Conform raportului intocmit de specialistii din cadrul APIA, in primele sapte luni ale anului au fost inregistrate 115.744 de unitati vandute, o cifra in crestere fata de anul precedent cu 9.5 procente. DIntre acestea, 99.350 au fost autoturisme, categorie care a raportat o crestere de 11 procente in aceasta perioada, in timp ce 16.394 au fost vehicule comerciale, categorie care se poate lauda cu o crestere mai putin semnificativa, de doar 1.1 procente.
Asa cum era de asteptat, cele mai multe unitati dintre cele vandute in primele sapte luni ale anului provin de la producatorul auto cu sediul la Mioveni, si anume Dacia. Astfel, romanii au cumparat in perioada ianuarie - iulie nu mai putin de 31.177 de unitati Dacia. Pe locul secund in acest top se regasesc francezii de la Renault, care au vandut in tara noastra un numar de 10.178 de unitati in primele sapte luni ale anului. Volkswagen ocupa ultima treapta a podiumului la acest capitol, situandu-se la extrem de mica distanta de rivalii de la Renault, cu o cifra de vanzari de 10.170 de unitati.
Daca vrem sa ne referim exclusiv la categoria autoturismelor, trebuie sa spunem ca Dacia detine o cota de piata dupa primele sapte luni ale anului de 30.4%, cu 30.164 de unitati vandute in aceasta perioada. Renault si Volkswagen se afla la egalitate din acest punct de vedere, cu o cota de piata de 9%, fiind urmate de Skoda cu o cota de piata de 8.3%, respectiv Ford cu o cota de piata de 6.6%. Americanii de la Ford conduc insa in clasamentul intocmit pentru categoria vehiculelor comerciale, livrand in tara noastra in perioada indicata un numar de 2.142 de unitati.
Dacia Logan a fost cel mai bine vandut model pe piata auto romaneasca dupa primele sapte luni ale anului, fiind livrat catre un numar de 12.110 de clienti. Al doilea in clasament este SUV-ul Dacia Duster, un model care face furori pe multe piete europene importante, acesta fiind vandut catre 7.115 de clienti. Locul al treilea in acest top este ocupat de Dacia Sandero, model care a fost comandat de 6.514 de clienti in perioada indicata. Top 5 se incheie cu Renault Clio, vandut in 4.196 de unitati, respectiv Skoda Octavia, model vandut in 2.988 de unitati.
Raportul APIA ne arata ca apetitul clientilor romani de pe piata auto pentru modelele echipate cu propulsoare pe benzina a crescut accelerat in ultimul an, 71.3% dintre masinile vanudte in primele sapte luni ale anului fiind dotate cu motoare pe benzina. Pentru a putea sa facem o comparatie, trebuie sa va spunem ca dupa primele sapte luni ale anului precedent, numai 59.4% dintre masinile vandute erau echipate cu motorizari pe benzina. Trendul este unul oarecum normal, motorizarile diesel pierzandu-si popularitatea din urma cu cativa ani la nivel global.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea