a vanzarii masinilor noi alimentate cu benzina si motorina in interiorul blocului comunitar european.
In cadrul reuniunii de la Strasbourg, parlamentarii europeni au mai sustinut, de asemenea, o reducere cu 55% a emisiilor de dioxid de carbon de la automobile in anul 2030, in raport cu anul 2021.
Masura a fost adoptata cu 339 de voturi “pentru”, 249 “impotriva”, respectiv 24 de abtineri. Misiunea nu va fi deloc una usoara pentru industria auto, constructorii din acest domeniu fiind obligati practic sa limiteze drastic vanzarile masinilor echipate sub capota cu sisteme de motorizare clasice.
Decizia luata la Strasbourg a fost primita cu bucurie de Pascal Canfin, presedintele comitetului de mediu la Uniunea Europeana, acesta catalogand votul drept “o victorie importanta si in concordanta cu obiectivul de neutralitate climatica”. Parlamentarul german Michael Bloss a sustinut, de asemenea, ca votul dat pe acest subiect “va proteja simultan atat clima, cat si locurile de munca din sectorul auto”.
Nu atat de entuziasmata a fost insa Agnes Evren, deputat francez in cadrul PPE, care a sustinut ca aceasta decizie “va condamna activitatea industriala si va penaliza puternic consumatorii”. Totodata, Agnes Evren a mai subliniat faptul ca legislatia actuala va impiedica comercializarea automobilelor hibride de inalta performanta sau a vehiculelor care utilizeaza biocombustibili, modele care s-ar putea dovedi chiar mai putin poluante decat cele electrice.
Desi se asteptau la o asemenea decizie luata la nivel european, principalii producatori auto acuza faptul ca nu au timpul necesar pentru a pune in aplicare aceasta strategie atat de rapid.
Constructorii auto au investit masiv in aceasta directie in ultimii ani, aproape toti concentrandu-si atentia catre dezvoltarea masinilor electrice.
Costul de dezvoltare al acestor modele a ramas insa la un nivel ridicat, motiv pentru care si preturile masinilor electrice nu sunt deloc mici. Ramane de vazut care va fi raspunsul soferilor care nu isi permit din punct de vedere financiar o masina cu motorizare electrica.
Citeste si: Falimentul Euroins, pe modelul City: cel mai mare asigurator roman, gata sa prabuseasca iar piata RCA
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
7 pasi pe care ii poti urma pentru a creste pe social media: cum sa ajungi de la 0 la 10.000 de followeri
Mii de firme cu capital strain infiintate la inceput de 2025, dar cifra e in scadere! Cei mai multi straini care fac afaceri in Romania sunt italieni, dar cei mai multi bani ii aduc olandezii
Numar record de romani care renunta sa-si deschida firme! Oamenii fug si de PFA-uri, si de SRL-uri!
Joburile din Romania care NU pot fi furate de roboti! Unde te poti angaja linistit cu sanse sa iesi la pensie si peste 20 de ani
Cum sa-ti multiplici banii: strategii reale pentru cresterea averii personale
Partenerii nostri
[MODEL] Fisa de post pentru fotograf - cod COR 343101
Migrarea in REGES-ONLINE, explicata pas cu pas de catre specialisti
Vanzarea cu plata in rate: Abordare practica si explicatii detaliate intr-un studiu de caz
PFA la norma de venit si salariat: Care sunt obligatiile privind CAS si CASS
Taxa pe stalp: Noile formulare pentru declarare si rectificare in 2025
Parlamentul Romaniei: Care este rolul senatorului si ce atributii are?
Preschimbare permis auto: cum platesti taxa pentru permis si ce acte sunt necesare
Te-ar putea interesa si
Mii de firme cu capital strain infiintate la inceput de 2025, dar cifra e in scadere! Cei mai multi straini care fac afaceri in Romania sunt italieni, dar cei mai multi bani ii aduc olandezii
Numar record de romani care renunta sa-si deschida firme! Oamenii fug si de PFA-uri, si de SRL-uri!