Anul 2020 s-a dovedit a fi un an extrem de dificil pentru piata auto globala, cifrele de vanzari scazand puternic in toate colturile lumii pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus. La fel ca in toata Europa, lucrurile nu au stat mult mai bine nici pe piata auto din tara noastra, producatorii prezenti in Romania raportand scaderi considerabile ale vanzarilor. Piata auto din China, cea mai mare piata din intreaga lume, este singura care si-a revenit complet in a doua jumatate a anului.
Conform datelor publicate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), in ultima luna a anului ce tocmai s-a incheiat a fost inregistrata o crestere a vanzarilor de pe piata auto cu 24.18%, crestere care contribuie astfel la o atenuare a scaderii anuale. Daca la finalul lunii noiembrie puteam vorbi despre o scadere anuala a pietei auto de peste 25%, aceasta a ajuns in cele din urma la finalul anului calendaristic la un nivel de 21.7%.
Ultima luna a anului s-a dovedit a fi si singura din 2020 in care volumul masinilor noi inmatriculate a trecut de pragul de 15.000 de unitati. Mai exact, potrivit raportului intocmit de cei de la DRPCIV, in luna decembrie au fost inmatriculate in Romania un numar de 15.974 de unitati. Astfel, la nivelul intregului an 2020, in tara noastra au fost inmatriculate nu mai putin de 126.351 de autoturisme noi.
Segmentul de vehicule comerciale a raportat o crestere puternica in ultima luna a anului 2020, cu 55.45%. Putem remarca astfel un oarecare optimism in randul companiilor din tara noastra cu privire la perioada urmatoare. Si numarul LCV-urilor noi inmatriculate a crescut, de la 1.156 in luna decembrie 2019 la 1.797 de unitati in luna decembrie 2020. SIngurul segment in care a fost raportata o scadere in ultima luna a anului a fost cel al autobuzelor si autocarelor, vanzarile acestora scazand cu aproape 50%.
Asa cum ne-am obisnuit deja, si in ultima luna a anului 2020 tot modelele produse de cei de la Dacia au fost cele mai cautate pe piata auto din tara noastra. Mai exact, Dacia Logan s-a vandut in luna decembrie intr-un numar de 2.107 unitati, in timp ce Dacia Duster s-a vandut intr-un numar de 1.730 de unitati. Pe ultima treapta a podiumului s-a clasat Dacia Sandero, model comercializat in 1.046 de unitati. Top 5 al celor mai vandute modele pe piata auto romaneasca in ultima luna a anului este completat de Skoda Octavia - 649 de unitati, respectiv Ford Puma - 419 unitati.
Dacia a inmatriculat in anul 2020 un numar de 39.919 autoturisme, scaderea in raport cu anul precedent fiind de 20.66%. Skoda este cea de-a doua marca preferata de clientii de pe piata auto din Romania in anul 2020, producatorul ceh cu sediul la Mlada Boleslav comercializand in tara noastra un numar de 10.288 de unitati. Chiar si asa, si vanzarile celor de la Skoda in Romania au scazut in 2020 in comparatie cu anul precedent, scaderea fiind de 16.17%. La distanta foarte mica de Skoda se afla Renault, producatorul francez inregistrand o cifra de vanzari de 10.273 de unitati, in scadere in raport cu anul 2019 cu 24.31%.
Volkswagen se regaseste abia pe locul al patrulea in topul constructorilor preferati de soferii romani in 2020, cu un numar de 9.422 de unitati comercializate, in scadere cu 10.94% in raport cu anul precedent. Top 5 se incheie cu Ford, producatorul american raportand un numar de 6.938 de unitati inmatriculate in Romania, in scadere puternica cu peste 44 de procente in raport cu anul 2019.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea