Orice sofer cu experienta iti va spune ca ”sezonul rece” se refera la o perioada si neaparat la temperaturi sau ninsoare. Chiar daca, de exemplu, luna decembrie a fost una calduroasa cu temperaturi peste zero grade, sansele ca vremea sa se strice brusc sunt foarte mari. In special daca te indrepti spre statiuni de munte, aflate la altitudine, ia calcul faptul ca in cel mai scurt timp te vei intalni cu zapada si poleiul. Majoritatea tarilor europene au impus ca sezonul de iarna sa fie inclus in perioada 1 noiembrie - 31 martie, iar asta necesita montarea de anvelope de iarna.
Daca vei calatori in strainatate, trebuie sa stii ca prevederile referitoare la echiparea masinilor pe timp de iarna poate diferi in functie de tara. Majoritatea agentiilor de rent a car iarna ar trebui sa includa costul anvelopelor de iarna in oferta de inchiriere. Dar aceasta nu este o regula, asa ca cel mai bine intreaba tu despre acest detaliu.
La semnarea contractului de inchiriere, verifica daca asigurarea masinii este una buna, care va acoperi eventualele daune datorate sezonului rece. Tamponarile si accidentele usoare sunt foarte des intalnite iarna, iar o asigurare iti va oferi tot confortul necesar pentru o vacanta fara griji.
Cel mai bine ar fi ca masina sa fie echipata cu anvelope de iarna, care au imprimat simbolul unui fulg de nea. Sunt acceptabile si cele all season, cu aceeasi mentiune, existenta semnului distinctiv pentru anvelopele care fac fata conditiilor de trafic cu zapada pe carosabil. Verifica si rezerva, sa aiba aceleasi caracteristici.
Montarea lanturilor pe masina poate fi necesara intr-o zona in care stratul de zapada este foarte gros. Cu toate acestea, verifica care sunt clauzele stipulate in contractul de inchiriere referitor la montarea lanturilor. Utilizarea acestora poate deteriora anvelopele sau zgaria jantele, ceea ce va duce la costuri neprevazute atunci cand vei inapoia masina.
Pe cat posibil, alege o masina cu tractiune integrala, care va asigura o aderenta mai buna indiferent daca asfaltul este ud sau uscat, daca este acoperit cu zapada sau gheata. Automobilul va fi mai greu iar asta va diminua riscurile de a pierde controlul pe sosea. In sezonul rece, o masina 4x4 se comporta mult mai bine in curbe, iar demarajul este net superior unei masini 2x4.
Scaunele incalzite sunt o alta optiune de care trebuie sa tii cont la inchirierea unei masini in sezonul rece. Este un minim confort pe care il meriti mai ales daca esti in vacanta. Posibil fara costuri aditionale, aceasta optiune te va bucura atunci cand te vei urca la volan dupa cateva ore petrecute pe partia de ski. Daca vei calatori impreuna cu copiii, trebuie sa stii ca la unele modele de masina, exista si optiunea de scaune incalzite in spate. Cei mici te vor considera eroul lor daca le vei face aceasta surpriza frumoasa.
Cand pleci la drum asigura-te ca ai rezervorul plin. Daca temperaturile sunt foarte scazute si conditiile de trafic dificile, realimenteaza de fiecare data cand combustibilul scade sub jumatate. Nu vrei sa prins intr-un blocaj care poate si ore, si sa ramai fara benzina.
Inainte sa pleci la drum verifica nivelul de antigel din motor precum si functionarea adecvata a sistemului de climatizare. Sunt doua elemente importante ale unui drum sigur si confortabil pe timp de iarna, la volanul unei masini inchiriate.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea